U bent hier

Dakisolatie anno 2020

Vanaf 2020 wordt de isolatie van het dak verplicht voor alle eigenaars die een eigendom willen verhuren. Deze verplichting kadert binnen de Isolatienorm 2020 die de Vlaamse overheid begin 2015 introduceerde. Breng je de dakisolatie niet in orde tegen de deadline, dan loop je het risico dat je woning ongeschikt wordt verklaard. Maar dat is uiteraard niet de enige reden om beter vandaag dan morgen dakisolatie aan te brengen. 

De dakisolatienorm 2020: tijd voor actie

Toen de Vlaamse regering begin 2015 de dakisolatienorm lanceerde, deed ze dat vooral om woningen en appartementen milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Dat is meteen ook de reden waarom de isolatie van het dak de moeite loont. Hoe beter het dak geïsoleerd is, hoe minder warmte namelijk via die weg naar buiten kan ontsnappen (bij een niet of slecht geïsoleerd dak is dat al snel 30 procent). Dat vertaalt zich in een lagere energiefactuur. Om deze besparing te kunnen realiseren, dien je natuurlijk wel eerst te investeren in dakisolatie. En dat tegen 2020. De tijd begint dus te dringen.

De regels van de dakisolatienorm op een rij

Eerst en vooral: de dakisolatienorm 2020 heeft betrekking op alle in Vlaanderen gelegen woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Gebeurde de aansluiting later, dan voldoet de (nieuwe) woning normaal gezien al aan de nieuwe isolatienormen. Onder ‘woningen’ vallen in dit geval alle eengezinswoningen, appartementen en studio’s met een dak van minstens twee vierkante meter. 

Concreet geldt dat je dakisolatie een R-waarde van minstens 0,75 m2K/W moet hebben. Dat komt overeen met een isolatielaag van 3 à 4 cm, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. De feitelijk vastgestelde R-waarde komt op het energieprestatiecertificaat te staan. Het is dat EPC dat je nodig zal hebben om bij verhuur of verkoop te bewijzen dat je dak geïsoleerd is volgens de dakisolatienorm 2020.

Voldoen aan de regels zonder dakisolatie

Gebruik je de zolder niet als kamer of opslagruimte? Dan volstaat het om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Het is goedkoper, je hoeft een kamer minder te verwarmen en bespaart dus meer op je energiefactuur.

Als de energiescore van je woning lager ligt dan een aantal EPC-waarden vastgelegd door de Vlaamse Overheid, dan hoef je eigenlijk geen dak- of zoldervloerisolatie te voorzien. Met deze lagere EPC-waarde voldoe je al aan de dakisolatienorm. Deze grenswaarden zijn:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Wat als ik de isolatienorm niet haal?

De afgelopen jaren werden slechts beperkt strafpunten toegekend en kregen eigenaars de tijd om de dakisolatie in orde te brengen. Vanaf 2020 wordt de dakisolatienorm echter strenger en worden effectief strafpunten gegeven. Vanaf 15 strafpunten kan de gemeente je woning ongeschikt laten verklaren. Wil je je woning dan nog verkopen of verhuren, dan is het verdict onverbiddelijk: eerst je dak isoleren volgens de opgelegde norm. 

Nog niet in orde met de dakisolatienorm?

Is je dak nog niet geïsoleerd volgens de opgelegde norm of ben je het niet zeker? Dan kan een isolatiespecialist als Isolteam een diagnose uitvoeren en meteen aangeven wat je moet doen om op tijd in regel te zijn.