De zolder isoleren is verplicht volgens de Vlaamse dakisolatienorm. Maar ook zonder die verplichting is het om verschillende redenen een goed idee om de hoogste ruimte van je woning te isoleren. In het ideale geval isoleer je het dak van de zolder (en de onderliggende kamers). Wordt je zolderruimte niet verwarmd en enkel als opslagruimte gebruikt? Dan is ook zoldervloerisolatie mogelijk.

ontvang een offerte voor zolderisolatie

waarom het zolderdak isoleren?

  • Hoger thermisch comfort
  • Lagere energiefactuur
  • Betere akoestische prestaties
  • Extra bruikbare ruimte
  • Hogere waarde
  • Beter voor het milieu door lager energieverbruik

Een geïsoleerd dak laat warmte niet naar buiten ontsnappen. Tocht en koude worden dan weer buitengehouden. Het resultaat is een aangenamere temperatuur, op zolder maar ook in de ruimtes eronder. Om dat comfort te bereiken, hoef je de woning in haar geheel ook minder te verwarmen. Met een positieve impact op je energiefactuur als gevolg.

De zolderisolatie houdt geluiden ook beter buiten. Een akoestisch geïsoleerd hellend dak is dan ook een must voor al wie bijvoorbeeld in de buurt van een luchthaven of drukke verkeersweg woont.

Een geïsoleerd dak kan je mooi afwerken met gipskarton of OSB-platen. Met een mooie vloer en eventueel afgewerkte muren (of inbouwkasten) wordt je zolder helemaal een aangename leefruimte. Ideaal als speelkamer, hobbykamer of slaapkamer. Lees ook onze blog over hoe je de zolder ombouwt tot slaapkamer.

Bij verhuur of een eventuele verkoop geeft die afgewerkte extra kamer je woning ook een beter energielabel en een hogere waarde. Bij verhuur moét je woning trouwens geïsoleerd zijn en minstens EPC-label D hebben om te kunnen indexeren. Lees ook onze blog over je de EPC-waarde kan verbeteren.

liever de zoldervloer isoleren?

Gebruik je je zolder enkel om spullen op te bergen en heb je ook geen plannen om er ooit een verwarmde extra ruimte van te maken? Dan is losse zoldervloerisolatie een optie. 

Je isoleert dan bovenop de zoldervloer met isolatiedekens uit glaswolrotswol of houtwol, of Icynene isolatieschuim. Is er geen zoldervloer, dan isoleer je tussen de roostering met opengeblazen glaswolvlokkencellulose of houtvezels.

Wil je de zolder later nog vlot kunnen betreden, of gebruiken als stapelruimte? Dan kan je de zoldervloer ook isoleren met harde isolatieplaten in PUR-PIRXPS of EPS, of gespoten PUR-isolatieschuim.

hoe een zolderdak isoleren?

De isolatie van het schuine dak van de zolder is afhankelijk van de opbouw van het dakgebinte.

Vaak heeft de zolder van nieuwe woningen een spantendak. Bij dit type zolderdak worden soepele isolatiedekens (glaswolrotswolhoutwol, vlasgrashennepkatoen of schapenwol) tussen de verticale spanten van het dakgebinte geplaatst. Ook ingeblazen cellulose of houtvezels zijn een mogelijkheid, net als gespoten isolatieschuim Icynene.

De zolder van oudere woningen heeft meestal een gordingendak met bovenliggende kepers. In dit geval zijn drie scenario’s mogelijk:

  • een eerste, verticale isolatielaag tussen de kepers, gevolgd door een tweede, horizontale isolatielaag tussen de gordingen
  • het uitdikken van de kepers zodat plaats gecreëerd wordt waartussen voldoende isolatiedikte aangebracht kan worden (of een tweede laag isolatie)
  • Icynene tussen en bovenop de kepers

prijs isolatie onder schuin dak.

De prijs om een zolder met een schuin dak te isoleren, verschilt in functie van het gebruikte isolatiemateriaal.

Het spantendak van de zolder isoleren met glaswol of rotswol kost 20 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Bij een bestaande woning met een gordingendak wordt dat 50 à 60 euro per m².  Voor de plaatsing van het dampscherm kan je rekenen met 10 euro per m². Het zolderdak isoleren met gespoten Icynene kost tussen 30 en 40 euro per m² en voor ingeblazen cellulosevlokken ligt de prijs tussen 30 en 50 euro per m², met damprem en ondersteunend latwerk.

Bekijk de richtprijzen voor dakisolatie of vraag hieronder een offerte aan op maat van je specifieke isolatieproject (nieuwbouw of renovatie).

ontvang een offerte op maat

je zolder laten isoleren?

Wil je je zolder laten isoleren? Vraag advies aan onze isolatie-experts.