glaswol

Glaswol vlokken

isoleren met glaswol.

Glaswol is een gekend en veel toegepast isolatiemateriaal. Het heeft uitstekende warmte-isolerende, brandwerende, vochtwerende en akoestische eigenschappen. De kostprijs van glaswol is bovendien relatief laag en de verwerking ervan eenvoudig.

welke eigenschappen heeft glaswol?

Glaswol isolatie valt net als rotswol onder de noemer ‘minerale wol’. Het is een duurzaam en veilig isolatiemateriaal met tal van specifieke kenmerken:

 • Uitstekende thermische isolatie: lambda-waarde tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK
 • Vochtwerend en ongevoelig voor schimmels
 • Dampopen en vochtregulerend
 • Onbrandbaar
 • Geluidsisolerend en -absorberend
 • Makkelijk en snel verwerkbaar
 • Flexibel isolatiemateriaal, past mooi sluitend in structuur en op ondergrond
 • Duurzaam
 • Geproduceerd uit natuurlijke en gerecycleerde materialen

toepassingen van glaswol.

Isolatie uit glaswol is beschikbaar als zachte isolatiedekens, iets stijvere isolatiepanelen, pijpschalen en als losse inblaaswol.

Isolatiedekens en isolatieplaten uit glaswol zijn soepeler dan stijve kunststofplaten. Door de vezelstructuur zijn ze zacht genoeg om oneffenheden op te vangen. Zo schakel je nadelige luchtcirculatie achter en tussen de isolatie uit.

Glaswol isolatie kan bijgevolg mooi sluitend en zonder naden geplaatst worden. Bewegingen in de gebouwstructuur (uitzetting en krimp) worden ook mooi opgevangen.

 • Isolatiedekens uit glaswol zijn het best gekend als dakisolatie. De flexibele isolatiedekens worden mooi passend en sluitend in het dakgebinte geplaatst. De goede verwerkbaarheid maakt een vlotte installatie mogelijk, zonder veel overschotten of afval. Daarbij zal een geïsoleerd dak met glaswol kunnen genieten van goede akoestische eigenschappen. Om buizen en leidingen te isoleren, bestaan er specifieke isolatiedekens met een aluminiumlaag aan de buitenzijde. De leidingen worden met deze isolatiedekens omwikkeld, waarna de naden worden dichtgekleefd met aluminiumtape.
 • Isolatiepanelen uit glaswol zorgen voor een zeer performante gevelisolatie. Door de elastische structuur sluit de minerale isolatie op elke plek perfect aan en haakt ze mooi in elkaar. Gevelisolatie uit glaswol is geschikt voor een volledige spouwvulling, en zorgt voor een brandveilige isolatiemantel in vliesgevels bij appartementsgebouwen. Isolatiepanelen uit glaswol zorgen ook voor akoestische ontkoppeling en vormen een perfecte ‘veer’ in akoestische voorzetwanden en in gemene muren.
 • Glaswol is ook beschikbaar als inblaaswol, voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, of het inblazen van isolatie in een houtskeletstructuur.
 • Pijpschalen uit glaswol zijn voorgevormde en ingesneden isolatieschalen. De schalen worden over de buis geschoven en afgedicht met de kleefstrook. Hiervoor zijn de glaswol isolatieschalen beschikbaar in verschillende diameters.

Glaswol isolatie leent zich tot verschillende isolatietoepassingen:

glaswol dakisolatie
glaswolvlokken dakisolatie

wat is de prijs van glaswol?

Met een prijs tussen 15 en 25 euro per m2 (incl. plaatsing, excl. btw) is glaswol een relatief goedkoop isolatiemateriaal voor het isoleren van hellende daken.

 • Richtprijs na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken: 20-25 euro per m²
 • Richtprijs isoleren van zoldervloer met glaswol: 15-20 euro per m²
 • Richtprijs isoleren van gevel met glaswol: 30-40 euro per m²

wat is het verschil tussen glaswol en rotswol?

Beide types minerale wol hebben een ander basismateriaal. Voor glaswol is dat gerecycleerd glas, voor rotswol vulkanisch gesteente. Daarnaast heeft glaswol uitstekende thermisch isolerende eigenschappen, terwijl rotswol uitblinkt in brandwerende toepassingen.

Wil je nog meer weten over de verschillen? Lees alles in onze blog:

veelgestelde vragen over glaswol.

Glas- en rotswol zijn beide onbrandbaar, maar is er een verschil?

Zowel glaswol als rotswol hebben een brandreactie A1 (volgens norm EN NBN 13501-01). Beide isolatiematerialen zijn dus onbrandbaar. Maar rotswol is bestand tot temperaturen tot boven 1000°C. Glaswol is daarentegen bestand tot temperaturen rond 500-600°C.

Glaswol jeukt?

Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen. Op zich is glaswol vrij zacht en voelt het wat aan als watten, maar het bindmiddel maakt de wol wat ‘harder’. Wil je veilig spelen bij het isoleren? Wrijf je handen, armen, gezicht, hals dan in met zonnecrème of huidcrème. De vezeltjes zullen dan blijven steken in dit laagje. Ondertussen blijven de glaswolfabrikanten hun bindmiddel verder perfectioneren. Met glaswol van de nieuwste generatie ervaar je dit ‘ongemak’ bijgevolg al heel wat minder.

Zijn glas- en rotswol kankerverwekkend?

Weinig bouwmaterialen werden zo vaak onderzocht en getest als minerale isolatie. De Wereldgezondheidsraad noemt minerale wol niet kankerverwekkend. Glas- of rotswolvezels kunnen tijdens het plaatsen kriebelen in de keel (mondmaskertje is aangeraden), maar deze zijn geheel onschadelijk en lossen in de longen op zoals suiker in water.

Klopt het dat glaswol- en rotswolisolatie in de spouw verzakken en water opnemen als een spons?

De moderne materialen voor de isolatie van de spouw zijn niet meer te vergelijken met de materialen uit de jaren 70 en 80. De huidige producten blijven goed ‘in positie’. Dat wordt ook bevestigd door verschillende keurmerken (CE, ATG, …). Isolatie uit minerale wol is dan ook voorzien om de levensduur van de woning te overstijgen.

Daarbij is isolatie uit minerale wol waterafstotend en neemt het geen water op. De glaswolvezels zijn hiervoor specifiek behandeld. Minerale wol is ook een ademend en vochtregulerend materiaal. Waterdamp in de isolatie kan dus zonder problemen terug uitdampen. Het is dan ook niet toevallig dat isolatie uit minerale wol wordt toegepast in spouwmuren en open vliesgevels.

Waarom een spouwmuur isoleren, lucht isoleert toch ook?

Stilstaande droge lucht is inderdaad een isolator, maar een ongeïsoleerde spouw zorgt voor lucht die continu in beweging is, wat het omgekeerde effect teweegbrengt: er gaat enorm veel warmte verloren. Het zijn niet de glas- of rotswolvezels die isoleren, maar de lucht die wordt vastgehouden in de isolatiedekens.

Zijn de natuurlijke of hernieuwbare isolatiematerialen niet milieuvriendelijker dan glaswol of rotswol?

Hernieuwbare of natuurlijke isolatiematerialen zijn niet per definitie milieuvriendelijker dan minerale of synthetische. Hierbij zijn heel wat parameters van toepassing; CO2-uitstoot, toxiciteit, grondstoffen, recyclage, hergebruik, levensduur, … Zo blijkt uit een vergelijkende studie*. Deze studie toont aan dat geen enkel isolatiemateriaal over de hele lijn beter of slechter scoort dan de ander. Belangrijk is dat het isolatiemateriaal geschikt moet zijn voor de specifieke toepassing. Een goed advies door de isolatie-experten van Isolteam is hierbij onontbeerlijk.

 

* ‘Life Cycle Assessment of ten insulating materials’ uitgevoerd door VITO, KUL en VIBE in opdracht van Federale OverheidsDienst Leefmilieu.

isoleren met glaswol?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.