vermiculiet

vermiculiet-detail-isolatiemateriaal

wat is vermiculiet?

Vermiculiet is vloeistofabsorberend en daardoor zeer populair bij tuinbouwbedrijven. Maar ook in de bouw is vermiculiet multi-inzetbaar. Dankzij de brandwerende, temperatuurbestendige en isolerende eigenschappen zijn vermiculietkorrels namelijk uitermate geschikt voor toepassing in systemen voor passieve brandbescherming en als isolatie bij hoge temperaturen.

welke eigenschappen heeft vermiculiet?

Vermiculiet is een natuurlijk, duurzaam en onschadelijk mineraal dat behoort tot de familie van de mica gesteenten. Het wordt onder grote en snelle verhitting geëxfolieerd of opgeblazen tot lichte isolatiekorrels (zoals popcorn). De lucht die daarbij in de korrels wordt ingekapseld, zorgt voor de isolerende werking. Vermiculiet wordt echter in hoofdzaak gekozen omwille van de brandwerende en hittebestendige eigenschappen.

  • Onbrandbaar
  • Zeer licht
  • Vochtabsorberend
  • Goede isolatiewaarde: 0,050 - 0,080 W/mK
  • Duurzaam en onschadelijk

toepassingen van vermiculiet.

Vermiculiet is los beschikbaar in zakken. De isolatiekorrels kunnen opengespreid worden of dienstdoen als isolerend vulmateriaal. Verwerkt tot spuitmortel zijn vermiculietkorrels ultraperformant voor de passieve brandbescherming van dragende structuurelementen.

wat is de prijs van vermiculiet?

De richtprijs voor het plaatsen van spuitmortel uit vermiculiet voor passieve brandbescherming ligt tussen 30 en 40 euro per m².

veelgestelde vragen over vermiculiet.

Wat zijn de voordelen van de vermiculiet spuitmortel ten opzichte van de klassieke plaatmaterialen?

De spuitmortel kan direct op de te beschermen betonnen oppervlakken of rond stalen liggers gespoten worden, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Ook moeilijk bereikbare en onregelmatige oppervlakken genieten zo dus van een performante bescherming. Door de gespoten toepassing ontstaat bovendien een beschermlaag zonder naden en kieren.

Wat is passieve brandbescherming?

Naast brandblussers en sprinklerinstallaties zijn er ook niet zichtbare mogelijkheden om de gevolgen van een brand te beperken. Een van deze mogelijkheden voor ‘passieve brandbescherming’ is Nestaan SLV (voluit Sprayed Limpet Vermiculite). Met enkele centimeters van deze spuitmortel op basis van cementgebonden vermiculiet behaal je een brandweerstand van 30 tot 120 minuten. Dit geeft de brandweer extra tijd om het vuur onder controle te krijgen.

isoleren met vermiculiet loont.

Benieuwd naar de prijs van vermiculiet? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.