katoenisolatie

Katoen isolatie

isoleren met katoen.

Isoleren met kleren? Ja, het kan. Katoenisolatie of métisse isolatie is gemaakt op basis van oude, ingezamelde katoenen kledingstukken die niet meer gedragen kunnen worden. In plaats van ze naar de afvalberg te verbannen, worden ze verwerkt tot ecologisch isolatiemateriaal met uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen.

Katoenisolatie is beschikbaar in flexibele isolatierollen en -panelen die aangenaam en makkelijk verwerkbaar zijn. De panelen kunnen toegepast worden in binnenmuren, daken, plafonds, gevels en zoldervloeren.

welke eigenschappen heeft katoenisolatie?

Katoenisolatie bestaat voor 85 % uit katoen, voornamelijk van oude jeansbroeken, dat wordt aangevuld met polyester, brandwerende stoffen en een biocide als bescherming tegen insecten en schimmels. Hierdoor is het niet alleen erg milieuvriendelijk, ook biedt het een goede thermische en akoestische isolatie en irriteert het niet bij plaatsing.

Dit isolatiemateriaal is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: flexibele katoen isolatierollen of vormvaste, maar veerkrachtige en flexibele isolatieplaten.

  • Goede thermische isolatiewaarde (lambda-waarde 0,039 W/mK)
  • Dampopen en vochtregulerend
  • Akoestisch isolerend en geluiddempend vermogen
  • Uitstekende hittebescherming in de zomer dankzij hoge warmteopslagcapaciteit
  • Milieuvriendelijk, en 100 % recycleerbaar
  • Flexibel, maar toch vormvast en zeer sterk
  • Zacht en aangenaam om te verwerken
  • Brandveilig
Katoenisolatie op maat snijden
Katoenisolatie plaatsen

toepassingen van katoen- of métisse isolatie.

Zowel de isolatierollen als de platen zijn flexibel, maar tegelijk veerkrachtig en vormvast. Hierdoor zijn ze ideaal om aan te brengen in een houten dak- of wandstructuur. 

Katoenisolatie dakisolatie
Katoenisolatie plaatsing

wat is prijs van katoenisolatie?

De prijs voor katoenisolatie ligt tussen 35 en 50 euro per m2 voor dakisolatie en zoldervloerisolatie, en voor het isoleren van de binnenmuren (inclusief plaatsing en exclusief btw).

Benieuwd naar de prijs van katoenisolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.

veelgestelde vragen over katoenisolatie.

Kan je zelf isoleren met katoen?

Hoewel katoenisolatie relatief vlot te plaatsen is vanwege de flexibiliteit en vormvastheid, is het aangewezen om een beroep te doen op een ervaren vakman. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing, een perfect luchtdichte isolatielaag, de juiste laagdikte en een naad- en kierloze isolatie. Bovendien zorgen isolatiespecialisten zoals die van Isolteam ervoor dat je dak, vloer of wand sneller geïsoleerd is.

Welk voordeel biedt de warmteopslagcapaciteit van katoen?

De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit van een isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer. Concreet slaat het isolatiemateriaal de warmte dan langer op vooraleer deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. Het resultaat van deze ‘faseverschuiving’ is dat het binnen langer koel blijft.

De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in J/m³.K, en is het product van de volumieke massa (ρ) en de soortelijke warmtecapaciteit (of specifieke warmte, Cp) van een isolatiemateriaal. Met een soortelijke warmte van 1600 J/kgK scoort katoen merkelijk beter dan bijvoorbeeld EPS (1450 J/kgK) of minerale wol (1030 J/kgK).

isoleren met katoen loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw vloer, dak, binnenmuur of ander isolatieproject.