Een van de belangrijkste onderdelen van je dakconstructie? Een onderdak! Zo wordt een onderdak onder de dakbedekking geplaatst en beschermt het je isolatiemateriaal. Vocht, stof en koude lucht kunnen op die manier niet binnendringen. Er zijn twee grote vereisten voor een goed onderdak: enerzijds moet het dampopen zijn, anderzijds moet het water- en winddicht zijn. Zeker de dampopenheid is belangrijk zodanig dat vocht in het dakgebinte kan uitdrogen.

Onderdaken worden dikwijls aanzien als dampschermen, maar verschillen enorm. Zo houdt een dampscherm het vocht vanuit de binnenkant tegen, terwijl een onderdak dit vanaf de koude zijde doet. Wel zijn beide beschermlagen cruciaal bij dakisolatie.

wat is het belang van een onderdak bij dakisolatie?

Dakisolatie en een onderdak horen onafscheidelijk bij elkaar als je wil genieten van een goed werkende isolatie. Dankzij een onderdak zijn je dakconstructie en je dakisolatie beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Sneeuw, regen, wind of vuil maken zo geen schijn van kans. Wanneer er nog geen onderdak aanwezig is in je woning, kan er regenwater naar binnen dringen dat vervolgens de isolatiewaarde van de dakisolatie aantast. Een gevolg dat je kan vermijden door een onderdak te plaatsen.

Toch is het tegenwoordig ook mogelijk om je dak te isoleren zonder onderdak. Daarvoor kan je een ersatz-onderdak plaatsen of kan je je dak isoleren met pur-pir isolatieplaten in de plaats. Alleen is er een nadeel aan verbonden: het is een tijdelijke oplossing die maar 10 jaar voor een optimaal resultaat zorgt. Daarom raden we aan om onmiddellijk een onderdak te plaatsen zodat je zeker bent van een hoogwaardige dakisolatie waar je levenslang van kan genieten.

hoe plaats je een onderdak?

Een onderdak kan zowel soepel als stijf zijn en kan je met verschillende materiaalsoorten plaatsen. Zo bestaat er een folie als onderdak, maar heb je ook diverse platen in vezelcement of houtvezel. Elk materiaal heeft z’n specifieke eigenschappen en voor- en nadelen, waardoor je je materiaalkeuze goed moet afwegen.

Net zoals bij dakisolatie, is een correcte installatie van het onderdak van cruciaal belang. Bij nieuwbouwwoningen wordt er tegenwoordig sowieso standaard een onderdak voorzien. De dakwerker plaatst het onderdak boven het spantendak of keperdak. Bovenop het onderdak komen dan de tengel- en pannenlatten en de dakpannen. Onder een bestaand dak is het mogelijk dat je nog een onderdak moet plaatsen of dat er al een aanwezig is.

Wanneer je je plat dak wil isoleren van onderuit, moet je rekening houden met het risico op interne condensatie. Doordat het onderdak bij een plat dak dampdicht is, zal het vocht geen weg naar buiten vinden. Daarom is een dampremmende en ademende isolatie-uitvoering essentieel. Meer info nodig? Lees hier alle aandachtspunten.

isolatiewerken laten uitvoeren? we helpen je graag.

Wil je isolatiewerken laten uitvoeren door een specialist? Contacteer ons voor je dakisolatie of vraag een offerte aan. Wij zorgen ervoor dat je dak tot in de puntjes in orde is.