cellulose

cellulose-detail-isolatiemateriaal

isoleren met cellulose.

Cellulose heeft zeer goede thermische en akoestische isolatiewaarden en is bovendien vochtregulerend en hittewerend. Cellulosevlokken (ook wel ‘papiervlokken’) worden ingeblazen in muren en tussen dakbalken, of open geblazen op de zoldervloer. Door de volledige en kierloze vulling en het goede isolatieniveau blijft je woning in de zomer koel en in de winter aangenaam warm.

Cellulose isolatie is de voorbije jaren uitgegroeid tot de nummer 1 isolatie voor houtskeletwoningen. Je kan het echter ook perfect toepassen bij traditionele woningen en bij renovatie.

welke eigenschappen heeft cellulose isolatie?

Cellulose is een ecologisch isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, biedt bescherming tegen schimmels, ongedierte en rotting en verbetert de brandweerstand.

  • Zeer goede thermische isolatiewaarde: lambda-waarde 0,038 - 0,039 W/mK
  • Voortreffelijk akoestisch comfort
  • Hittewerend en goede warmteopslagcapaciteit: uitstekende bescherming tegen warmte in zomermaanden
  • Perfect kierloze isolatievulling dankzij inblaastechniek
  • Natuurlijk, milieuvriendelijk isolatiemateriaal: gerecycleerd krantenpapier als grondstof
  • Gezonde woonkwaliteit dankzij vochtregulerende eigenschappen: bepaalde hoeveelheid vocht wordt opgenomen zonder impact op isolatiewaarde en wordt geleidelijk weer afgegeven.
  • Goede brandweerstand
  • Schimmelwerend
  • Snelle plaatsing
dakisolatie met cellulose
dakisolatie met cellulose

toepassingen van cellulosevlokken.

Cellulose wordt ingeblazen in wanden en tussen de balken van (schuine) daken en bouwlagen. De inblaasopeningen dichten we nauwkeurig na het inblazen. Daarnaast worden de cellulosevlokken ook open geblazen op zoldervloeren. Cellulose isolatie is dus ideaal voor onregelmatige oppervlakken, in tegenstelling tot isolatieplaten. Doordat we de vlokken rechtstreeks inblazen, is cellulose ook geschikt voor moeilijk toegankelijke ruimtes van bestaande woningen. De inblaastechniek passen we zeer vaak toe bij houtskeletwoningen.

Het inblazen is vakwerk en het bepalen van de densiteit en dikte specialistenwerk. Je geeft het dus best in handen van een isolatiespecialist als Isolteam, en wel voor volgende toepassingen:

dakisolatie met cellulose
dakisolatie met cellulose

wat is de prijs voor cellulose inblazen?

Cellulose isolatie is relatief goedkoop en kunnen we eenvoudig aanbrengen. De prijs voor het inblazen van cellulose bedraagt 20 à 30 euro per m2 voor dakisolatie en binnenmuurisolatie. Voor het open blazen van cellulose op een zoldervloer betaal je tussen 15 à 25 euro per m2  (inclusief plaatsing en exclusief btw).

veelgestelde vragen over cellulose.

Wat is het verschil tussen cellulose, cellenbeton en cellenglas?

Cellulose bestaat uit duurzame, fijne vlokken uit gerecycleerd krantenpapier die in het dak, wanden of zoldervloer worden ingeblazen. Dit isolatiemateriaal is zeer geschikt voor houtskeletbouw. Cellenbeton isolatieplaten zijn stevig, drukvast, zeer licht en brandveilig en worden toegepast als binnenmuurisolatie en plafondisolatie. Cellenglas of geschuimd glas is door de uitzonderlijke drukvastheid en goede vochtbestendigheid een uitstekende optie als gevelisolatie in kelders, dakisolatie in vochtige ruimtes of vloerisolatie.

Welke voordeel biedt de goede warmteopslagcapaciteit van cellulose?

De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit van een isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer. Concreet slaat het isolatiemateriaal de warmte dan langer op voor deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. Het resultaat van deze ‘faseverschuiving’ is dat het binnen langer koel blijft.

De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in J/m³.K, en is het product van de volumieke massa (ρ) en de soortelijke warmtecapaciteit (of specifieke warmte, Cp) van een isolatiemateriaal. Met een soortelijke warmte van 2000 J/kgK scoort cellulose merkelijk beter dan bijvoorbeeld EPS (1450 J/kgK) of minerale wol (1030 J/kgK). Ook houtwol staat bekend om zijn uitstekende warmteopslagcapaciteit (2100 J/kgK).

isoleren met cellulose loont.

Benieuwd naar de prijs van cellulose isolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.