plat dak isoleren

je plat dak isoleren langs binnen of buiten?

Je kan kiezen om een plat dak te isoleren langs binnen of buiten. Een plat dak langs buiten isoleren is de standaard, maar steeds meer wordt tegen dit principe “gezondigd”, voornamelijk bij houtskeletwoningen. Is deze uitvoering bouwfysisch dan wel oké? Wat kost isolatie langs binnen en welke materialen kies je best? Als expert in isolatie denkt Isolteam graag met je mee!

plat dak isoleren langs buiten 
 

Bestaande en nieuwe platte daken worden meestal langs de buitenkant geïsoleerd, en daarbij spreken we van een warm dak.

Drukvaste isolatiepanelen uit PUR, PIR of minerale wol worden langs de buitenzijde of bovenop het plat dak gemonteerd of gelijmd. Vervolgens worden de panelen met EPDM, PVC of bitumen gedicht om het dak waterdicht te maken. Met behulp van een dampscherm voor platte daken , onder de isolatie, maakt interne condensatie geen kans en worden vochtproblemen uitgesloten.

Wanneer de isolatielaag bovenop waterdichting komt, verwijzen we naar een omkeerdak. Dit type dak biedt de mogelijkheid om een dakterras of daktuin aan te leggen. Ook groendaken vallen onder deze categorie, waarbij de dakbedekking hoofdzakelijk uit levende planten bestaat.  

Isolteam isoleert geen platte daken langs buiten. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerde firma.

plat dak isoleren langs binnen 

Als je kiest om langs binnen te isoleren, spreken we van een compact dak. Bij dit daktype plaatsen we de isolatie langs de onderzijde, tussen het dakgebinte. Wordt er zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van het dak een isolatielaag voorzien, dan is dit een duodak.  

welk isolatiemateriaal kiezen bij de isolatie van een plat dak?

Belangrijk is dat de isolatie mooi vol en sluitend in het dakgebinte kan aangebracht worden. Nadelige luchtstromingen achter de isolatie moeten absoluut worden uitgesloten. De volgende isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van een plat dak langs de binnenzijde:

hoeveel kost het om een plat dak te isoleren langs de binnenzijde?

Het isoleren van een plat dak langs binnenkant kost € 25-35 per m². Iedere situatie is anders, daarom raden wij aan om contact op te nemen met één van onze experten. 

Glaswol dak isolatiemateriaal
Rotswol gevel isolatiemateriaal

houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw isoleren we vaak langs binnen doordat de structuur van het platte dak met een houten roostering wordt opgebouwd. Deze houten roostering is uitermate geschikt om isolatie tussen te plaatsen. De voordelen:

  • Minder hoog gebouw.
  • Hogere akoestische waarde van het plat dak
  • Mogelijkheid om ecologische en warmte bufferende isolatie te gebruiken zoals cellulose en houtwol

aanbouw of veranda

Ook bij de uitbouw van een woning of een veranda opteren we voor isolatie langs binnen. Het plafond heeft dan een houten roostering en makkelijkere, lichte constructie.

aandachtspunten

Opgelet: bij deze opbouw is het risico op interne condensatie, zoals vochtproblemen of schimmels groter. Bij een plat dak is het onderdak dampdicht door de dakdichting. Als warme binnenlucht met waterdamp tegen het koude onderdak in de winter komt, zal deze lucht gaan afkoelen en ontstaat er condensatie. Door het dampdichte karakter van het onderdak vindt het vocht geen weg naar buiten.

Daarom zorgen we voor een voldoende dampremmende én ademende isolatie-uitvoering zodat het vocht geen kans maakt in het dakgebinte.

Wanneer we een plat dak isoleren langs de binnenzijde, houden we rekening met volgende aandachtspunten om interne condensatie in de dakstructuur uit te sluiten:

  • We isoleren pas eens het dakgebinte voldoende droog is.
  • We vullen het dakgebinte volledig op langs de binnenzijde met isolatie, tot aan het onderdak
  • We isoleren het volledige dakgebinte naad-en kierloos.
  • We plaatsen een vochtregulerend en luchtdicht dampscherm zodat het vocht dat in het dakgebinte terecht komt, kan uitdrogen.
  • Het dakgebinte moet kunnen opwarmen door de zon, want schaduw op het plat dak is nadelig alsook de aanwezigheid van zonnepanelen.

Wegens de kritische opbouw, kunnen we door onze leverancier van het dampscherm een hygrothermische berekening laten uitvoeren. Alle bovenvermelde parameters worden in deze berekening opgenomen en we kijken of de dakopbouw geschikt is voor deze opbouw. Zo zijn we zeker!

medewerkers isolteam

isoleren langs binnen of buiten? 

Wij denken graag mee met de keuze van het juiste isolatiemateriaal, zorgen voor de nodige berekeningen én een perfecte uitvoering van de werken. Vraag gratis een offerte aan en zet de volgende stap richting jouw isolatieoplossing.

je plat dak isoleren langs binnen isoleren?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.