minerale wol
isoleren met minerale wol.
Minerale wol is een veel toegepast isolatiemateriaal. Het omvat zowel glaswol als rotswol (of steenwol). Allebei hebben ze uitstekende warmte-isolerende, brandwerende, vochtwerende en akoestische eigenschappen. De kostprijs van minerale wol is bovendien relatief laag en de verwerking ervan eenvoudig.
welke eigenschappen heeft minerale wol?
Minerale wol isolatie (glaswol en steen- of rotswol) is een duurzaam en veilig isolatiemateriaal met tal van specifieke kenmerken:
- Uitstekende thermische isolatie: lambda-waarde tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK
- Vochtwerend en ongevoelig voor schimmels
- Dampopen en vochtregulerend
- Onbrandbaar
- Geluidsisolerend en -absorberend
- Makkelijk en snel verwerkbaar
- Flexibel isolatiemateriaal, past mooi sluitend in structuur en op ondergrond
- Duurzaam
- Geproduceerd uit natuurlijke en gerecycleerde materialen
toepassingen van minerale wol.
Isolatiedekens en isolatieplaten uit minerale wol zijn soepeler dan stijve kunststofplaten. Door de vezelstructuur zijn ze zacht genoeg om oneffenheden op te vangen. Zo schakelen we nadelige luchtcirculatie achter en tussen de isolatie uit.
Je kan ze bovendien gemakkelijk versnijden. Isolatie uit minerale wol kan bijgevolg mooi sluitend en zonder naden geplaatst worden. Bewegingen in de houten structuur (uitzetting en krimp) worden ook mooi opgevangen.
Isolatie uit glaswol is beschikbaar in zachte isolatiedekens, iets stijvere isolatiepanelen en als losse inblaaswol.
- Isolatiedekens uit glaswol of rotswol zijn het best gekend als dakisolatie. De flexibele isolatiedekens worden mooi passend en sluitend in het dakgebinte geplaatst. De goede verwerkbaarheid maakt een vlotte installatie mogelijk, zonder veel overschotten of afval. Daarbij zal een geïsoleerd dak met glaswol en rotswol kunnen genieten van goede akoestische eigenschappen, tegen geluiden van buitenaf.
- Isolatiepanelen uit glaswol en rotswol zorgen voor een zeer performante gevelisolatie. Door de elastische structuur sluit de minerale isolatie op elke plek perfect aan en haakt ze mooi in elkaar. Gevelisolatie uit glaswol en rotswol is geschikt voor een volledige spouwvulling, en zorgt voor een brandveilige isolatiemantel in vliesgevels bij appartementsgebouwen.
- Glaswol en rotswol zijn ook beschikbaar als inblaaswol, voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, of het inblazen van isolatie in een houtskeletstructuur.
Minerale wol isolatie leent zich tot verschillende isolatietoepassingen:
- Dakisolatie
- Binnenmuurisolatie
- Gevelisolatie
- Plafondisolatie
- Zoldervloerisolatie
- Vloerisolatie (enkel rotswol)
- Na-isolatie van spouwmuren (enkel glaswol)
- Akoestische isolatie
wat is de prijs van minerale wol?
Met een prijs tussen 15 en 25 euro per m2 (incl. plaatsing, excl. btw) is minerale wol isolatie een relatief goedkoop isolatiemateriaal voor het isoleren van een hellend dak.
Richtprijs na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken: 17-20 euro per m²
Richtprijs isoleren van zoldervloer met glaswol of rotswol: 15-20 euro per m²
Richtprijs isoleren van gevel met glaswol of rotswol: 20-30 euro per m²
wat is het verschil tussen glaswol en rotswol?
Beide types minerale wol hebben een ander basismateriaal. Voor glaswol is dat gerecycleerd glas, voor rotswol vulkanisch gesteente.
Daarnaast heeft glaswol uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, terwijl rotswol uitblinkt in brandwerende toepassingen.
veelgestelde vragen over minerale wol.
isoleren met minerale wol loont.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw spouw, dak, gevel of ander isolatieproject.