minerale wol

glaswol-dak-detail-isolatiemateriaal

isoleren met minerale wol.

Minerale wol is een veel toegepast isolatiemateriaal. Het omvat zowel glaswol als rotswol (of steenwol). Allebei hebben ze uitstekende warmte-isolerende, brandwerende, vochtwerende en akoestische eigenschappen. De kostprijs van minerale wol is bovendien relatief laag en de verwerking ervan eenvoudig.

welke eigenschappen heeft minerale wol?

Minerale wol isolatie (glaswol en steen- of rotswol) is een duurzaam en veilig isolatiemateriaal met tal van specifieke kenmerken:

 • Uitstekende thermische isolatie: lambda-waarde tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK
 • Vochtwerend en ongevoelig voor schimmels
 • Dampopen en vochtregulerend
 • Onbrandbaar
 • Geluidsisolerend en -absorberend
 • Makkelijk en snel verwerkbaar
 • Flexibel isolatiemateriaal, past mooi sluitend in structuur en op ondergrond
 • Duurzaam
 • Geproduceerd uit natuurlijke en gerecycleerde materialen
rotswol isolatie
dakisolatie met glaswol

toepassingen van minerale wol.

Isolatiedekens en isolatieplaten uit minerale wol zijn soepeler dan stijve kunststofplaten. Door de vezelstructuur zijn ze zacht genoeg om oneffenheden op te vangen. Zo schakelen we nadelige luchtcirculatie achter en tussen de isolatie uit.

Je kan ze bovendien gemakkelijk versnijden. Isolatie uit minerale wol kan bijgevolg mooi sluitend en zonder naden geplaatst worden. Bewegingen in de houten structuur (uitzetting en krimp) worden ook mooi opgevangen.

Isolatie uit glaswol is beschikbaar in zachte isolatiedekens, iets stijvere isolatiepanelen en als losse inblaaswol. 

 • Isolatiedekens uit glaswol of rotswol zijn het best gekend als dakisolatie. De flexibele isolatiedekens worden mooi passend en sluitend in het dakgebinte geplaatst. De goede verwerkbaarheid maakt een vlotte installatie mogelijk, zonder veel overschotten of afval. Daarbij zal een geïsoleerd dak met glaswol en rotswol kunnen genieten van goede akoestische eigenschappen, tegen geluiden van buitenaf.
 • Isolatiepanelen uit glaswol en rotswol zorgen voor een zeer performante gevelisolatie. Door de elastische structuur sluit de minerale isolatie op elke plek perfect aan en haakt ze mooi in elkaar. Gevelisolatie uit glaswol en rotswol is geschikt voor een volledige spouwvulling, en zorgt voor een brandveilige isolatiemantel in vliesgevels bij appartementsgebouwen.
 • Glaswol en rotswol zijn ook beschikbaar als inblaaswol, voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren, of het inblazen van isolatie in een houtskeletstructuur.

Minerale wol isolatie leent zich tot verschillende isolatietoepassingen:

dakisolatie glaswolvlokken
isolatie wol

wat is de prijs van minerale wol?

Met een prijs tussen 15 en 25 euro per m2 (incl. plaatsing, excl. btw) is minerale wol isolatie een relatief goedkoop isolatiemateriaal voor het isoleren van een hellend dak.

Richtprijs na-isoleren van spouwmuur met glaswolvlokken: 17-20 euro per m²

Richtprijs isoleren van zoldervloer met glaswol of rotswol: 15-20 euro per m²

Richtprijs isoleren van gevel met glaswol of rotswol: 20-30 euro per m²

wat is het verschil tussen glaswol en rotswol?

Beide types minerale wol hebben een ander basismateriaal. Voor glaswol is dat gerecycleerd glas, voor rotswol vulkanisch gesteente.

Daarnaast heeft glaswol uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, terwijl rotswol uitblinkt in brandwerende toepassingen.

veelgestelde vragen over minerale wol.

Glas- en rotswol zijn beide onbrandbaar, maar is er een verschil?

Zowel glaswol als rotswol hebben een brandweerstand A1 (volgens norm EN NBN 13501-01). Beide isolatiematerialen zijn dus onbrandbaar. Maar rotswol is bestand tot temperaturen tot boven 1000°C. Glaswol is daarentegen bestand tot temperaturen rond 500-600°C.

Glaswol en rotswol jeuken?

Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen. Op zich is glaswol vrij zacht en voelt het voelt wat aan als watten, maar het bindmiddel maakt de wol wat ‘harder’. Wil je veilig spelen bij het isoleren? Wrijf je handen, armen, gezicht, hals dan in met zonnecrème of huidcrème. De vezeltjes zullen dan blijven steken in dit laagje.

Zijn glas- en rotswol kankerverwekkend?

Weinig bouwmaterialen werden zo vaak onderzocht en getest als minerale isolatie. De Wereldgezondheidsraad noemt minerale wol niet kankerverwekkend. Glas- of rotswolvezels kunnen tijdens het plaatsen kriebelen in de keel (mondmaskertje is aangeraden), maar deze zijn geheel onschadelijk en lossen in de longen op zoals suiker in water.

Klopt het dat glaswol- en rotswolisolatie in de spouw verzakken en water opnemen als een spons?

De moderne materialen voor de isolatie van de spouw zijn niet meer te vergelijken met de materialen uit de jaren 70 en 80. De huidige producten blijven goed ‘in positie’. Dat wordt ook bevestigd door verschillende keurmerken (CE, ATG, …). Isolatie uit minerale wol is dan ook voorzien om de levensduur van de woning te overstijgen.

Daarbij is isolatie uit minerale wol waterafstotend en neemt het geen water op. De glaswolvezels zijn hiervoor specifiek behandeld. Minerale wol is ook een ademend en vochtregulerend materiaal. Waterdamp in de isolatie kan dus zonder problemen terug uitdampen. Het is dan ook niet toevallig dat isolatie uit minerale wol wordt toegepast in spouwmuren en open vliesgevels.

Zijn de natuurlijke of hernieuwbare isolatiematerialen niet milieuvriendelijker dan glaswol of rotswol?

Hernieuwbare of natuurlijke isolatiematerialen zijn niet per definitie milieuvriendelijker dan minerale of synthetische. Hierbij zijn heel wat parameters van toepassing; CO2-uitstoot, toxiciteit, grondstoffen, recyclage, hergebruik, levensduur, … Zo blijkt uit een vergelijkende studie*. Deze studie toont aan dat geen enkel isolatiemateriaal over de hele lijn beter of slechter scoort dan de ander. Belangrijk is dat het isolatiemateriaal geschikt moet zijn voor de specifieke toepassing. Een goed advies door de isolatie-experten van Isolteam is hierbij onontbeerlijk.

isoleren met minerale wol loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw spouw, dak, gevel of ander isolatieproject.