kelderisolatie bedrijfsgebouw
kelder isoleren gevel

kelderisolatie

je (kruip)kelder isoleren met isolteam

Kelderisolatie zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat via de wanden of de vloer van de kelder.

In de meeste gevallen isoleren we de muren en de vloer van de kelder aan de buitenzijde met vochtbestendige en voldoende drukvaste panelen, maar isoleren langs de binnenzijde van de kelder is ook mogelijk.

Vaak isoleren we ook het plafond of de kruipkelder met isolatiepanelen of isolatieschuim. Zo vermijden we dat de koude uit de niet-geïsoleerde kelder zich een weg naar boven baant of omgekeerd, dat een deel van de warmte uit de bovenliggende ruimte via de vloer verloren gaat. En met warme voeten als bonus.

waarom de kelder van je woning isoleren?

  • Vermijd warmteverlies
  • Extra comfort

Minstens even belangrijk als een droge kelder is een kelder waar je de temperatuur onder controle hebt. Met andere woorden: een kelder of kruipkelder waarlangs de warmte uit je woning niet via de kelderwanden of vloer kan ontsnappen.

De kelder isoleren is daarom een noodzakelijke ingreep om dat warmteverlies te vermijden. Isoleer je langs de buitenkant, dan is het belangrijk dat het isolatiemateriaal, en de verlijming ervan, niet alleen geschikt is voor vochtige omstandigheden. Het moet ook vormvast zijn en bestand zijn tegen de druk van het grondwater.

Gebruik je je kelder niet louter als opslagruimte, maar ook als speelkamer of fitnessruimte? Of zit je garage onder de grond? Dan draagt de (na)isolatie ook bij aan je comfort.

We hebben de keldermuren van onze nieuwbouw meteen geïsoleerd. Zo creëerden we een ruimte die we voor veel meer kunnen gebruiken dan het opslaan van voorraad.

wanden kelder isoleren woning
wanden kelder isoleren woning

hoe je kelder isoleren?

De kelder wordt bij voorkeur van buitenaf geïsoleerd. Daarbij lijmen we drukvaste en waterbestendige isolatiepanelen volvlakkig tegen de kelderwanden. XPS en cellenglas zijn hiervoor het best geschikt. De verlijming gebeurt met een bitumenlijm. Ook de naden tussen de panelen worden dichtgestreken met deze lijm. Zo voorkomen we dat vocht uit de bodem achter de isolatie kan komen. Voor een maximale bescherming tegen het grondwater kan de aangebrachte isolatielaag nog afgedekt worden met een waterdichting, noppenfolie of een filterdoek.

Bij het isoleren van een kelder moet ook onder de kelderplaat isolatie worden aangebracht. Waterbestendige en drukvaste isolatie uit XPS en cellenglas komen hiervoor in aanmerking, want op deze isolatielaag wordt de kelder gebouwd. Meer info vind je op de pagina vloerisolatie.

Een kelder isoleren aan de buitenzijde is bij renovatie vaak niet mogelijk. In dat geval lijmen we de isolatieplaten op de binnenzijde van de keldermuren. Een goede dampdichting van de isolatie is hierbij noodzakelijk.

Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw kan je ook het plafond van de kelder of de kruipkelder isoleren. Dat kan met vaste isolatiepanelen, uit PUR-PIR of XPS bijvoorbeeld. Gespoten PUR of Icynene isolatieschuim is de beste oplossing als het plafond niet volledig vlak is, of voorzien van leidingen voor technieken. Op die manier vermijd je de uitwisseling van warmte – of koude – tussen de bovenliggende ruimte en de onderste verdieping van je woning. Meer details lees je op de pagina plafondisolatie.

Is je kelder te laag om het plafond te isoleren of is je kruipkelder te vochtig? Dan is bodemisolatie de geschikte oplossing. Voor deze toepassing blazen we de bodem vol met EPS-parels. Zo is je woning extra geïsoleerd en voelt het droger aan.

kelder isoleren plafond
kruipkelder isoleren gespoten pur

welke soorten kelderisolatie bestaan er?

Kelderisolatie omvat zowel de isolatie van de kelderwanden, de keldervloer als het plafond. Daarvoor zijn verschillende isolatiematerialen geschikt, gaande van isolatiepanelen tot gespoten isolatieschuim. Voor het isoleren langs de buitenzijde (wand of vloer) van de kelder komen enkel cellenglas en XPS in aanmerking.

wat is de prijs van kelderisolatie?

De prijs van kelderisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.

Isolteam helpt je graag om de precieze prijs te berekenen op maat van jouw project.

waarom de kelder van je appartement of bedrijfsgebouw isoleren?

  • Inzetbaar als extra ruimte
  • Bestand tegen vocht
  • Temperatuur onder controle houden

Het is niet omdat de kelder onder de grond zit dat deze geen nut of functie heeft. Integendeel. De kelder kan je perfect als archiefruimte, fitnessruimte of misschien wel als vergaderruimte gebruiken. Steeds vaker komen onder appartementsgebouwen of bedrijfsgebouwen ook ondergrondse parkeergarages. En ook die, of de bovenliggende lokalen, dienen correct geïsoleerd te worden om warmteverliezen te beperken.

Door de kelder te isoleren met een isolatiemateriaal dat bestand is tegen vocht en druk creëer je de juiste omstandigheden in de kelder. Namelijk: een droge ruimte waar je de temperatuur onder controle hebt.

Is een comforttemperatuur in de kelder geen must, maar wil je wel vermijden dat de koude van de onderliggende ruimte doorheen de vloer ‘naar boven stijgt’? Isoleer dan het plafond.

De buitenmuren van onze kelder zijn geïsoleerd met waterdichte en drukvaste isolatieplaten. Zo creëerden we de ideale omstandigheden voor een archiefruimte.

kelderisolatie bedrijfsgebouw
kelderisolatie bedrijfsgebouw

hoe je kelder isoleren?

De kelder isoleren we bij voorkeur aan de buitenzijde. Watervaste isolatiepanelen met een hoge druksterkte verlijmen we volvlakkig tegen de kelderwanden. XPS en cellenglas zijn hiervoor het best geschikt bij grote projecten zoals appartementen, kantoren en bedrijfsgebouwen. 

De verlijming gebeurt met een bitumenlijm en de naden tussen de panelen strijken we dicht met dezelfde lijm. Zo voorkomen we dat vocht uit de bodem achter de isolatie komt. Voor een maximale bescherming tegen het grondwater dekken we de aangebrachte isolatielaag af met een waterdichting, noppenfolie of een filterdoek. Bij het isoleren van een kelder brengen we ook onder de kelderplaat isolatie aan. Waterbestendige en drukvaste isolatie uit XPS en cellenglas komen hiervoor in aanmerking, want op deze isolatielaag wordt de kelder gebouwd. Meer info vind je op de pagina vloerisolatie.

Daarnaast kunnen we ook het plafond van de kelder isoleren. Dat kan met isolatiepanelen uit rotswol, PUR-PIR of resol. Voor parkeergarages opteren we voor isolatiepanelen uit PUR-PIR, cellenbeton of houtwolcement. In kruipkelders waar je vaak moeilijker bij het plafond kan, is ook gespoten Icynene of PUR geschikt als kelderplafondisolatie.

Zeker bij renovatie levert de isolatie aan de onderkant van het plafond het voordeel op dat je de vloer van de bovenliggende ruimte niet hoeft op te breken.

hoe kelder isoleren?
hoe kelder isoleren?

welke soorten kelderisolatie bestaan er?

De kelder isoleren kan via de wanden en via het plafond. De geschikte isolatiematerialen verschillen naargelang de vereiste isolatiewaarde en de toepassing.

wat is de prijs van kelderisolatie?

De prijs van kelderisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.

Isolteam helpt je graag om de precieze prijs te berekenen op maat van jouw project.

Vraag een offerte

premie kelderisolatie.

Voor de na-isolatie van het plafond van een kelder kan je via Mijn VerbouwPremie rekenen op een isolatiepremie. Isoleren blijft op die manier aantrekkelijk voor particulieren én bedrijven.

meer info over premies

vaak gestelde vragen over kelderisolatie.

Hoe wordt de isolatie bevestigd aan de kelderwand?

Bij het isoleren van de buitenwanden van de kelder worden de isolatieplaten volvlakkig verlijmd op de wand. De naden tussen de panelen worden ook voorzien van deze lijm en langs de buitenzijde dichtgesmeerd. Zo voorkomen we dat vocht uit de ondergrond achter de isolatie kan komen, en de goede werking ervan kan tenietdoen. Voor deze toepassing zijn specifieke bitumenlijmen beschikbaar.

Het bevestigen van de isolatiepanelen met isolatiepluggen is uit den boze. Door te boren in de kelderwand kan de waterdichting van de betonnen kelderwand namelijk beschadigd worden.

Moet de kelderwand nog bijkomend van een waterdichting worden voorzien?

Dit hangt vooral af van de stand van het grondwater. Op de isolatie kan nog een waterdichte bekleding worden aangebracht. Bij een drainage van de kelderwand kan een noppenfolie of filterdoek worden voorzien.

Kan de kelderwand ook langs binnen worden geïsoleerd?

Zeker, al geniet isoleren langs de buitenzijde wel de voorkeur. Maar bij renovatie is het isoleren langs de buitenzijde van de kelder niet meer mogelijk. Eerst en vooral moet de kelder dan waterdicht zijn. Belangrijk is dat de isolatie aan de binnenzijde dampdicht is, zoals platen uit PIR, PUR, XPS of cellenglas.

Een volvlakkige verlijming van de isolatieplaten zal ervoor zorgen dat geen luchtcirculatie achter de isolatie kan opteden, met risico op condens. Ook het plaatsen van een geïsoleerde voorzetwand, voorzien van glas- of rotswol, kan een optie zijn. Een bijkomend dampscherm plaatsen aan de binnenzijde is dan heel erg belangrijk. Denk tot slot ook na over het ventileren van de kelder, zodat warme en vochtige binnenlucht voldoende afgevoerd kan worden.

je (kruip)kelder isoleren loont. we helpen je graag.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de isolatie van jouw kelder of kruipkelder. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.