kurkisolatie

Kurkisolatie

isoleren met kurk.

Kurk is erg geschikt als isolatiemateriaal. Het is 100 % puur natuur, bijzonder sterk en vochtbestendig waardoor het ideaal is voor constructies met een verhoogd vochtrisico. Bovendien gaat kurk lang mee en neemt de isolatiewaarde nauwelijks af in de tijd

Kurkisolatie is beschikbaar in vaste panelen of korrels. Deze laatste zijn geschikt om holle ruimtes en roosteringen te vullen. Kurk isolatieplaten zijn dan weer geschikt voor het isoleren van binnenmuren, daken, plafonds, gevels en (zolder)vloeren.

welke eigenschappen heeft kurk?

Bij de productie van geëxpandeerde kurk worden 100 % natuurlijke kurkkorrels vermalen en geëxpandeerd. Dit proces is zeer milieuvriendelijk, want door verhitting met stoom zetten de korrels uit en binden ze met de natuurlijk aanwezige harsen, dus zonder enige toevoeging van lijmstoffen

Kurk wordt gebonden in stevige en drukvaste isolatieplaten, die geschikt zijn voor plaatsing op een gevel of vloer. Kurkkorrels zijn dan weer geschikt voor het isoleren van een houten dak-, vloer- of wandstructuur.

 • Goede thermische isolatiewaarde (lambda-waarde 0,042-0,050 W/mK)
 • Duurzaam, kurk verliest z’n isolatiewaarde niet
 • Makkelijk te verwerken
 • Milieuvriendelijk
 • Vochtafstotend
 • Dampopen
 • Uitstekende hittebescherming in de zomer dankzij hoge warmteopslagcapaciteit
 • Drukvaste isolatieplaten
 • Goede akoestische prestaties
 • Schimmel- en rotbestendig
 • Brandveilig
Kurkisolatie plaatsen
Kurkisolatie plaatsen

toepassingen van kurk.

Kurkisolatie wordt toegepast als platen voor de isolatie en afwerking van wanden, daken en vloeren. De platen zijn makkelijk te verzagen en niet zwaar, en kunnen zelfs op een ondervloer gelijmd worden. Ook kurkkorrels zijn eenvoudig te verwerken: dankzij hun verschillende grootte zijn ze perfect toepasbaar in tussenruimtes zoals in een houten dak- of wandstructuur:

Kurkisolatie plaatsing op werf
Kurkisolatie plaatsing

wat is prijs van kurkisolatie?

De prijs voor kurk ligt tussen 60 en 100 euro per m2 voor gevel- en vloerisolatie (inclusief plaatsing en exclusief btw).

Benieuwd naar de prijs van kurkisolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.

veelgestelde vragen over kurkisolatie.

Hoe dik moet kurk zijn om optimaal te isoleren?

Isolatieplaten uit kurk zijn beschikbaar in verschillende diktes en densiteiten, afhankelijk van de gewenste toepassing. Om daken te isoleren, raden wij een dikte van 15 tot 16 cm aan. 

Is kurkisolatie geschikt voor vochtige ruimtes?

Ja, kurk is bijzonder waterafstotend en vocht- en rotbeschermend waardoor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens perfect met kurk geïsoleerd kunnen worden. Dankzij zijn hydrofobe karakter zijn kurkisolatieplaten ook geschikt als vloerisolatie waarop nadien natte chappe komt.

Welk voordeel biedt de warmteopslagcapaciteit van kurk?

De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit van een isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer. Concreet slaat het isolatiemateriaal de warmte dan langer op vooraleer deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. Het resultaat van deze ‘faseverschuiving’ is dat het binnen langer koel blijft.

De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in J/m³.K, en is het product van de volumieke massa (ρ) en de soortelijke warmtecapaciteit (of specifieke warmte, Cp) van een isolatiemateriaal. Met een soortelijke warmte van 1670 J/kgK scoort kurk merkelijk beter dan bijvoorbeeld EPS (1450 J/kgK) of minerale wol (1030 J/kgK).

Kurk is een circulair isolatiemateriaal. Wat betekent dat?

Kurk is een natuurlijk materiaal en komt onuitputtelijk voor in de natuur. Kurk komt uit de nabijheid van de producent van het isolatiemateriaal, en het isolatiemateriaal is 100 % herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar. Voor deze isolatie is de term Cradle to Cradle (wieg tot wieg) perfect van toepassing: alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product nuttig worden ingezet in een ander product.

isoleren met kurk loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw vloer, dak, binnenmuur of ander isolatieproject.