rotswol

rotswol-gevel-isolatiemateriaal

isoleren met rotswol.

Rotswol is een veel toegepast isolatiemateriaal met uitstekende warmte-isolerende, brandwerende, vochtwerende en akoestische eigenschappen. De kostprijs van rotswol is bovendien relatief laag en de verwerking ervan eenvoudig.

welke eigenschappen heeft rotswol?

Rotswol (of steenwol) valt samen met glaswol onder de noemer ‘minerale wol’. Het is een duurzaam en veilig isolatiemateriaal met tal van specifieke kenmerken:

 • Uitstekende thermische isolatie: lambda-waarde tussen 0,033 W/mK en 0,040 W/mK
 • Vochtwerend en ongevoelig voor schimmels
 • Dampopen en vochtregulerend
 • Onbrandbaar, bestand tegen hoge temperaturen
 • Geluidsisolerend en -absorberend
 • Makkelijk en snel verwerkbaar
 • Flexibel en stevig isolatiemateriaal
 • Duurzaam
 • Geproduceerd uit natuurlijke en gerecycleerde materialen
gevelisolatie rotswol panelen appartement
gevelisolatie rotswol panelen appartement

toepassingen van rotswol.

Isolatie uit rotswol is beschikbaar in zachte isolatiedekens, stijvere isolatiepanelen, pijpschalen en als losse inblaaswol.

Isolatiedekens en isolatieplaten uit rotswol zijn soepeler dan stijve kunststofplaten. Door de vezelstructuur zijn ze zacht genoeg om oneffenheden op te vangen. Zo schakel je nadelige luchtcirculatie achter en tussen de isolatie uit.

Rotswol isolatie kan bijgevolg mooi sluitend en zonder naden geplaatst worden. Bewegingen in de gebouwstructuur (uitzetting en krimp) worden ook mooi opgevangen.

 • Isolatiedekens uit rotswol worden als flexibele isolatiedekens mooi passend en sluitend in het dakgebinte of de wandstructuur geplaatst. De goede verwerkbaarheid maakt een vlotte installatie mogelijk, zonder veel overschotten of afval. Daarbij zal een geïsoleerd dak of wand met rotswol kunnen genieten van goede akoestische eigenschappen. Om buizen en leidingen te isoleren, bestaan er specifieke isolatiedekens met een aluminiumlaag aan de buitenzijde. De leidingen worden met deze isolatiedekens omwikkeld, waarna de naden worden afgedicht met aluminiumtape.
 • Isolatiepanelen uit rotswol zorgen voor een zeer performante gevelisolatie. Door de elastische structuur sluit de minerale isolatie op elke plek perfect aan en haakt ze mooi in elkaar. Gevelisolatie uit rotswol zorgt voor een brandveilige isolatiemantel in vliesgevels bij appartementsgebouwen. Isolatiepanelen uit rotswol bestaan ook in een hardere en drukvastere uitvoering, voor toepassing als thermische en akoestische vloerisolatie.
 • Rotswol is ook beschikbaar als isolatievlokken (inblaaswol), voor het inblazen van isolatie in een houtskeletstructuur of het akoestisch en brandveilig isoleren van een leidingenschacht.
 • Pijpschalen uit rotswol zijn voorgevormde en ingesneden isolatieschalen. De schalen worden over de buis geschoven en afgesloten met de kleefstrook. Hiervoor zijn de rotswol isolatieschalen beschikbaar in verschillende diameters.

 

Rotswolisolatie leent zich tot verschillende isolatietoepassingen:

gevelisolatie rotswol panelen appartement
gevelisolatie rotswol panelen appartement

wat is de prijs van rotswol?

Met een prijs tussen 20 en 35 euro per m2 (incl. plaatsing, excl. btw) is rotswol een relatief goedkoop isolatiemateriaal voor het isoleren van een hellend dak.

 • Richtprijs isoleren van zoldervloer met rotswol: 25-35 euro per m²
 • Richtprijs isoleren van gevel met rotswol: 30-45 euro per m²

wat is het verschil tussen rotswol en glaswol?

Beide types minerale wol hebben een ander basismateriaal. Voor rotswol is dat vulkanisch gesteente, voor glaswol is dat gerecycleerd glas. Daarnaast blinkt rotswol uit in brandwerende toepassingen, terwijl glaswol thermisch iets beter isoleert.

Wil je nog meer weten over de verschillen? Lees alles in onze blog:

veelgestelde vragen over rotswol.

Rotswol en glaswol zijn beide onbrandbaar, maar is er een verschil?

Zowel glaswol als rotswol hebben een brandreactie A1 (volgens norm EN NBN 13501-01). Beide isolatiematerialen zijn dus onbrandbaar. Maar rotswol is bestand tot temperaturen tot boven 1000°C. Glaswol is daarentegen bestand tot temperaturen rond 500-600°C.

Rotswol jeukt?

Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen. Op zich is rotswol vrij zacht en voelt het wat aan als watten, maar het bindmiddel maakt de wol wat ‘harder’. Wil je veilig spelen bij het isoleren? Wrijf je handen, armen, gezicht, hals dan in met zonnecrème of huidcrème. De vezeltjes zullen dan blijven steken in dit laagje.

Zijn rotswol en glaswol kankerverwekkend?

Weinig bouwmaterialen werden zo vaak onderzocht en getest als minerale isolatie. De Wereldgezondheidsraad noemt minerale wol niet kankerverwekkend. Rotswol- of glaswolvezels kunnen tijdens het plaatsen kriebelen in de keel (mondmaskertje is aangeraden), maar deze zijn geheel onschadelijk en lossen in de longen op zoals suiker in water.

Klopt het dat rotswol en glaswol in de spouw verzakken en water opnemen als een spons?

De moderne materialen voor de isolatie van de spouw zijn niet meer te vergelijken met de materialen uit de jaren 70 en 80. De huidige producten blijven goed ‘in positie’. Dat wordt ook bevestigd door verschillende keurmerken (CE, ATG, …). Isolatie uit minerale wol is dan ook voorzien om de levensduur van de woning te overstijgen.

Daarbij is isolatie uit minerale wol waterafstotend en neemt het geen water op. De rotswolvezels zijn hiervoor specifiek behandeld. Minerale wol is ook een ademend en vochtregulerend materiaal. Waterdamp in de isolatie kan dus zonder problemen terug uitdampen. Het is dan ook niet toevallig dat isolatie uit minerale wol wordt toegepast in spouwmuren en open vliesgevels.

Waarom een spouwmuur isoleren, lucht isoleert toch ook?

Stilstaande droge lucht is inderdaad een isolator, maar een ongeïsoleerde spouw zorgt voor lucht die continu in beweging is, wat het omgekeerde effect teweegbrengt: er gaat enorm veel warmte verloren. Het zijn niet de glas- of rotswolvezels die isoleren, maar de lucht die wordt vastgehouden in de isolatiedekens.

Zijn de natuurlijke of hernieuwbare isolatiematerialen niet milieuvriendelijker dan rotswol of glaswol?

Hernieuwbare of natuurlijke isolatiematerialen zijn niet per definitie milieuvriendelijker dan minerale of synthetische. Hierbij zijn heel wat parameters van toepassing; CO2-uitstoot, toxiciteit, grondstoffen, recyclage, hergebruik, levensduur, … Zo blijkt uit een vergelijkende studie*. Deze studie toont aan dat geen enkel isolatiemateriaal over de hele lijn beter of slechter scoort dan de ander. Belangrijk is dat het isolatiemateriaal geschikt moet zijn voor de specifieke toepassing. Een goed advies door de isolatie-experten van Isolteam is hierbij onontbeerlijk.

* ‘Life Cycle Assessment of ten insulating materials’ uitgevoerd door VITO, KUL en VIBE in opdracht van Federale OverheidsDienst Leefmilieu.

isoleren met rotswol loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw vloer, dak, binnenmuur of ander isolatieproject.