luchtdichting dakisolatie

luchtdichting

luchtdicht isoleren met isolteam

Niet enkel voor isolatie maar ook voor luchtdichtheid zijn er bouwnormen. Want zonder luchtdichtheid kan je niet energiezuinig bouwen. Door tijdens het bouwproces alle naden, kieren en de plaatsen waar leidingen door het dak, de wanden of de vloeren gaan, goed af te dichten, neem je al een goede start. Dit kan met vulmiddel, tape of folie. 

waarom luchtdicht bouwen?

 • Vermijd warmteverliezen
 • Perk energiegebruik in
 • Vermijd vochtproblemen en schimmels
 • Bonus bij het E-peil van de woning: 10 tot 15 E-punten winst

   
luchtdicht dak isoleren
luchtdicht dak isoleren

belang van isolatie bij luchtdicht bouwen.

Bij luchtdicht bouwen is een goede plaatsing van isolatie uiteraard belangrijk. Luchtdichtheid vormt samen met thermische isolatie en ventilatie een onafscheidelijk trio. Er mogen zich nergens gaten of kieren voordoen, en langs binnen zorgt een luchtdicht vlies ervoor dat er geen luchtbewegingen meer mogelijk zijn van buiten naar binnen en omgekeerd. De finale luchtdichtheid wordt gemeten en bevestigd aan de hand van de zogenaamde ‘blowerdoortest’ in combinatie met thermische camera’s.

De meest tochtgevoelige plekken in een woning zijn:

 • het dak
 • de plaatsen waar er leidingen door de wand of de vloer gaan
 • de aansluitingen van ramen en deuren op de muur

Dit zijn plaatsen waar isolatie een belangrijke rol speelt, dus luchtdicht isoleren is hier vanzelfsprekend. Je kan het vergelijken met een warme jas dragen zonder hem dicht te ritsen. Als je de wind voelt, ga je het koud hebben, ook al draag je je jas.

dampdicht versus luchtdicht isoleren?

 • Luchtdichting zorgt dat verwarmde binnenlucht niet kan ontsnappen uit de woning en dat koude tocht buiten blijft. Luchtdicht isoleren zal zo zorgen voor energiebesparing én het verhogen van het wooncomfort. Een luchtdichte woning scoort trouwens beter akoestisch.

   
 • Dampdicht bouwen wordt al langer toegepast. Via aangepaste dampschermen wordt erover gewaakt dat warme en vochtige binnenlucht niet kan migreren binnenin de constructie, en daar zorgen voor condensatie, vochtproblemen en schimmels.
luchtdichting zoldervloer isolatie
luchtdichting dakisolatie

samenwerking architect, aannemer & isolatiebedrijf.

Luchtdicht isoleren vergt een optimale coördinatie tussen architect, aannemer en isolatiebedrijf. Alle gezamenlijke inspanningen kunnen immers tenietgedaan worden wanneer bijvoorbeeld de een aannemer onoordeelkundig gaten begint te boren, die de luchtdichte schil doorbreken. Overleg en samenwerking zijn noodzakelijk.

Kies uitsluitend partners die specifieke ervaring hebben met luchtdicht bouwen. Voor elke toepassing bestaan één of meerdere oplossingen en geschikte technieken, materialen, tapes, kitten, coatings … 

hoeveel kost luchtdicht isoleren?

Wanneer je een isolatieproject door Isolteam laat uitvoeren, houden wij automatisch rekening met luchtdicht en dampdicht bouwen. Zo hoef jij je geen extra zorgen te maken. Handig toch?