plafondisolatie
je plafond isoleren met isolteam
Plafondisolatie lijkt in wezen op vloerisolatie, met dat belangrijke verschil dat je isoleert vanuit de onderliggende ruimte. Het grote voordeel van het plafond isoleren is dat je de bestaande vloer niet hoeft uit te kappen en het vloerniveau niet wijzigt. De isolatie komt namelijk tegen het plafond van de kelder, kruipkelder of ondergrondse garage.
Hetzelfde geldt wanneer je het plafond van de ruimte onder het plat dak of de zolder isoleert. Je isoleert dan niet langs de buitenkant van het dak, maar door middel van isolatie aan de onderzijde of in het (vlakke) plafond.
inhoud.
waarom het plafond van je woning isoleren?
Je woning kan in principe plafonds op twee niveaus hebben: onder het dak of de zolder en in de kelder of kruipkelder. In beide gevallen heeft plafondisolatie hetzelfde doel: vermijden dat de warmte ontsnapt uit de ruimtes waar je die warmte nodig hebt. Of omgekeerd, vermijden dat koude binnendringt uit de niet-verwarmde kelder of zolder. Tweerichtingsverkeer dus.
Het isoleren van het plafond biedt ook akoestische voordelen. Lawaai van de onderliggende of bovenliggende verdieping, of van buiten, zal minder snel doordringen en omgekeerd. Met de geschikte akoestisch absorberende materialen kan je het akoestisch comfort fors verbeteren, zullen geluiden minder nagalmen en zal de ruimte minder hol klinken.
Door het plafond van onze kelder te isoleren, hoefden we de vloer niet uit te kappen en bleef de vloer op hetzelfde niveau. Snel geïsoleerd en met resultaat op onze energiefactuur.
waarom het plafond van je appartement of bedrijfsgebouw isoleren?
Een appartement of bedrijfsgebouw kan in principe plafonds op twee niveaus hebben:
- onder een bovenliggende verdieping
- in de kelder, kruipkelder of ondergrondse parkeergarage.
In beide gevallen heeft plafondisolatie hetzelfde doel: vermijden dat de warmte ontsnapt uit de ruimtes waar je die warmte nodig hebt. Of omgekeerd, vermijden dat koude binnendringt uit de niet-verwarmde kelder of zolder. Tweerichtingsverkeer dus.
Woon je in een appartement? Dan biedt het isoleren van het plafond biedt naast thermisch comfort ook akoestische voordelen, want de isolatieplaten of gespoten isolatie zorgen ervoor dat minder geluid ‘zich verplaatst’ tussen verdiepingen. Met een plafondisolatie creëer je zo een geluidsbarrière met je bovenburen. In bedrijfsgebouwen draagt akoestische isolatie bovendien bij tot het verminderen van nagalm.
Sinds het plafond van ons appartement geïsoleerd is, is het hier veel rustiger. Gesprekken of de televisie van de bovenburen hebben we zo een halt toegeroepen.
hoe je plafond isoleren?
isoleren tegen de draagstructuur
Tegen het plafond passen isolatieplaten uit PUR-PIR, XPS, EPS, glaswol, rotswol, houtwol of cellenglas, cellenbeton. Daarnaast is ook gespoten Icynene isolatieschuim geschikt, zeker als je plafond onregelmatig is of bedekt is met leidingen. Na de plaatsing van de isolatie kan het plafond esthetisch worden afgewerkt met gipskartonplaten. Deze opbouw is beter gekend als het vals plafond of verlaagd plafond. Hang je de structuur op met akoestisch ontkoppelde hangers, dan heb je meteen een akoestisch isolerende oplossing.
Wil je het akoestisch comfort in de ruimte verbeteren, werk dan met akoestisch absorberende isolatiepanelen uit polyesterwol of melamineschuim.
isolatie tussen het houtskelet
De plafondroostering van houtskeletwoningen leent zich bij uitstek tot plafondisolatie. Ofwel blazen we cellulose, houtvezels of glaswolvlokken in, ofwel spuiten we Icynene tussen de houten balken van het houtskelet en werken we af met gipskartonplaten. Ook isolatiedekens uit glaswol, rotswol of houtwol zijn geschikt. We spreken in dit geval van een compact dak of duodak.
Belangrijk is dat rekening gehouden wordt met een aantal voorwaarden én dat de isolatie en damp- en luchtdichting perfect wordt uitgevoerd. Het dakgebinte en isolatiepakket moeten beschermd worden tegen vochtindringing, voldoende kunnen opwarmen en uitdrogen naar de binnenzijde van de woning. De plaatsing van een geschikt vochtregulerend damp- en luchtscherm is noodzakelijk.
hoe je plafond isoleren?
het plafond isoleren van een appartement of kantoorruimte
Een verlaagd plafond met isolatieplaten of isolatiedekens uit glas- of rotswol, houtwol, PUR-PIR of resolschuim, in combinatie met afwerkingsplaten in gipskarton zorgt voor akoestisch en thermisch comfort. Hang je deze structuur op met akoestisch ontkoppelde hangers, dan heb je meteen een akoestisch isolerende oplossing.
Bij moeilijke bereikbare of oneffen oppervlakken creëren we met Icynene isolatieschuim ook een effen, naadloze en afwerkingsklare isolatielaag.
Isolatiematerialen uit cellenbeton en cellenglas kunnen meteen worden voorzien van een afwerkings- of pleisterlaag.
Wil je het akoestisch comfort in de ruimte verbeteren, werk dan met akoestisch absorberende isolatiepanelen uit polyesterwol of melamineschuim. Lees over geluidsisolatie.
het plafond isoleren van garages of kelders
In parkeergarages isoleren we met panelen uit PUR-PIR, cellenbeton of houtwolcement. Die hebben goede thermische prestaties en hoef je niet noodzakelijk nog af te werken met een esthetischere plafondbekleding. Isolatiepanelen uit cellenbeton of combi isolatiepanelen uit rotswol met houtwolcement zorgen bijkomend voor een akoestische en brandveilige isolatielaag.
welke soorten plafondisolatie bestaan er?
Je plafond isoleren kan met verschillende isolatiematerialen. Isolteam adviseert je graag over de specifieke eigenschappen en voordelen van alle types plafondisolatie.
prijs plafondisolatie.
De prijs van plafondisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.
- PUR-PIR isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2, inclusief plaatsing en exclusief btw
- Resol isolatieplaten: 50 à 60 euro per m2
- XPS isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2
- EPS isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2
- Glaswol isolatieplaten en isolatiedekens: 40 à 50 euro per m2
- Glaswol inblaasisolatie: 20 à 30 euro per m2
- Rotswol isolatieplaten en isolatiedekens: 35 à 50 euro per m2
- Houtwol isolatieplaten: 50 à 60 euro per m2
- Houtwol inblaasisolatie: 25 à 35 euro per m2
- Cellenbeton isolatieplaten: 70 à 110 euro per m2
- Cellenglas isolatieplaten: 75 à 100 euro per m2
- Gespoten Icynene isolatieschuim: 25 à 30 euro per m2
- Cellulose inblaasisolatie: 20 à 30 euro per m2
- Gespoten PUR: 25 à 35 euro per m2
- Houtwolcement isolatieplaten: 60 à 120 euro per m2
Isolteam helpt je graag om de precieze prijs te berekenen op maat van jouw project.
prijs plafondisolatie.
De prijs van plafondisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.
- PUR-PIR isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2, inclusief plaatsing en exclusief btw
- Resol isolatieplaten: 50 à 60 euro per m2
- XPS isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2
- EPS isolatieplaten: 40 à 60 euro per m2
- Glaswol isolatieplaten en isolatiedekens: 40 à 50 euro per m2
- Rotswol isolatieplaten en isolatiedekens: 35 à 50 euro per m2
- Houtwol isolatieplaten: 50 à 60 euro per m2
- Gespoten Icynene isolatieschuim: 25 à 30 euro per m2
- Gespoten PUR: 25 à 35 euro per m2
- Houtwolcement isolatieplaten: 60 à 120 euro per m2
Isolteam helpt je graag om de precieze prijs te berekenen op maat van jouw project.
premie plafondisolatie.
Laat je het plafond van je kelder isoleren door een erkende aannemer zoals Isolteam? Dan kan je via Mijn VerbouwPremie rekenen op een isolatiepremie. Isoleren blijft op die manier aantrekkelijk voor particulieren én bedrijven.
Als het plafond ook de zoldervloer is, kan je genieten van de premie voor zoldervloerisolatie.
vaak gestelde vragen over plafondisolatie.
je plafond isoleren loont. we helpen je graag.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw plafond.