icynene

icynene-detail-isolatiemateriaal

isoleren met icynene.

Icynene is een ecologisch isolatieschuim dat tussen dakspanten en houtskeletstructuren gespoten wordt, rechtstreeks op de ondergrond. Het vormt een ononderbroken isolatielaag, zonder naden en kieren. Dankzij de open celstructuur is Icynene zowel luchtdicht als ademend. Icynene vormt bijgevolg een perfect luchtdichte isolatielaag, zonder een bijkomend dampscherm.

Icynene is ook uitermate geschikt voor de isolatie van de allermoeilijkste horizontale en verticale oppervlakken, zoals bijvoorbeeld het plafond van een kruipkelder. Bovendien zorgen de open cellen voor goede akoestische prestaties.

Als allereerste erkende installateur in Vlaanderen heeft Isolteam de voorbije jaren een ruime expertise opgebouwd op het vlak van Icynene.

welke eigenschappen heeft icynene?

Icynene is een milieuvriendelijk isolatieschuim met goede thermische én akoestische eigenschappen. Het wordt al decennia met succes toegepast in Canada, een land met temperatuurverschillen van -40°C tot +35°C. Toen dit isolatieschuim een aantal jaar geleden naar Europa kwam, werd Isolteam de eerste erkende installateur in Vlaanderen.

Icynene wordt op de werf gevormd door het mengen van de twee vloeibare componenten: ISO en Resin. Na enkele seconden ontstaat het isolatieschuim met volgende eigenschappen:

  • Duurzaam, recycleerbaar isolatieschuim
  • Uitstekende thermische weerstand: lambda-waarde van 0,035tot 0,038 W/mK
  • Goede akoestische eigenschappen
  • Opencellig en dus ademend
  • Luchtdichte isolatielaag zonder koudebruggen en warmteverlies
  • Expansie op waterbasis
  • Ozonvriendelijk: geen schadelijke gassen (HCFC, HFA, CFC, VOS of formaldehyde)
  • Geurloos
  • Zeer licht
  • Zelfdovend bij brand en vlamvertragend
  • Blijft soepel
  • Absorbeert geen water
  • Fabrieksgarantie van 25 jaar
plafondisolatie icynene
plafondisolatie icynene

toepassingen van icynene.

Icynene spuiten we rechtstreeks op de te isoleren ondergrond. Door de snelle expansie kan dit zowel horizontaal als verticaal. Het schuim kan tot in het kleinste gaatje gespoten worden, waarna het tot honderd keer zijn eigen omvang uitzet. Op die manier ontstaat een ononderbroken, luchtdichte en ademende isolatielaag, zelfs op de moeilijkst te bereiken en meest onregelmatige oppervlakken.

Het isolatieschuim is geschikt voor volgende isolatietoepassingen, zowel bij nieuwbouw als renovatie:

ecologisch isoleren met icynene.

Isoleren met Icynene betekent ecologisch isoleren.

  • PET-flessen behoren tot een van de basiscomponenten van het gespoten isolatieschuim Icynene. Zo helpen we de plastic afvalberg te verminderen.
  • De expansie van Icynene gebeurt 100% op waterbasis. Dat leidt tot lagere emissies en zo draagt het schuim niet bij aan de opwarming van de aarde.
  • Icynene plant per verkocht vat 5 bomen aan in Europa. 

icynene verandert van naam.

Het bedrijf Icynene werd sinds 2019 overgenomen door het Amerikaanse Huntsman Corporation. Dat bedrijf richtte vervolgens in 2020 Huntsman Building Solutions (HBS) op. Onder die naam valt zowel Icynene als een ander overgenomen isolatiebedrijf Demilec. Met die overname bundelen ze meer dan 110 jaar ervaring in spuitschuimisolatie. HBS is hierdoor één van ’s werelds grootste leveranciers van open cel en gesloten cel spuitschuimisolatie. 

Met Huntsman Building Solutions heeft Icynene een nieuwe thuisbasis en dus binnenkort ook een nieuwe naam. Het isolatieschuim zelf blijft behouden en zorgt voor een naadloze, luchtdichte bouwschil.

wat is de prijs van icynene?

Icynene kost 25 à 30 euro per m2 (inclusief plaatsing, exclusief btw). Doordat dit gespoten isolatieschuim luchtdicht is, is een dampscherm niet nodig.

veelgestelde vragen over Icynene.

Waarom is Icynene ecologisch?

Icynene is een geurloos en ozonvriendelijk isolatieschuim zonder vluchtige organische stoffen. Elk vat hardschuim wordt vervaardigd van 3000 vermalen plasticflessen. Voor elk verkocht vat ICYNENE plant Icynene in de Hoge Tatra (op de grens van Slowakije en Polen) 5 nieuwe boompjes.

Waarom is Icynene dampopen of ademend, en gespoten PUR niet?

De expansie van Icynene is veel hoger dan bij gespoten PUR. Na het opschuimen heeft Icynene een densiteit van 7 tot 11 kg per m³. Bij gespoten PUR is dat 38 tot 40 kg per m³. Door de grotere expansie ‘breekt’ de celstructuur van Icynene open. Icynene is dus een opencellig schuim. Bij gespoten PUR blijven de cellen gesloten, waardoor dit isolatieschuim niet kan ademen. Dankzij deze gesloten celstructuur heeft gespoten PUR wel een betere isolatiewaarde dan Icynene.

Kan je Icynene net als gespoten PUR gebruiken als vloerisolatie?

Icynene is veel lichter dan gespoten PUR en heeft een minder goede druksterkte. Voor vloerisolatie is echter een hoge druksterkte nodig. Dat is niet geval voor Icynene, in tegenstelling tot gespoten PUR.

Icynene is luchtdicht en ademend (dampopen), maar wat is het belang van die luchtdichtheid?

Het belang van dampdichte isolatie kennen we allemaal. Het is voor die reden dat we damprem, of een dampremmende isolatie plaatsen aan de binnenzijde van de woning. Deze damprem verhindert dat warme en vochtige binnenlucht migreert doorheen de isolatie. Bij afkoeling zou de waterdamp kunnen condenseren en zorgen voor vochtproblemen en schimmels.

Een degelijke luchtdichting van de isolatielaag is echter minstens even belangrijk! Een gebrekkige luchtdichting kan grotere negatieve gevolgen hebben. Waar bij dampdichting waterdamp doorheen het materiaal moet migreren, kan bij een gebrekkige luchtdichting veel meer en veel sneller warme en vochtige lucht in de constructie komen, tot bij koude bouwdelen zoals een onderdak. Met een snellere en grotere hoeveelheid condensatie als resultaat!

Een doeltreffende luchtdichting zal ook koude tocht uitschakelen, warmteverliezen tegengaan, en zorgen voor betere akoestische prestaties. Vandaar ook het belang van een goede luchtdichting bij het E-peil van een nieuwe woning. Een goed resultaat bij de luchtdichtingsmeting of blowerdoor kan zorgen voor een bonus van 10 tot 12 E-punten.

ecologisch isoleren met icynene.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.