Zolder verbouwen tot slaapkamer

je zolder ombouwen tot slaapkamer: 5 stappen.

Wil je graag wat meer woonruimte creëren? De zolder is de ideale plek voor een extra slaapkamer, werkkamer of hobbykamer. Het is een grote, functionele ruimte die je met een goede voorbereiding snel omtovert tot een sfeervolle, energiezuinige kamer.

Bouw je zolder om in 5 stappen:

zolder verbouwen indeling en lichtinval

1. denk na over de indeling en lichtinval

De zolder kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Als slaapkamer of dressing, werkruimte, speelkamer voor de kinderen … Denk goed na over welke indeling je wilt en welke elementen (bed, sofa, bureau) je daarvoor nodig hebt. Door op voorhand een ontwerp te maken, haal je het maximum uit de zolderverdieping.

Een zolder heeft meestal schuine wanden, maak optimaal gebruik van de ruimte met lage kasten of inbouwkasten en zorg met dakramen voor voldoende daglicht. Dakramen zijn de eenvoudigste manier, een andere optie is een dakkapel: je hebt meer lichtinval én extra loopruimte. De kosten zullen hierdoor toenemen, maar ook de waarde van je woning verhoogt.

dak isoleren zolder

2. renoveer energiezuinig met goede dakisolatie

vergeet zeker de isolatie niet bij je zolderrenovatie.

Maar liefst 30 % van alle opgewekte warmte gaat verloren via het dak. Door je zolder te isoleren, spaar je heel wat geld en energie uit. Bovendien zit je direct onder het dak, met een goede dakisolatie zorg je ervoor dat je zowel in de winter als in de zomer voldoende beschermd bent tegen koude of warmte.

Onze isolatie-experten kunnen je adviseren voor de beste manier en bij de juiste materiaalkeuze voor de isolatie van je dak. Vraag hier een vrijblijvende offerte.

dakisolatie, hoe gaat dat in z’n werk?

Dakisolatie is een slimme investering die zich vanzelf terugverdient. Op voorwaarde dat de isolatie op de juiste manier gebeurt natuurlijk, want bij een verkeerde plaatsing kan warmte verloren gaan of kunnen er vochtproblemen ontstaan. Laat je het isoleren door een aannemer, dan profiteer je van een lagere energiefactuur, een lager BTW-tarief (6 % i.p.v. 21 %) en gunstige isolatiepremies.

luchtdicht isoleren en bouwen

3. maak de zolder luchtdicht en zorg voor ventilatie

Naast een goede isolatie is de luchtdichtheid van het dakvlak ook zeer belangrijk, zo kan de warmte niet ontsnappen doorheen de dakconstructie en is er geen risico op condensatieproblemen. Door een dampscherm of een luchtdichte laag aan de binnenzijde van de isolatie aan te brengen, maak je de ruimte luchtdicht.

Wat de bestemming ook is van de zolderkamer, hou er de lucht altijd zuiver en fris met een goede ventilatie. Oude lucht stijgt namelijk op en kan blijven hangen onder het zolderdak. Een goede ventilatie voert vocht, schimmels, stofdeeltjes en bacteriën af en zorgt ervoor dat de zolderkamer een aangename ruimte is waar je geen hoofdpijn krijgt.

verwarming zolder

4. elektriciteit, verwarming en sanitair

Zorg voor voldoende elektriciteitspunten, want de meeste zolders beschikken niet over stopcontacten of lichtpunten. Wil je domotica, automatisatie, parlofonie of videofonie? Teken een elektriciteitsplan uit en laat de volledige installatie controleren door een erkende instantie. Voor de verwarmings- en sanitaire installatie moet je rekening houden met extra toevoerleidingen en watervoorzieningen.

zolder inrichting

5. en dan … de zolder inrichten!

Na de afwerking van de isolatiewerken, inclusief het plaatsen van gipsplaten, kan je de ruimte schilderen, behangen of stuken. Kies voor een lichte kleur om de ruimte nog groter te laten lijken en versterk het ruimtegevoel met transparante materialen zoals een glazen schuifdeur of kasten die doorlopen zonder onderbreking. Benut schuine wanden met inbouwkasten of vul ‘nutteloze’ hoekjes in met hoekkasten op wieltjes. Hou de inrichting zo overzichtelijk mogelijk en de indeling eenvoudig. Zo krijg je een lichte en luchtige zolderkamer.

plannen om je zolder te verbouwen?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de dakisolatie van jouw zolder.