hoe verbeter je de EPC-waarde van je woning?
waarvoor staat de EPC-waarde?
Het EnergiePrestatie Certificaat is een document dat de energiezuinigheid van je woning aangeeft. Dit certificaat, dat is opgemaakt door een erkend energiedeskundige, vermeldt de berekende energiescore of het EPC-label. Concreet: je woning of appartement krijgt een label van A+ (heel goed) tot en met F (ondermaats). Concreet: je woning of appartement krijgt een label van A+ (heel goed) tot en met F (ondermaats). Bekijk het overzicht van alle energielabels en -scores.
Haalt je woning een slechte EPC-score, dan betekent dit dat ze allesbehalve energiezuinig is. In tijden van hoge energiekosten en strenger wordende energienormen, is je EPC verbeteren erg belangrijk. En wel om volgende redenen:
- Hogere verkoopwaarde van je woning: hoe beter de EPC-score van je woning, hoe meer je ervoor kan vragen. Onder andere door de invoering van de renovatieverplichting komen de prijzen van woningen met een slechte EPC-score (label E of F) onder druk te staan.
- Lagere energiekosten: door te investeren in de energiezuinigheid van je woning laat je de energiefactuur flink dalen. Op die manier verdien je de gemaakte investering op termijn dus terug. Meer zelfs, dankzij de renovatie- en energiepremies kan je in bepaalde gevallen je investering al na 3 maanden terugverdienen.
- Hoger wooncomfort: wanneer je goed isoleert, blijft de binnentemperatuur constanter en heb je geen last van tocht.
hoe kan je de EPC-waarde verbeteren?
In het EPC-verslag vind je verschillende aanbevelingen om de EPC-waarde van je woning te verbeteren. Omdat de isolatiewaarde van je woning een essentiële factor is, zal het je niet verbazen dat je woning (na-)isoleren de belangrijkste aanbeveling is.
Wij raden onderstaande isolatieoplossingen aan om de EPC-waarde snel en efficiënt te verbeteren.
dakisolatie
Ook langs het dak gaat gemiddeld 30 % warmte verloren. Door je dak goed te isoleren, verbeter je niet alleen het thermisch comfort in huis, ook worden geluiden van buitenaf gedempt. Onze isolatiespecialisten isoleren ofwel de zoldervloer, ofwel het dak zelf. Ze plaatsen de isolatie en maken het dak daarnaast ook damp- en luchtdicht om je de beste resultaten te garanderen.
Concreet: Dakisolatie met een isolatielaag van 16 cm is al voldoende om het EPC-label van een niet-geïsoleerde woning naar label C of D te brengen. Dit maakt van dakisolatie de meest renderende investering.
spouwmuur (na-)isoleren
Maar liefst 20 tot 30 % van de warmte kan verloren gaan via de spouw. Door de spouw op te vullen met inblaasisolatie ervaar je uitstekende thermische én akoestische voordelen. Bovendien is spouwmuurisolatie relatief goedkoop en verdien je, dankzij de premie voor spouwmuurisolatie, je investering in 3 tot 5 jaar terug.
Concreet: Wanneer je de spouwmuren van een open bebouwing isoleert, zorgt een isolatiedikte tot 6 cm voor een aanzienlijke energiewinst. 6 cm komt overeen met een gemiddelde lege spouwmuur. Door die spouwmuurisolatie ook nog eens te combineren met dakisolatie, verbetert het EPC-label van label F naar label B of C.
vloerisolatie
Vloerisolatie is zowel bij nieuwbouw als bij renovatie een must om energie te besparen. Door de vloer te (na-)isoleren, creëer je een buffer tussen de koude grond onder je woning en het verwarmde volume. Zo vermijd je warmteverliezen via de vloer, én geniet je van een lagere energiefactuur.
Concreet: Met nieuwe dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie behaal je al het label B.
hoe ga je van EPC-label F naar A?
Wil je op safe spelen tegen 2050 en een A-label behalen, dan moet je verschillende maatregelen nemen. Naast het isoleren van de woning, moet je investeren in hoogrendementsglas, zonnepanelen, al dan niet een zonneboiler, een ventilatiesysteem en warmtepomp.
EPC verbeteren: op welke premies heb je recht?
Wanneer je jouw woning of appartement grondig energetisch renoveert en daarmee het energielabel verbetert, kan je een EPC-labelpremie aanvragen. Het bedrag van de premie varieert van 2.500 euro tot 5.000 euro, afhankelijk van het type woning en het beoogde label. Zo moeten de isolatiewerken aan vier voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen en moet je binnen 5 jaar na de datum op het EPC-attest door energetische renovatie een hoger EPC-label halen.
de EPC-waarde van je woning of appartement verbeteren?
Dat kan met isolatie. Vertrouw op ons advies, we helpen je alvast op weg om de juiste prioriteiten te stellen.