De som van de oppervlaktes van al je buitenmuren levert heel vaak het grootste contactoppervlak met de buitenlucht op. Muurisolatie is bijgevolg – net als dakisolatie – een absolute must als je je energiefactuur zo laag mogelijk wil houden en warmteverliezen wil beperken. Tegelijk zorgt buitenmuurisolatie voor een aangenamer comfort in huis.

Door je muren te (laten) isoleren, vermijd je bovendien koudebruggen en vochtproblemen. En dat je geïsoleerde muren omgevingsgeluiden beter buiten houden, is ook mooi meegenomen als je in de stad woont. 

Buitenmuren isoleren kan op drie verschillende manieren: aan de buitenkant, in de spouw en langs de binnenzijde. Elk van deze isolatietechnieken vraagt gespecialiseerde expertise, want er komt heel wat bij kijken om je investering in gevelisolatie, spouwmuurisolatie of binnenmuurisolatie optimaal te laten renderen.

buitenmuur isoleren: gevelisolatie, spouwmuurisolatie of binnenmuurisolatie.

De muren van je woning voorzien van een (ononderbroken) isolatieschil kan op drie plaatsen. In volgorde van voorkeur: aan de buitenzijde, in de spouw of aan de binnenzijde.

gevelisolatie.

Muren isoleren langs buiten is de efficiëntste vorm van muurisolatie. We noemen dit ook gevelisolatie. Deze buitenmuurisolatie levert het hoogste thermische rendement op en is bouwfysisch de beste oplossing. De binnenzijde van de woning wordt zo namelijk het beste beschermd tegen temperatuurschommelingen en invloeden van buiten. De isolatiepanelen die tegen de buitenmuur komen, worden bovendien afgewerkt met een gevelbekleding, waardoor je huis bij renovatie een nieuwe look krijgt.

spouwmuurisolatie.

Is de muren isoleren langs de buitenkant geen optie (bijvoorbeeld bij een beschermde gevel, of als er geen plaats is om isolatie op de buitengevel te plaatsen), dan is spouwmuurisolatie de interessantste én goedkoopste keuze. Dit is zeker het geval bij oudere woningen waarvan de holle ruimte tussen het buitenspouwblad en het binnenspouwblad nog niet is geïsoleerd. De spouw na-isoleren kunnen we heel snel (1 à 2 dagen volstaan) en zonder breekwerken door glaswolvlokken of EPS-bolletjes in te blazen. Nog meer dan gevelisolatie is voor deze isolatiemethode de expertise van een isolatiespecialist nodig

Bouw je een nieuwe woning? En komt de isolatie in de spouw tussen de draagmuur binnen en de gevelsteen buiten? Dan kan je dit eigenlijk ook definiëren als gevelisolatie. Je gevelsteen is dan de gevelbekleding of gevelafwerking.

binnenmuurisolatie.

De laatste optie op het vlak van muurisolatie, is de muren isoleren aan de binnenkant. Uiteraard houd je ook met binnenmuurisolatie de warmte beter binnen (en de koude beter buiten), maar je offert daar wel ruimte voor op in je woning. Bij de na-isolatie van de buitenmuur aan de binnenzijde kan je de thermische wandisolatie wel combineren met geluidsisolatie (met een akoestische voorzetwand bijvoorbeeld). 

Bij het isoleren van de gevels van een woning uit houtskelet komt alles wat samen. Daarbij worden de dragende houten structuren gevuld met isolatiedekens, isolatievlokken of gespoten isolatieschuim. Bijkomend kan nog buitengevelisolatie of isolatie in de spouw worden voorzien.

muurisolatie door Isolteam: materiaal- en stielkennis.

Bij de isolatie van de muur staat of valt de efficiëntie met de juiste uitvoering. Je schakelt daarom best altijd een door de wol geverfde isolatiespecialist in. De isolatiekraks van Isolteam weten welke isolatiematerialen het best geschikt zijn en hoe de plaatsing van muurisolatie correct gebeurt. Tel daar de snelle en deskundige installatie bij en je verdient je muurisolatie door een professionele aannemer altijd terug.

muurisolatie langs buiten.

Voor de isolatie aan de buitenkant bevestigen we isolatieplaten met isolatiepluggen tegen de buitenmuur. Deze buitenmuurisolatie wordt daarna afgewerkt met bakstenen, crepi, hout, Trespa, leien, spuitkurk of nog een andere gevelbekleding. 

Om de gevel te isoleren, kiezen we uit verschillende isolatiematerialen met stuk voor stuk een goede isolatiewaarde: PUR-PIR, glaswol, rotswol, houtwol, resolschuim, XPS en EPS.

muurisolatie in de spouw.

Bij renovatie isoleren we de spouwmuur door er isolatie in te blazen. Daarvoor maken we kleine openingen in de metselvoegen, blazen we glaswolvlokken of EPS-parels (Neopixels) naar binnen en maken we de openingen netjes weer dicht.

muurisolatie langs binnen.

Voor de isolatie van binnenmuren zijn heel wat isolatiematerialen geschikt: 

In de meeste gevallen plaatsen we een nieuwe kaderstructuur, vullen we die op en werken we af met een (akoestische) voorzetwand. Bij houtskeletwoningen blazen we isolatie in het houten geraamte of spuiten we Icynene tussen de houten stijlen. Ook gelijmde isolatie met een afwerkpleister is een optie.

een expert inschakelen voor je muurisolatie?

aandachtspunten bij muurisolatie.

Of je buitenmuren nu aan de buitenkant, in de spouw of aan de binnenzijde geïsoleerd worden, bij nieuwbouw of bij renovatie, met isolatiepanelen, isolatieschuim of inblaasisolatie, altijd is de expertise van een isolatiespecialist aangewezen. Die kent de basisregels en brengt ze ook juist in de praktijk: 

  • Zorg voor een ononderbroken isolatiemantel tegen de buitenmuur. Alle isolatieplaten moeten dus onderling goed op elkaar aansluiten, want zelfs de kleinste spleet of kier heeft een impact op het isolerende vermogen van de buitenschil. Met inblaasisolatie wordt elk hoekje mooi opgevuld, ook rond leidingen. 
  • Vermijd vochtproblemen. Bij renovatie moet de gevel eerst en vooral geschikt zijn voor na-isolatie. En bij binnenmuurisolatie let je zeker op een luchtdichte en dampremmende uitvoering van de isolatie. 
  • Kies de juiste isolatiedikte. Er bestaan richtlijnen voor de dikte van muurisolatie, maar onze experts berekenen die ook graag op maat van jouw nieuwbouw- of renovatieproject.

hoeveel kost muurisolatie?

De kostprijs van muurisolatie is afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de dikte en de oppervlakte. Ook de gekozen isolatiemethode speelt een belangrijke rol. De richtprijzen zijn dan ook verschillend voor gevelisolatie, spouwmuurisolatie en binnenmuurisolatie.

premies voor muurisolatie.

Muurisolatie is een van de categorieën waarvoor Mijn VerbouwPremie een premie voorziet. Op die manier verdien je de buitenmuurisolatie na enkele jaren al terug.

muurisolatie door een expert.

Wil je zeker zijn van de juiste plaatsing van de muurisolatie? Ons team heeft alle expertise en kennis in huis om de muren van je woning tot in de perfectie te isoleren.