je dak of zoldervloer isoleren? een slimme keuze!

Je dak en daarbij ook je zolder is de belangrijkste isolatieplek. Zo gaat er maar liefst 30 % warmte verloren via het dak. Je kan heel wat energie besparen wanneer je je dak volgens de regels van de kunst isoleert. Je dak of zoldervloer isoleren is namelijk geen sinecure, en kan zelfs vochtproblemen of schimmels opleveren wanneer het niet goed is uitgevoerd. De juiste werkwijze is dus noodzakelijk om van de voordelen van isolatie te genieten.

Wij leggen je alvast uit waarop je moet letten wanneer je isolatieplannen hebt.

hoe je dak isoleren?

Je dak isoleren is geen makkelijke opgave. Zo vraagt een plat dak een andere aanpak dan een schuin dak. Verder moet je letten op heel wat technische aspecten bij isolatie. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat de isolatie naadloos, kierloos en luchtdicht wordt uitgevoerd. Zo kan er geen warme binnenlucht ontsnappen of koude tocht binnendringen.

Vervolgens is de keuze van isolatiemateriaal cruciaal. Zo moet je dakisolatie bij voorkeur een isolatiewaarde van Rd=4,50 of meer hebben. De dikte van het materiaal is minder van belang dan de isolatiewaarde. Verder moet het type isolatie afgestemd zijn op hoe het dakgebinte is opgebouwd. Niet alle isolatiematerialen zijn even goed geschikt voor elke toepassing.

Ten slotte mag een dampscherm niet ontbreken bij dakisolatie. Wanneer zo’n scherm niet goed is aangebracht, kan er interne condensatie of een ander probleem ontstaan.

hoe je zoldervloer isoleren?

Gebruik je de zolder enkel als opbergruimte? Dan is zoldervloerisolatie de perfecte oplossing om energie en geld te besparen. Zoldervloerisolatie is dankzij de kleinere isolatie-oppervlakte goedkoper dan dakisolatie, maar heeft wel dezelfde voordelen. Zo houdt de isolatie de opstijgende warmte tegen.

Maar hoe je je zolder best isoleert, hangt af van de vloer. Bij een niet-massieve vloer worden isolatiedekens, isolatievlokken of gespoten isolatieschuim gebruikt. Voor massieve vloeren zijn dat isolatieplaten. Afhankelijk van de constructie plaats je de isolatie tussen de vloerbalken of bovenop de vloer.

isoleren loont. we helpen je graag.

Wil je zeker zijn dat de isolatie van je dak of vloer correct wordt uitgevoerd? Ons team heeft alle expertise en kennis in huis om je woning tot in de perfectie te isoleren. Contacteer ons, wij helpen je graag verder!