Wanneer je energiebesparende maatregelen uitvoert aan je woning, leveren die op termijn heel wat voordeel op. Niet alleen worden die investeringen door de overheid gesteund met behulp van verschillende isolatiepremies, ook verdien je ze na verloop van tijd terug.

Isolatie is de eenvoudigste manier om te besparen op energie, want met een goede isolatie heb je al snel de helft minder verwarmingskosten. Maar voordat je weet of je isolatie loont, moet je eerst rekening houden met heel wat waarden die de energiezuinigheid van je woning bepalen.

hoe moet je de R-waarde van isolatie berekenen?

De R-waarde, of Rd-waarde, duidt de warmteweerstand van een isolatielaag aan waardoor je weet hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. Hoe groter het getal, hoe meer weerstand je isolatie biedt tegen warmteverlies en hoe beter de laag isoleert. De waarde wordt uitgedrukt in m²K/W en is bovendien belangrijk om aanspraak te maken op een isolatiepremie.

Hoe je de R-waarde nu berekent, hangt af van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. Zo wordt de materiaaldikte (in meter) gedeeld door de lambdawaarde (of λ-waarde, dat staat voor de warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m.K). Een hoge uitkomst wil zeggen dat het isolatiemateriaal de warmte in de winter perfect binnen houdt en in de zomer juist het tegenovergestelde doet.

hoe bereken je de U-waarde van isolatie?

Het omgekeerde van de R-waarde, is de U-waarde. Hier geldt de regel: hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter je isolatiepakket. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. Dit slaat op de isolatiewaarde van een constructiedeel, zoals bijvoorbeeld het dak en de afwerking, en geeft zo de thermische geleidbaarheid van een materiaal weer.

De U-waarde bereken je door de lambda-waarde te delen door de dikte van het isolatiemateriaal, ofwel door 1 te delen met de R-waarde.

wat is de terugverdientijd van isolatie?

De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de isolatietoepassing. Zo is de ene isolatie al na minder dan een jaar terugverdiend, terwijl dit bij een andere toepassing pas na 5 jaar is. Dakisolatie en zoldervloerisolatie zijn interessante investeringen omdat die een terugverdientijd hebben van 2 jaar. Als je elektrisch verwarmt, is dat zelfs maar een half jaar. Bovendien krijg je voor deze isolaties dankzij de overheid een premie.

Ook voor je spouwmuurisolatie krijg je een premie. Deze isolatieklus is al in een dag geklaard en heeft bovendien maar een terugverdientijd van 4 à 5 jaar. Een andere isolatietoepassing die je comfort aanzienlijk verhoogt, is vloerisolatie. Hier bedraagt de terugverdientijd 5 à 7 jaar, maar het is een investering die absoluut loont. Zo merk je al snel het verschil op én krijg je een premie voor je vloerisolatie.

Wist je trouwens dat je eenvoudig kan berekenen hoeveel je isolatieproject zal kosten? Met behulp van onze handige prijscalculator krijg je een inschatting van de prijs.

hulp nodig? we helpen je graag.

Wil je liever zeker zijn van je isolatie en de daarbij horende dikte van je isolatiemateriaal? Schakel ons team van isolatiespecialisten in. Wij vinden voor jou de juiste oplossing.