Dakisolatie en een dampscherm gaan hand in hand. Wanneer je dakisolatie plaatst, is een dampscherm absoluut onmisbaar als je een goed renderende isolatie wil. Een correcte en nauwkeurige uitvoering is hier van cruciaal belang.

wat is een dampscherm?

In een woning circuleert er heel wat vocht. Denk maar aan de damp die ontstaat door te douchen, uit te ademen of te wassen en koken. Zo’n dampscherm is een damp- en luchtdichte folie die niet mag ontbreken in hellende daken. Met een dampscherm of damprem bescherm je je isolatie tegen al het vocht dat uit je woning komt. Hierdoor vermijd je condensatieproblemen en schimmels.

waarom moet je een dampscherm plaatsen?

Een dampscherm plaatsen, is een must om je dakisolatie performant af te werken. Het vormt namelijk een buffer tussen je plafondafwerking en isolatie. Zo slaat waterdamp die in de lucht aanwezig is altijd neer op koude oppervlakken. Een dampscherm houdt deze condensatievorming tegen en zorgt ervoor dat er geen vocht in het isolatiemateriaal kan dringen. Ook beschermt deze luchtdichte laag gebouwstructuren tegen vocht en houtrot.

hoe en wanneer plaats je een dampscherm?

Om een dampscherm te plaatsen, moet je een nauwgezette werkwijze en enige isolatiekennis hebben. Een perfecte plaatsing is hier namelijk nodig om zo de werking van het scherm te garanderen. Zo plaats je een dampscherm altijd aan de warme kant van een ruimte. Hierdoor breng je de dampremmende folie pas als laatste op het isolatiemateriaal aan. Een belangrijk aandachtspunt bij de installatie is dat er absoluut geen luchtlekken zijn. Het scherm moet volledig luchtdicht zijn, wat wil zeggen dat alle naden en spleten goed moeten afgedicht worden.

Bovendien is een dampscherm niet enkel noodzakelijk bij een hellend dak, ook bij een plat dak moet je een dampscherm plaatsen. Wanneer de isolatie langs de binnenzijde van een plat dak gebeurt, is de plaatsing van een specifiek vochtgestuurde damprem noodzakelijk. Ook bij de isolatie van een binnenmuur moet je een dampscherm te plaatsen.

Bij gespoten isolatieschuim is een dampscherm niet nodig, omdat het isolatieschuim voldoende dampremmend en perfect luchtdicht is.

dampscherm laten plaatsen? we helpen je graag.

Laat je liever je dampscherm plaatsen door een isolatiespecialist? Wij houden steeds rekening met de lucht- en dampdichtheid van je isolatie. Vraag een vrijblijvende offerte aan van je isolatieproject.