welke diktes van isolatie zijn aanbevolen?

Je isolatie gaat gepaard met heel wat eigenschappen en voorwaarden. Zo drukken we de warmtegeleiding uit in lambda-waarde. Hoe lager die waarde, hoe beter je materiaal isoleert. Een andere belangrijke is de Rd- of R-waarde. Die waarde staat voor de warmteweerstand van een isolatielaag en geeft zo aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert en bijgevolg hoe dik je het materiaal moet aanbrengen. Hoe hoger de waarde, hoe beter de weerstand en hoe beter je isolatiepakket.

Voor nieuwbouwwoningen geldt de U-waarde. Die waarde staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt en geeft de isolatiewaarde van constructiedelen zoals dak, vloer of muren en de daarbij horende afwerking weer. Ook hier moet de waarde zo laag mogelijk zijn. Hoe dik je isolatie moet zijn, hangt dus af van deze waarden en het soort materiaal. We geven je hieronder meer info over de isolatiediktes.

hoe dik moet dakisolatie zijn?

Je dak is de belangrijkste isolatieplek, want daar gaat er heel wat warmte verloren. Om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie moet de Rd-waarde van je dakisolatie minstens 4,5 m²K/W zijn. Deze waarde komt overeen met de diktes in onderstaande tabel. Let op: voor nieuwbouwwoningen verschillen de isolatiediktes.

  • RENOVATIE
 
  • NIEUWBOUW
 
Isolatiemateriaal Dikte isolatie Isolatiemateriaal Dikte isolatie

Minerale wol

Vanaf 16 cm

Glaswol en rotswol

Vanaf 18 cm

Cellulose

Vanaf 17-18 cm

Cellulose of houtvezel

Vanaf 19-20 cm

PUR-platen

10-12 cm

Houtwol

Vanaf 20 cm

Gespoten PUR

12-14 cm

Gespoten Icynene

20 cm

Isolatieschuim Icynene

16-17 cm    

 

De juiste dikte voor je isolatie is van cruciaal belang. Zo is één extra cm isolatiedikte en -breedte al ideaal om een perfect sluitende plaatsing te behalen van jouw dakisolatie.

wat is de beste dikte van vloerisolatie?

Ook je vloer is één van de grootste oorzaken van warmteverlies. Vloerisolatie is daarom ten sterkste aanbevolen. Maar hoe dik moet je vloerisolatie zijn?

Bij renovatie wordt de dikte bepaald door de Rd-waarde. Die waarde moet hoger zijn dan 2 m²K/W om recht te hebben op de verbouwpremie. Bij nieuwbouw moet de vloer een maximale U-waarde van 0,24 hebben. Concreet wil dat zeggen dat je vloerisolatie moet voldoen aan volgende diktes:

  • RENOVATIE
 
  • NIEUWBOUW
 
Isolatiemateriaal Dikte vloerisolatie Isolatiemateriaal Dikte vloerisolatie
PUR-PIR 5 cm Gespoten PUR

11 cm

XPS-EPS 8 cm PUR-PIR en resolschuim 9 cm
Gespoten PUR 6 cm XPS-EPS en cellenglas 15 cm
EPS-isolatiechape 11 cm EPS-isolatiechape 20 cm

 

hoe dik moet muurisolatie zijn?

Je muren hebben direct contact met de koude buitenlucht, waardoor je gevel laten isoleren een echte must is. Afhankelijk van je type woning zit er hier een verschil in isolatie in. Bestaande woningen hebben meestal een spouw die kan opgevuld worden. Wanneer dat niet zo is, kan je je gevel isoleren.

Om in aanmerking te komen voor de premie van spouwmuurisolatie moet de isolatiedikte minimum 5 cm zijn. Spouwen die smaller zijn dan die 5 cm kunnen opgevuld worden met glaswolvlokken of EPS-parels. Voor de gevelisolatie van nieuwbouwwoningen mag de U-waarde niet hoger dan 0,24 zijn. Dat betekent dat je muurisolatie moet voldoen aan volgende diktes:

  • NIEUWBOUW
 
Isolatiemateriaal Dikte vloerisolatie
PUR-PIR 10 cm
XPS, EPS, glaswol en rotswol 14 cm
Cellulose 16 cm

 

De dikte van muurisolatie bij renovatie moet aan een andere dikte voldoen. Bovendien is er een verschil tussen binnen- en buitenmuurisolatie.

  • RENOVATIE
   
Isolatiemateriaal Dikte binnenmuurisolatie Dikte buitenmuurisolatie
PUR-PIR 5 cm 7 cm
XPS, EPS 8 cm 12 cm
Glaswol en rotswol 8 cm 10 cm

 

isolatiedikte bepalen? we helpen je graag.

Vind je het nog steeds moeilijk om te bepalen hoe dik je isolatie nu moet zijn? Ga voor zekerheid en schakel onze isolatiespecialisten in voor jouw project.