wat zijn de isolatiepremies voor 2022?

hoeveel bedragen de isolatiepremies voor 2022?

Dat isoleren altijd een goed idee is, dat weet je ongetwijfeld al. Je verhoogt je wooncomfort terwijl je bespaart op energiekosten. Bovendien verhoog je het energielabel van jouw woning en draag je je steentje bij aan het milieu. De premies die je erbij krijgt, maken het daarbovenop nog interessanter en voordeliger.

Heb je isolatieplannen? Dan loont het om dit jaar je plan om te zetten in actie. Zeker voor dak- of zoldervloerisolatie, want daar wordt de premie uitzonderlijk in 2022 verdubbeld. Wij geven je alvast een overzicht van de huishoudelijke premies.

Algemene voorwaarden isolatiepremies

Om recht te hebben op onderstaande premies moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo is het verplicht om de isolatie te laten plaatsen door een aannemer. Daarnaast zijn de premies enkel geldig op bestaande woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius voor 1 januari 2006. Ten slotte moet je aanvraag binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur (eindfactuur) ingediend worden.

zoldervloerisolatie premies in 2022

Dak- of zoldervloerisolatie

De meeste warmte in een woning gaat verloren via het dak. Om dat tegen te gaan, is een isolatiedikte van 16 cm aangeraden. Ook zoldervloerisolatie is hierbij uiterst efficiënt. Opvallend dit jaar is de grote stijging in de premie voor dak- en zoldervloerisolatie: van 4 euro naar 8 euro per m². Dit voordeel is alleen dit jaar van kracht. Investeren in isolatie is daardoor meer dan ooit interessant.

Meer informatie over de premie voor dakisolatie en zoldervloerisolatie lees je op de bijhorende pagina.

Buitenmuurisolatie

Deze muurisolatie omvat 3 plaatsen die je kan isoleren: de spouwmuur, de buitenkant van de buitenmuur of de binnenkant van de buitenmuur. Bij de binnen- en buitenmuur wordt extra isolatie tegen de wand aangebracht. De spouw daarentegen vullen we op met glaswolvlokken of EPS-parels. De premie voor buitenmuurisolatie varieert tussen 5 en 30 euro per m²:

  • Spouwmuurisolatie: 5 euro per m²
  • Isolatie aan de binnenkant: 15 euro per m²
  • Isolatie aan de buitenkant 30 euro per m²

Meer lezen en de bijhorende documenten downloaden? Hier vind je alle informatie over buitenmuurisolatie.

vloerisolatie premies 2022

Vloer-of kelderisolatie

Ook je vloer isoleren, is een absolute must als je energie wil besparen of wanneer je vloerverwarming wil installeren. Dankzij vloerisolatie verhoog je de gemiddelde temperatuur met bijna 10°C. Een andere ruimte waar veel warmte verloren gaat via de wanden of de vloer, is de kelder. Isolatie aan het plafond van de kelder is hiervoor de geschikte oplossing. Afhankelijk van de indeling van je woning is vloer- of kelderisolatie zeer voordelig. Een voordeel hierbij is de premie van 6 euro per m² die je ervoor krijgt. Welke isolatie je ook nodig hebt: je bent zeker van heel wat winst.

Wil je je meer verdiepen in de premie voor vloerisolatie of kelderisolatie? Ontdek hier alle informatie. 

Nieuw in 2022: Mijn VerbouwPremie

Een andere aanpassing dit jaar is ‘Mijn VerbouwPremie’. De Vlaamse regering voegt op die manier de renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius samen tot een uniforme premie. Zo kunnen particulieren en bedrijven vanaf 1 oktober 2022 via één digitaal loket de verbouwpremie aanvragen. Hiermee wordt de administratieve rompslomp voortaan beperkt en wil de regering Vlamingen aansporen om te renoveren.

De huidige renovatiepremie en energiepremies kunnen nog tot 30 juni aangevraagd worden, daarna is dit tot de lancering van Mijn VerbouwPremie tijdelijk niet meer mogelijk. Met de verbouwpremie heb je recht op financiële steun voor investeringen in energie-efficiëntie zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en investeringen in woningkwaliteit.

Premies voor isolatie in 2022
Isolteam isolatiepremies 2022