epc waarde

waarom is een goede epc-waarde positief voor de verkoopprijs?

Hoe beter de EPC-score van een woning, hoe meer je ervoor kan vragen.

Volgens de ERA Vastgoedbarometer van 2019 levert een woning met een EPC-score tussen 100 en 199 gemiddeld zelfs 11% meer op dan een gelijkaardige woning met een EPC-waarde tussen 400 en 499. Je woning isoleren voor je ze verkoopt, is dus de boodschap. Dankzij de betere EPC-waarde verdien je je investering namelijk terug. Bovendien raken woningen met een lage EPC-score ook sneller verkocht.

becijferd: het effect van de epc op de woningprijzen

Stel: je woning wordt geschat op 200.000 euro zonder degelijke dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Volgens de 11%-regel van de ERA Vastgoedbarometer kan je dan 22.000 euro investeren om je woning volgens de huidige normen te isoleren.

Dat is namelijk hoeveel je woning meer waard wordt wanneer je met een goede EPC-score kan uitpakken.

Met die 22.000 euro kom je overigens ruimschoots toe om de isolatiewaarde van je gebouwschil gevoelig te verbeteren. Ligt je EPC-score al lager dan 400? Weet dan dat een EPC-verlaging met 100 punten de verkoopprijs gemiddeld met 2,3% zal doen toenemen.

Onze richtprijzen voor isolatie:

isolatiepremies van de netbeheerder

Extra goed om weten: ook in 2020 voorziet de netbeheerder nog isolatiepremies. Op basis van bovenstaande cijfers levert dat volgende winst op:

  • dakisolatie aan 4 euro premie per m2: 400 euro
  • spouwmuurisolatie aan 5 euro premie per m2: 500 euro
  • vloer- of kelderisolatie aan 6  euro premie per m2: 600 euro

Daarbovenop komt nog de totaalrenovatiebonus. Die wordt uitgekeerd van zodra je over een termijn van 5 jaar 3 energie-efficiënte investeringen uitvoert. Isoleer je dus je dak, je vloer én je muur, dan heb je recht op een bonus van 1250 euro (weliswaar maximum een vierde van de kost van de drie investeringen samen).

Vervang je ook nog de beglazing, dan loopt de bonus op tot 1750 euro. De andere van de 7 investeringen zijn een warmtepomp, zonneboiler en ventilatie. In het allerbeste geval, ontvang je een bonus van 4750 euro.

verkoop huis epc

sneller verkopen dankzij lagere epc

Uit onderzoek blijkt dat woningen met een goede EPC-score ook sneller verkocht worden. Zo verandert een woning met een EPC tussen 100 en 199 gemiddeld 25 dagen sneller van eigenaar dan een gelijkaardig gebouw met een EPC tussen 400 en 499. Hoeft het allemaal zo’n vaart niet te lopen en ben je nog niet meteen van plan om te verkopen? Ook dan is isoleren interessant. Het levert je een lagere energiefactuur op én je kan de isolatiekosten deels terugverdienen via de isolatiepremies.

wat is epc

wat is het epc?

Het EPC of energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is. In Vlaanderen (ook in Brussel en Wallonië bestaat een equivalent) is het laten opstellen van een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van elke woongelegenheid (huizen, appartementen, studio’s). Standaard blijft een EPC tien jaar geldig, maar wordt een woning in die periode verbouwd of gerenoveerd, dan wordt bij verkoop of verhuur best al eerder een nieuwe EPC opgesteld. Isolatie-ingrepen (volgens de regels van de kunst) hebben namelijk altijd een gunstige invloed op de energiezuinigheid. 

isoleren loont. we helpen je graag.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.