verschil xps, houtwol en gespoten pur

wat is eps-xps, gespoten pur en houtwol?

Er bestaan heel wat soorten isolatiematerialen, maar wat is het verschil tussen EPS-XPS, gespoten PUR en houtwol? Bekijk het hier samen met bijhorende realisaties!

eps-xps

EPS (geëxpandeerd polystyreen) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) zijn kunststof isolatiematerialen. EPS en XPS zijn verwant aan elkaar, maar hebben een ander productieproces, en een andere structuur. Isolatiepanelen uit EPS zijn opgebouwd uit parels of bolletjes, terwijl XPS gladde isolatieplaten zijn. EPS-XPS is een isolatiemateriaal dat je kan verkrijgen in platen. Ze zijn zeer licht van gewicht, vochtbestendig en hebben een hoge drukvastheid.

Dit maakt dat panelen uit EPS-XPS ideaal geschikt zijn voor vloerisolatie. Panelen uit XPS zijn door hun vochtbestendige en drukvaste eigenschappen bovendien zeer geschikt voor kelderwandisolatie en isolatie van funderingen.

xps vloerisolatie
xps isolatiemateriaal detail

gespoten pur

Gespoten PUR is dé toepassing om vloeren optimaal te isoleren. Het hardschuim wordt gevormd uit het ter plaatse spuiten en de exotherme reactie van 2 componenten, een polyol en isocyanaat.

Vloeren kunnen naadloos en optimaal geïsoleerd worden met ter plaatse gespoten PUR. Het hardschuim wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht, in elke gewenste dikte, waarbij alle leidingen worden omhuld door deze isolatie. Zo slaat u 2 vliegen in 1 klap: uitvullen én isoleren. Daarnaast kunnen moeilijk bereikbare plaatsen, of oneffen oppervlakken, zoals een plafond van een kruipkelder, perfect en kierloos worden geïsoleerd.

gespoten pur isolatiemateriaal detail
gespoten pur vloerisolatie

houtwol

Houtwol is een natuurproduct, waar bij de productie lange, dunne houtvezels samen met een mineraal bindmiddel gecomprimeerd tot een lichte isolatieplaat. De houtwolplaten kunnen gecombineerd worden met EPS, steenwol of resol tot een uitstekende isolatieplaat.

Houtwolplaten zijn van nature erg duurzaam en omdat de isolatiepanelen verkrijgbaar zijn in verschillende mooie en esthetische deklagen, kunnen deze perfect dienen als afwerking.

Het brandveilige karakter van de houtwolplaten, gecombineerd met de geluidsabsorberende en thermisch isolerende eigenschappen, maken van dit isolatiepaneel de toepassing voor de isolatie van het plafond en wanden van een parkeergarage.

houtwol dakisolatie
houtwol isolatiemateriaal detail

isolatieprijs bereken van bovenstaande materialen?

Bereken via onze prijscalculator de richtprijs om jouw project te laten isoleren.