vloerisolatie bij vloerverwarming

vloerisolatie bij vloerverwarming: een must!

Heb je bouw- of renovatieplannen en wil je vloerverwarming plaatsen? Dan is vloerisolatie onmisbaar om zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Niet alleen voorkomt vloerisolatie onnodig warmteverlies, ook helpt het om flink te besparen op je energierekening.

waarom is vloerisolatie belangrijk bij vloerverwarming?

Vloerverwarming is een van de meest energie-efficiënte manieren om je woning te verwarmen. Het systeem is energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen en het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in huis. Wil je optimaal profiteren van je vloerverwarming, dan is vloerisolatie zelfs een must. Want terwijl vloerverwarming de warmte efficiënt verspreidt, helpt isolatie onder de vloer om die warmte binnen te houden. 

  • Minder warmteverlies   
    Vloerverwarming verwarmt de vloer via een buizensysteem. Isolatie voorkomt dat deze buizen warmte afgeven naar beneden in plaats van naar het oppervlak. 
     
  • Efficiënter verwarmen   
    Vloerisolatie zorgt ervoor dat de vloerverwarming sneller de gewenste temperatuur bereikt. Zo verbruik je minder energie en bespaar je meer op je energiefactuur. 
     
  • Meer wooncomfort   
    Dankzij de combinatie van vloerverwarming met -isolatie verspreidt de warmte zich gelijkmatiger in de woning. Bovendien voorkomt vloerisolatie opstijgend vocht of condensatievocht en vermindert het schimmel- en vochtproblemen.

soorten isolatie bij vloerverwarming

Afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem, de vloer en het type ruimte zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal wordt ervoor gekozen om de vloer via de bovenkant te isoleren, maar is er een kruipruimte, dan kan het isolatiemateriaal ook tegen de onderkant (of het plafond van de kruipruimte) aangebracht worden. Dit kan interessant zijn bij een renovatieproject.

1. gespoten PUR

Gespoten PUR heeft een hoge isolatiewaarde waardoor minder materiaal nodig is om dezelfde isolatiewaarden te bereiken als andere isolatiematerialen. Het grote voordeel van gespoten PUR is dat het snel en eenvoudig aan te brengen is: we spuiten het PUR-isolatieschuim rechtstreeks op de ondergrond in de gewenste dikte. Hierdoor is de vloer meteen geïsoleerd en uitgevuld met een perfect aansluitende isolatielaag, en kunnen ook moeilijk bereikbare oppervlakken efficiënt geïsoleerd worden. Alle hoekjes, spleten en gaatjes zijn meteen gedicht.

3. EPS-chape

EPS-isolatiechape is een innovatieve en doeltreffende toepassing voor vloerisolatie, en wordt vaak gecombineerd met vaste isolatieplaten. Het is een licht isolatiemateriaal dat tegelijk een zeer goede draagkracht heeft, het dempt contact- en luchtgeluiden van aanpalende bouwdelen, en het is mogelijk bij zowel nieuwbouw als bij renovatie.

2. vaste isolatiepanelen uit XPS, EPS of PUR-PIR

Isolatieplaten uit XPS, EPS en PUR-PIR moeten in tegenstelling tot PUR-schuim geplaatst worden op een uitvullingslaag waardoor de uiteindelijke opbouwhoogte groter is. Isolatieplaten uit XPS en EPS hebben een hoge drukvastheid en zijn een goede keuze als de laagdikte geen rol speelt, terwijl isolatieplaten uit PUR-PIR een iets betere isolatiewaarde bieden. 

4. icynene

Isoleer je de vloer van onderuit, vanuit de kruipkelder bijvoorbeeld, dan is het gespoten isolatieschuim Icynene de beste keuze. Het schuim zorgt voor naad- en kierloze isolatielaag, en is perfect geschikt voor deze toepassing.

gespoten pur
eps isolatiechape

dikte vloerisolatie en renovatiepremie

De dikte van de vloerisolatie hangt af van de beschikbare opbouwhoogte, het soort isolatiemateriaal en het project.

renovatie 

Gaat het om een renovatieproject waarvoor een vloerisolatiepremie mogelijk is, dan moet de minimale warmteweerstand van de vloerisolatie minstens 2 m2K/W bedragen. 

Isolatiemateriaal Dikte isolatie
Gespoten PUR Minimum 6 cm
XPS- en EPS isolatieplaten Minimum 8 cm
PUR-PIR isolatieplaten Minimum 5 cm
EPS-isolatiechape Minimum 10 cm
Isolatieschuim Icynene (plafond kelder) Minimum 12 cm

nieuwbouw

In een nieuwbouwwoning is vaak meer ruimte om isolatiemateriaal aan te brengen dan in een bestaande woning. Bij nieuwbouw is een maximale U-waarde vereist van 0,24 m2K/W, en om die te bereiken zijn onderstaande hoeveelheden nodig: 

Isolatiemateriaal Dikte isolatie
Gespoten PUR Minimum 11 cm
XPS- en EPS isolatieplaten Minimum 15 cm
PUR-PIR isolatieplaten Minimum 9 cm
EPS-isolatiechape Minimum 20 cm

Benieuwd op welke premie je recht hebt?

isolteam werknemer

vloer isoleren? vertrouw op een isolatie-expert.

Het beste advies dat we je kunnen geven: doe een beroep op onze ervaren isolatiespecialisten voor het plaatsen van vloerisolatie bij vloerverwarming. We bekijken welk materiaal het best geschikt is, zorgen voor een vlotte en correcte uitvoering en werken enkel met de beste isolatiematerialen.

we helpen je graag bij het leggen van je vloerisolatie.

Vrijblijvend advies of een offerte nodig? We geven je een correcte prijs voor jouw isolatieproject.