benoveren

vergeet renoveren, dit is benoveren

Als het van de Vlaamse overheid afhangt, is tegen 2050 elke woning even energiezuinig als de nieuwbouwwoningen van vandaag. Maar daarvoor volstaat een ‘gewone’ renovatie natuurlijk niet. De overheid roept daarom op om collectief te BENOveren of beter renoveren. Hoe dat nu in zijn werk gaat? Waarvoor staat een BENOvatie? Wat zijn de voordelen? We zetten het nodige even op een rij!

waarvoor staat ben?

BEN staat voor bijna-energieneutraal. BEN-woningen halen hun energie uit hernieuwbare bronnen en verbruiken bovendien zeer weinig energie voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

 

wat ligt aan de basis van benoveren?

De Vlaamse overheid en verschillende sectororganisaties sloegen de handen in elkaar. Met als doel de renovatiegraad van het Vlaamse woningpatrimonium op te drijven én om de energieprestaties van de woningen sterk te verbeteren. Samen sloten ze het Renovatiepact, waarbij elke woonst tegen 2050 even energiezuinig moet zijn als de energievriendelijke nieuwbouwwoningen anno 2016.

Met de bijhorende ‘Ik BENOveer’-campagne zijn de ambities op vlak van energieprestaties groter dan ooit. Er is zelfs een praktische gids beschikbaar die jou helemaal op weg helpt om je huidige woning ‘BENOveer’-proof te maken!

 

wat zijn de voordelen van ben-bouwen?

Natuurlijk geniet jij als consument het meest van de voordelen van BENOveren:

 • Een betaalbare energiefactuur
 • Hoger wooncomfort door minder warmteverlies en minder tocht
 • Een lagere CO2-uitstoot
 • Opwaardering van je woonst
 • Financiële voordelen, zoals stevige premies
ben label klein

wat betekent het e-peil van een woning?

Het E-peil vertelt meer over de globale energieprestatie van een woning of een gebouw. Daarbij wordt een getal toegekend dat inzicht geeft in het energieverbruik. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Een BEN-woning heeft een E-peil van maximum E30. Alle nieuwe woningen met een bouwaanvraag vanaf 2021 moeten voldoen aan deze eis. Bij BENOveren streven we naar een E-peil van 60 of een EPC van 100 (of label A).

verschillende stappen van benoveren

Elk renovatieproject bestaat uit verschillende stappen. Dat is niet anders voor BENOveren. Volg hieronder de vijf stappen die je kan volgen:

1. Begin bovenaan

De meeste warmte ontsnapt via het dak. Daarom start je altijd met de renovatie van je dak. Een hellend dak kan je zowel aan de binnen- als buitenkant isoleren, terwijl een plat dak het best langs buiten geïsoleerd wordt.

2. Neem je muren onder handen

Ook jouw muren kunnen een oorzaak zijn van warmteverlies. Daarom is het een optie om jouw buitenmuren te isoleren aan de hand van spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie.

3. Controleer je ramen en deuren

Hoe ouder je ramen, hoe hoger de kans bestaat dat ze een negatieve impact hebben op jouw energiefactuur. Kies daarom voor hoogrendementsglas om energie te besparen. Daarnaast is het aangewezen om jouw garagepoort en buitendeuren te controleren op gleuven of spleten.

4. Warme voeten het hele jaar door

Niets is aangenamer dan een warme vloer voor je voeten. Wanneer je vloer goed geïsoleerd is, zal deze minder kil aanvoelen. Heb je een kelder of kruipruimte? Ideaal, dan isoleren we van onderaf. Geen kelder? Dan isoleren we tussen de draagvloer en de vloerbekleding.

5. Neem technieken onderhanden

Naast het isoleren, kan je ook via andere technieken jouw energiefactuur verlagen. Denk daarbij aan je verwarming, ventilatie en elektriciteit.

benovatiepremies in 2021

Bij renovatie heb je recht op de standaard energiepremies van Fluvius:

 • Dak of zolderisolatie: 4 euro/m2
 • Muurisolatie
  • Spouwmuur: 5 euro/m2
  • Buitenzijde: 30 euro/m2
  • Binnenzijde: 15 euro/m2
 • Vloerisolatie: 6 euro/m2

Renoveer je meerdere zaken in huis? Dan zijn de totaalrenovatiebonus en BENOpass erg interessant. Vanaf 3 BENOvaties geniet je van een bijkomende premies. Dat wordt mooi in een BENOPass bijgehouden voor jou.

ontdek alle isolatiepremies

klaar om te benoveren?

Ontdek je graag nog meer over wat een BEN-woning kan bieden? Dat kan natuurlijk ook door de gratis en praktische bouwgids van de Vlaamse Overheid te downloaden. 

ben je klaar om een vliegende start te nemen met benoveren

Bewijs vandaag nog het milieu, jezelf én je bankrekening een dienst.