Isoleren met rotswol versus glaswol

rotswol of glaswol: wat te kiezen?

Rotswol en glaswol vallen allebei onder de noemer ‘minerale wol’. Maar naast deze gelijkenis zijn er – uiteraard – ook enkele verschillen. In deze blog zetten we je op weg bij de keuze tussen glaswol of rotswol (ook bekend als steenwol of rockwool). 

We vertrekken hierbij van de verschillende isolatietoepassingen, om je zo kennis te laten maken met de eigenschappen en voordelen van beide isolatiematerialen.

houten structuren isoleren met rotswol of glaswol?

Bij het isoleren van houten structuren kiezen we sneller voor isolatiedekens of isolatierollen uit glaswol. Glaswoldekens zijn namelijk veerkrachtiger en beter te versnijden. Daardoor zijn ze net wat gemakkelijker te verwerken dan isolatiedekens uit rotswol

Wil je dus het gebinte van een (hellend) dak isoleren? Of de wanden van een houtskeletwoning? Dan is glaswol de meest gekozen optie. De isolatiewaarde van isolatierollen op basis van glaswol (lambda-waarde 0,032 W/mK) is ook iets beter dan bij rotswol.

Glaswolisolatievlokken

glaswol of rotswol bij gevelisolatie?

Bij gevelisolatie houden glaswol en rotswol elkaar in evenwicht. Voor het ene project kiezen we voor isolatiepanelen uit rotswol, voor het andere opteren we voor glaswol. Beide isolatiematerialen zijn dan ook evenwaardig wanneer ze ingezet worden voor de isolatie van spouwmuren of vliesgevels. Voor de na-isolatie van spouwmuren is er wel een verschil. Dan kiezen we ervoor om glaswolisolatievlokken in te blazen. Daar is een eenvoudige verklaring voor.

Voor de na-isolatie van spouwmuren met glaswolvlokken is er namelijk een ATG-certificaat beschikbaar. Deze ATG (of Technische Goedkeuring) is een specifieke eis om te kunnen genieten van energiepremies in Vlaanderen. Spouwmuren na-isoleren met rotswolvlokken zou in theorie ook kunnen, maar zolang er geen ATG is voor deze losse inblaaswol, kiezen we bij Isolteam voor glaswol.

Vloerisolatie met rotswol

rotswol versus glaswol bij vloerisolatie

Ligt rotswol in balans met glaswol voor de isolatie van de vloer? Dan laten wij die overhellen in de richting van rotswol isolatiepanelen. Die zijn namelijk beschikbaar met een hogere densiteit en druksterkte.

De isolatiepanelen uit rotswol worden dan niet alleen gebruikt als thermische vloerisolatie, maar ook als akoestische ontkoppeling onder de dekvloer.

Buisisolatie met rotswol

glaswol versus rotswol bij technische toepassingen

Rotswol is bestand tegen temperaturen tot boven 1000°C, bij glaswol ligt de drempel op 500 à 600°C. Allebei hebben ze een brandweerstand A1, maar in toepassingen waarbij de brandweerstand de doorslaggevende factor is, kiezen wij voor rotswol. Denk aan de buisisolatie van technische leidingen, schachten en kokers.

Er bestaan isolatiematerialen op basis van rotswol met een brandweerstand van 30 tot 120 minuten.

het verschil tussen rotswol en glaswol in detail

Wil je graag weten wat de specifieke eigenschappen van beide isolatiematerialen zijn? Zowel voor glaswol als voor rotswol vind je een detailpagina op onze website. 

Je leest er onder meer dat het basismateriaal van glaswol gerecycleerd glas is en dat van rotswol vulkanisch gesteente. En dat glaswol met een lambda-waarde tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK iets betere thermische eigenschappen heeft dan rotswol (lambda-waarde tussen 0,033 W/mK en 0,040 W/mK).

Glaswol op maat snijden
Gevel isoleren met ingeblazen rotswol

is er een prijsverschil tussen glaswol en rotswol?

De richtprijzen voor glaswol liggen tussen 20 en 40 euro per m2 (inclusief plaatsing, exclusief btw.) Die voor rotswol zijn iets hoger (tussen 25 en 45 euro per m2). We bezorgen je graag een offerte op maat voor de isolatie met rotswol en/of glaswol.

isoleren met kennis van zaken.

Wij gaan altijd voor perfectie. Dat begint bij de keuze van het isolatiemateriaal dat het beste past bij de toepassing. Advies nodig? Wij helpen graag!