vals plafond met icynene

waarom een vals plafond plaatsen en isoleren?

Een vals plafond kan interessant zijn wanneer je woning of gebouw over een hoog plafond beschikt en je zo de hoogte wil verkleinen. Ook wanneer je bestaande plafond verouderd of beschadigd is, vervang je het zo eenvoudig zonder breekwerken. Of wil je graag kabels en leidingen verbergen en tegelijk nieuwe verlichting installeren? Dan biedt een vals plafond een goede oplossing. Maar moet je dat vals plafond ook nog eens isoleren? Wij geven je hierover meer uitleg.

wat is een vals plafond?

Er bestaan verschillende soorten valse plafonds. Welk plafond je kiest, hangt dus voornamelijk af van de ruimte, het doel en welk type je op esthetisch vlak verkiest.

spanplafond

Een eenvoudige manier om een vals plafond op een bestaand te plaatsen, is met een spanplafond. Dit is een doek uit PVC of polyester en is een goede oplossing wanneer de draagconstructie niet sterk genoeg is. Zo is een spanplafond bevestigd aan een profiel tegen de muur.

verlaagd plafond in gyproc

De meeste voorkomende vorm van een vals plafond is in gyproc, of ook wel gipskarton genoemd. Om zo’n vals plafond uit een laag gips te plaatsen, wordt er eerst een metalen of houten draagstructuur aangebracht aan het plafond. Vervolgens worden er tussen deze balken isolerende plafondplaten geplaatst die zorgen voor een hoger akoestisch of thermisch comfort. Ten slotte bevestigen we de gipsplaten, waarna je het verlaagd plafond volledig naar wens kan afwerken.

systeemplafond

Een andere mogelijkheid is een systeemplafond. Zo’n plafond komt dikwijls voor in een kantoor of publiek gebouw omwille van z’n professioneel uiterlijk. De structuur is iets complexer doordat het bestaat uit plafondplaten, plafondprofielen en ophangers. Wel biedt een systeemplafond tal van voordelen: je kan er makkelijk kabels en leidingen in verbergen, verlichting in installeren en het is eenvoudig te isoleren.

vals plafond met glaswol
akoestisch isoleren in verlaagd plafond

waarom zou je een vals plafond isoleren?

als akoestische isolatie.

Bij een vals plafond is geluidsisolatie naar een aanpalende ruimte meer dan aangeraden. Om dit op te lossen, voorzien we een akoestisch isolerende structuur volgens het massa-veer-massa principe. Dit wil zeggen dat de isolatie als veer fungeert. Deze veer vangt de trillingen tussen de massa’s op, waarna de geluiden van de bovenliggende verdieping worden gedempt. We koppelen de plafondstructuur akoestisch los van de gebouwenstructuur met specifieke akoestische montagebeugels. Een verlaagd plafond isoleren we met isolatieplaten uit minerale wol of polylatex.

Om een spanplafond te isoleren, werken we dikwijls met polyesterwol. Dit isolatiemateriaal is het meest geschikt dankzij z’n vezelvrije uitvoering en uitstekende geluidsabsorberende prestaties. Hierdoor krijgt het plafond een akoestische demping die de nagalm in een ruimte beperkt.

als thermische isolatie.

Plafondisolatie is ook een goede manier om het thermisch comfort in een ruimte te verhogen. Zo kan je met behulp van een vals plafond de bovenliggende vloer isoleren. Dit doen we door isolatieplaten uit minerale wol of PUR-PIR tegen de draagstructuur te plaatsen. Is het plafond onregelmatig? Dan biedt Icynene soelaas. Na de plaatsing van de isolatie werken we het plafond af met gipskartonplaten, waardoor we een vals plafond of verlaagd plafond creëren.

of sla twee vliegen in één klap.

Wil je liever de thermische én akoestische eigenschappen van het plafond verbeteren? De combi-isolatiepanelen uit houtwolcement zorgen voor geluidsabsorptie, thermische isolatie én brandveiligheid. Een extra plus is de esthetische deklaag uit houtwolcement die onmiddellijk als afwerking telt.

vals plafond met gespoten pur

waarop moet je letten bij de isolatie van een verlaagd plafond?

Bij een verlaagd plafond kan er in een kantoorgebouw geluidsoverdracht ontstaan tussen de aanpalende ruimtes. Dit is het geval wanneer verlaagde plafonds doorlopen tussen twee kamers en zo geluidslekken veroorzaken. Om de geluidsoverdracht via het plafond te beperken, dichten we in het verlaagd plafond de open ruimte met isolatiepanelen uit rotswol. Op die manier kunnen geluiden de ruimte niet meer verlaten.

Is het plafond al volledig afgewerkt en zijn er daarom geen aanpassingen meer mogelijk? Ook dan kunnen we het valse plafond nog isoleren door glaswolvlokken of cellulosevlokken in te blazen via inblaasopeningen. Om dit uit voeren, is het van cruciaal belang dat het plafond en de plafondstructuur stevig genoeg zijn om de isolatie te kunnen dragen.

heb je een vals plafond dat je wil isoleren of ben je van plan om er één te plaatsen?

Contacteer ons, onze isolatiespecialisten helpen je graag verder.