U bent hier

Is gespoten PUR-schuim giftig en gevaarlijk?

Is gespoten PUR slecht voor de gezondheid en schadelijk? Is PUR-isolatie brandbaar? Waarom stinkt gespoten PUR-schuim? Kan een PUR-laag verzakken? Allemaal vragen die we vaak voorbij zien komen. Hier vind je een antwoord op al je vragen over gespoten PUR-isolatie.

1. Is gespoten PUR giftig of schadelijk voor de gezondheid?

PUR-schuim is een hardschuim dat ter plaatste gevormd wordt door de exotherme reactie van twee componenten: polyol en isocyanaat. Tijdens dat uithardingsproces komen er stoffen vrij, waartegen je je met professionele middelen moet beschermen. Verluchting van de woning is hier dan ook strikt noodzakelijk.

Na het uithardingsproces van het PUR-schuim komen er geen isocyanaten meer vrij. Ook tijdens het bewerken of versnijden komen er geen stoffen meer vrij! Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid. Gemiddeld mag je zo’n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn.

2. Heb je last van stank na het spuiten van PUR?

Toegegeven, het spuiten van PUR gaat gepaard met een doordringende geur. Maar eens het PUR-schuim uitgehard is én de woning goed werd verlucht, verdwijnt de geur al snel. De aanvankelijke stank stelt zich dus enkel tijdens het spuiten van PUR. Maar zelfs de installateurs hebben geen last van de vrijgekomen dampen en geuren omdat zij zich steeds beschermen met professionele maskers.

Ook interessant: "Stappenplan: Vloerisolatie met gespoten PUR" ›

3. Kan PUR-schuim verzakken?

Gespoten PUR is sterk, stabiel en vormvast, punt. Het zal niet krimpen noch verzakken, zelfs niet bij isolatiediktes tot 50 cm. Wat wel heel erg belangrijk is bij de plaatsing, is dat die gebeurt in verschillende lagen.

4. Is PUR spuiten een rommelig en vuil proces?

Veel mensen zijn bang dat het PUR-schuim ook terecht komt op plaatsen waar het niet thuishoort, bijvoorbeeld op je ramen. Maar geen zorgen, onze isolatie-experten nemen geen risico’s en plakken de hele ruimte zorgvuldig af.

Bekijk hier enkele realisaties met gespoten PUR ›

5. Is PUR-isolatie brandbaar?

Ook over dit onderwerp doen de wildste verhalen de ronde. Feit is dat PUR op vandaag qua brandveiligheid niet meer te vergelijken is met vroeger.

PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.

En nu de andere voordelen!

Door te reageren op al die misvattingen over PUR zouden we bijna vergeten om zijn bijzonder sterke punten te onderlijnen. We zetten ze even op een rijtje.

  • PUR isoleert optimaal: in het expanderende schuim vormen zich massa’s kleine luchtblaasjes en stilstaande lucht is veruit de beste isolator.
  • PUR wordt volledig naad- en kierloos aangebracht
  • PUR laat de andere isolatiematerialen ver achter zich met een ongekende isolatiewaarde van 0,025 W/(m.k).
  • PUR is perfect vochtbestendig en rot niet of verzakt niet. Ook onder een vloer behoudt het zijn volle stabiliteit.
  • PUR vervult een drievoudige functie bij vloerisolatie: het verzekert de leidingen, het isoleert en het vormt de drager voor de vloerafwerking.
  • PUR is extreem tijdbesparend: PUR-schuim laat zich vele malen sneller aanbrengen dan andere isolatiematerialen.
  • PUR is een veelzijdig isolatiemateriaal: ook daken, wanden, kelders en plafonds kunnen genieten van een lucht- en dampdichte isolatielaag.

Graag een voorstel op maat? Vraag hier een volledig vrijblijvende offerte aan: