Geluidsisolatie in wand plaatsen

geluidsisolatie met glaswol: verbeter de akoestiek in je woning

Voorbijrazende auto’s, spelende kinderen of de wasmachine van de buren ... geluid is overal. Wil je geluidshinder van binnen of buitenaf verminderen, dan biedt geluidsisolatie of akoestische isolatie met minerale wollen zoals glaswol en steenwol de uitkomst. Waarom deze isolatiematerialen zo goed werken als geluidsisolatie? We leggen je het graag uit.

geluidsisolatie kiezen: wat is de bron van geluidsoverlast?

Om effectief akoestisch te isoleren, moet je de oorzaak van het geluidsprobleem kennen. Pas wanneer je weet waar het geluid vandaan komt en hoe het zich verplaatst, kan je de juiste isolatieaanpak bepalen. Zo maak je een onderscheid tussen twee soorten geluidsbronnen: luchtgeluid en contactgeluid.

luchtgeluid

Luchtgeluid ‘reist’ door de lucht en kan gemakkelijk door openingen en oppervlakken gaan. Voorbeelden zijn geluiden van muziekinstrumenten, televisie of pratende mensen.

contactgeluid

Contactgeluid verplaatst zich niet via de lucht, maar door trillingen in de constructie waarmee het in aanraking komt. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van voetstappen of zware vrachtwagens die voorbijrijden.

Geluidsisolatie in een wand plaatsen

isolatietechnieken: geluidsisolatie of akoestische isolatie?

Hoewel geluidsisolatie en akoestische isolatie beide technieken zijn om de overdracht van geluid te verminderen, hebben ze elk hun eigen toepassingen en doelen. Zo is geluidsisolatie gericht op het verminderen van geluidsoverdracht van buiten naar binnen of van de ene ruimte naar de andere, terwijl akoestische isolatie gaat over het optimaliseren van de geluidskenmerken binnen een ruimte om een bepaalde akoestische ervaring te bereiken.

geluidsisolatie met minerale wol: glaswol

Glaswol is een veelzijdig materiaal dat oorspronkelijk is ontworpen voor thermische isolatie, maar dat ook uitblinkt in geluidsisolatie. Een van de belangrijkste voordelen van geluidsisolatie met glaswol zijn de uitzonderlijke geluidswerende eigenschappen.

Voordelen van glaswol

  • Geluidsabsorptie
    Glaswol heeft een hoge dichtheid en een open structuur, waardoor het geluidsgolven effectief absorbeert en dempt. Deze dempende eigenschappen zorgen ervoor dat glaswol de ideale oplossing is in een massa-veer-massatoepassing. Denk maar aan een isolerende voorzetwand of verlaagd plafond.
     
  • Hoge isolatiewaarde: naast een uitstekende thermische isolatiewaarde, heeft glaswol ook goede geluidsisolerende eigenschappen en helpt het om geluidsoverlast aanzienlijk te verminderen.
     
  • Brandveiligheid
    Glaswol is onbrandbaar en heeft een hoge weerstand tegen vuur. Dit maakt het een veilige keuze voor isolatie, vooral in gebouwen waar brandveiligheid essentieel is.
     
  • Duurzaam
    Glaswol heeft een lange levensduur en behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende vele jaren.
     
  • Milieuvriendelijk
    Glaswol wordt gemaakt van gerecycleerd glas en zand, en het productieproces heeft een relatief lage impact op het milieu. Hierdoor is glaswol een milieuvriendelijke keuze.
     
  • Makkelijk verwerkbaar
    Glaswol isolatiepanelen zijn licht en stevig, en ze zijn makkelijk te versnijden. Dankzij het flexibele karakter van glaswol worden kieren en spleten mooi afgedicht.

toepassingen van glaswol

Glaswol is beschikbaar in verschillende uitvoeringen zoals isolatiepanelen, inblaaswol, pijpschalen en isolatiedekens. Voor akoestische isolatie worden vooral isolatiepanelen en inblaaswol gebruikt, en dit in volgende toepassingen:

Glaswolvlokken

geluidsisolatie muur

Glaswol isolatiepanelen zijn een goede keuze om muren, plafonds, scheidingswanden of buitenmuren langs de binnenkant te isoleren. In dit geval werken we met voorzetwanden, of metalen of houten frames die voor de bestaande muren of onder een bestaand plafond geplaatst worden. Deze frames vullen we dan op met de isolatieplaten.

Wil je de spouwmuur of holle wand thermisch en akoestisch isoleren? Dan is inblaaswol de oplossing. In plaats van de spouw te moeten openbreken, worden gaatjes geboord om de inblaaswol in de spouw te blazen. Het grote voordeel is dat de kleinste hoekjes en gaatjes gevuld worden.

Glaswl snijden voor geluidsisolatie

geluidsisolatie vloer

Akoestische vloerisolatie vermindert contactgeluiden van huisgenoten of buren. Terwijl dunne matten van polyethyleenschuim of rotswol een veelgebruikt isolatiemateriaal is om betonvloeren te isoleren, is glaswol het meest geschikt om de holle ruimtes bij houten vloeren op te vullen. Het zorgt naast een goede akoestische isolatie ook voor thermisch comfort.

Akoestische plafondisolatie

geluidsisolatie plafond

Plafondisolatie helpt om lucht- en contactgeluiden te dempen. We plaatsen in dit geval isolatieplaten uit glaswol tegen het plafond, waarna het esthetisch kan afgewerkt worden met gipskartonplaten. Om de plafondroostering van houtskeletwoningen akoestisch en thermisch te isoleren, blazen we glaswolvlokken in of gebruiken we isolatiedekens uit glaswol.

Buisisolatie met glaswol

geluidsisolatie leidingen

Leidingisolatie houdt de stromingsgeluiden vanuit de leidingen naar de woonruimte tegen. We isoleren leidingen met pijpschalen of lamellendekens uit glaswol. Hier houdt glaswolisolatie de stromingsgeluiden van lucht of water uit de leidingen tegen. 

Daarnaast zorgt het inblazen van glaswol in leidingenkokers voor een super-effectieve geluidsisolatie, dit doen we door losse glaswolvlokken via inblaasopeningen in te blazen in de technische leidingenschacht. De brandveilige glaswolvlokken omhullen de leidingen en zorgen voor een akoestische demping van wel 15 dB per lopende meter schacht.

welke geluidsisolatie kiezen?

Benieuwd welke geluidsisolatie het best past bij jouw situatie? Contacteer ons voor advies op maat en verzeker jezelf van een correcte uitvoering.