Expert talk over spouwmuurisolatie

alles wat je moet weten over spouwmuurisolatie: soorten, technieken, prijzen & premies

Bij isolatie denkt men vaak direct aan dakisolatie. Wist je echter dat 20 tot 30 procent van de warmte verloren gaat via de spouw: de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning? Spouwmuurisolatie biedt hier de oplossing. Maar, hoe ontdek je of je woning een spouw heeft en of deze geschikt is voor isolatie? Welke verschillende soorten spouwmuurisolatie bestaan er? Wat zijn de prijzen? En niet te vergeten, hoe zit het met eventuele premies? In deze video onthult isolatie-expert Hendrik alle ins en outs over spouwmuurisolatie.

We zijn aangekomen op de werf, we zien ons team hier al staan. Vandaag staat er na-isolatie van spouwmuren op de planning voor dit team. Dat is dagelijkse kost voor ons. We doen dit met meerdere teams toch iedere dag. Het is echt wel de moeite waard om te doen. Veel mensen denken er niet aan, maar toch 20 tot 30 % van de warmte gaat verloren via de spouwmuur. We gaan eens gaan kijken.

Dag Hans, goeiemorgen! 

De spouw is de lege ruimte tussen de gevelsteen en de binnenmuur. Niet iedere woning heeft een spouw en niet iedere gevel is geschikt. Daarom doen we altijd vooraf een inspectie. 

De voordelen van spouwmuurisolatie zijn:

  • een warmer huis, 
  • minder energiekosten,
  • beter voor het milieu
  • en de gevel blijft hetzelfde. 
Spouwmuur isoleren via kleine openingen

Het na-isoleren van spouwmuren voeren we uit bij bestaande woningen. Daarbij zijn we met Isolteam een erkend installateur en ATG-houder van het systeem. Om de spouw te isoleren blazen we isolatievlokken in via een kleine opening. In deze woning gebruiken we de glaswolvlokken. De voordelen van deze vlokken zijn dat ze onbrandbaar zijn, heel erg duurzaam, akoestisch performant en volledig waterafstotend. 

Voor de start van de werken doen we altijd de waterproef om te checken of de glaswol goed waterafstotend behandeld is en stellen we de machine af met de testbox om zeker te zijn dat de spouw overal mooi volledig vol zit. 

Er bestaan twee soorten isolatiematerialen voor het na-isoleren van spouwmuren. Hier werken we met glaswolvlokken, maar het kan ook perfect met EPS-parels. Zowel de EPS-parels als de glaswolvlokken scoren eigenlijk even goed. Wat de beste keuze is voor jullie project daar helpen we jullie graag verder mee. 

Glaswolvlokken voor spouwmuurisolatie
EPS-parels voor spouwmuurisolatie

De kostprijs van na-isolatie van spouwmuren is ongeveer 25 euro per m2. Dus voor de meeste woningen komt dat op een 2.000 à 2.500 euro. Voor het isoleren van de spouw zijn er ook premies beschikbaar via Mijn VerbouwPremie. En als je wil weten hoeveel dat voor jouw project zou kosten, check gerust de prijscalculator op onze website.

 

We gaan graag elke uitdaging aan en zoeken graag mee naar de beste oplossing voor jouw isolatieproject. Dus contacteer ons gerust! 

interesse in spouwmuurisolatie?

Benieuwd of je woning een spouw heeft? En of spouwmuurisolatie interessant kan zijn voor jou? Wij komen graag langs en zoeken samen naar de beste oplossing voor jouw project.