U bent hier

7 tips om je wooncomfort te verhogen

Door de coronamaatregelen zijn we momenteel meer thuis dan ooit. Nooit eerder was ons wooncomfort dan ook zo belangrijk als in deze tijden van social distancing, quarantaine en ‘blijf in je kot’. Deze tips maken thuisblijven alvast een stuk draaglijker, nu maar ook later.

1. Isoleer je dak, gevel en vloer 

Comfort associëren we in de eerste plaats met de temperatuur in onze woningen. Te koud in de winter of te warm in de zomer, het zijn scenario’s die we het liefst vermijden. Uiteraard kan je daar een mouw aan passen door te verwarmen of te koelen, maar dat heeft onvermijdelijk een impact op je energiefactuur. Dan kan je beter beginnen ‘aan de bron’. Door je muren, dak of vloer te isoleren, hou je de temperatuur in huis namelijk beter onder controle. Lees: lekker warm terwijl het buiten koud en kil is en aangenaam fris terwijl de zon overuren klopt.

2. Denk aan de akoestiek  

Thermische isolatie staat met stip op 1, maar ook akoestische isolatie zorgt mee voor een aangename leefomgeving. Je creëert dus best een barrière voor geluiden van buitenaf, maar ook binnen kan je tussenwanden akoestisch isoleren. Want tv-kijken terwijl je huisgenoten iets verderop aan hun muzikale carrière bouwen, echt comfortabel is dat niet. 

3. Geef tocht geen kans

Je inspanningen om de juiste temperatuur in huis te creëren, zijn min of meer een slag in het water als je woning niet luchtdicht is. Via kieren dringt dan namelijk koude binnen, waardoor je meer zal moeten stoken. Dat vertaalt zich op je energiefactuur, maar tocht voelt ook gewoon onaangenaam aan. Met een blowerdoortest, samen met een thermografische camera, kan je alle ‘luchtlekken’ eenvoudig in kaart laten brengen en daarna op de juiste plaats ingrijpen. 

6 tips om luchtdicht te bouwen. 

4. Zorg voor ventilatie

Vroeger waren we ervan overtuigd dat het volstond om af en toe het raam open te zetten om te verluchten. Dat heeft vandaag zeker nog zin, maar voor een optimaal comfort investeer je beter ook in mechanische ventilatie. En wel om twee redenen. Ten eerste wordt de binnenlucht op die manier continu ververst, en dat is positief voor je gezondheid. Ten tweede zet de ventilatie schimmel- en vochtproblemen buitenspel.

5. Ga voor vloerverwarming

Loop je thuis graag rond op of zonder kousen? Dan is vloerverwarming een must voor het ultieme comfortgevoel. Niet alleen heb je zo nooit meer koude voeten, vloerverwarming verspreidt ook aangename en gelijkmatige stralingswarmte. En je verliest geen ruimte aan de muren.

6. Maak het je gemakkelijk met domotica

Wat je zelf doet, doe je beter. Tenzij je hetzelfde resultaat kan bereiken zonder iets te doen. Dat kan met domotica. De rolluiken op een vast uur of de zonwering bij felle zon naar beneden laten gaan? De verlichting vanop afstand uitzetten, het alarmsysteem inschakelen als je naar je werk vertrekt of de verwarming opstarten op het einde van de werkdag? Door al deze ‘taken’ te automatiseren, win je niet alleen veel tijd, je verhoogt ook je comfort aanzienlijk.

7. Hou de zon buiten

Met screens, lamellen of jaloezieën aan de buitenkant van je woning vermijd je dat het op zonnige zomerdagen te warm wordt in huis. Bovendien kan je zo overdag op je computer werken of tv-kijken zonder dat de zon op het scherm valt. En je houdt indiscrete blikken buiten.

 

Hoe comfortabel het uiteindelijk in je woning is, heb je voor een groot stuk zelf in de hand. Onze suggesties kan je gerust aanvullen met kleinere, comfortverhogende ingrepen. Denk aan een waterontharder bijvoorbeeld, een heerlijk zittende zetel, praktische opbergmeubelen of een doorstroomboiler onder de gootsteen voor instant warm water.oHou 

 

 Het comfort in je woning verhogen door te isoleren? Vraag een offerte aan Isolteam.