Wil je duurzaam en ecologisch isoleren, dan ben je bij Isolteam aan het juiste adres. Zo bieden we een breed assortiment natuurlijke isolatiematerialen die, elk met hun unieke eigenschappen, geschikt zijn voor heel wat toepassingen.

waarom ecologisch isoleren?

  • Door te kiezen voor ecologische isolatiematerialen gaan we voor een duurzame toekomst. Deze isolatiematerialen worden namelijk vervaardigd met respect voor de natuurlijke bronnen van onze planeet, ze zijn hernieuwbaar en recycleerbaar, en ze hebben over het algemeen een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele isolatiematerialen. 
     
  • Daarnaast zijn natuurlijke isolatiematerialen vaak vrij van schadelijke, vluchtige stoffen waardoor ze niet alleen aangenaam zijn om mee te werken, maar ook bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Omdat ze bovendien de vochtigheid reguleren, verminderen ze het risico op schimmel- en vochtproblemen.  
     
  • Natuurlijk zijn ook de uitstekende isolatieprestaties een belangrijke reden om ecologisch te isoleren. Materialen zoals schapenwol, vlas en hennep bieden goede thermische en akoestische eigenschappen en zorgen voor maximale energie-efficiëntie.
  • Natuurlijke isolatiematerialen hebben een hogere warmteopslagcapaciteit dan synthetische alternatieven. Dit betekent dat ze de warmte langer opslaan vooraleer deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in Joule per kilogram Kelvin (J/kgK): hoe hoger deze waarde, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer.
     
  • Een ander belangrijk voordeel van natuurlijke isolatiematerialen is hun lage lambda-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte of koude doorlaat: hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De lambda-waarde wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin (W/m·K).

soorten duurzame isolatiematerialen.

houtwol.

Wil je bewust isoleren, dan is houtwol een goede keuze. Dit isolatiemateriaal wordt namelijk gemaakt van Noord-Europees sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen en met PEFC-label. Niet alleen biedt het sterke thermische en akoestische kwaliteiten, daarnaast beschikt het ook over een uitstekend vochtregulerend vermogen. Houtwol is hierdoor geschikt voor het isoleren van binnenmuren, daken, plafonds, gevels en (zolder)vloeren.

  • Warmteopslagcapaciteit houtwol: 2100 J/kgK
  • Lambda-waarde houtwol: 0,036-0,040 W/m.K

cellulose.

Cellulose isolatie is volledig gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en is daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen. Het heeft zeer goede thermische en akoestische isolatiewaarden, het is vochtregulerend én hittewerend. Omdat cellulosevlokken worden ingeblazen in muren en tussen dakbalken, of worden open geblazen op de zoldervloer, zorgen ze voor een naadloze isolatielaag en geniet je in elk seizoen van een aangenaam binnenklimaat.

  • Warmteopslagcapaciteit cellulose: 2000 J/kgK
  • Lambda-waarde cellulose: 0,038-0,039 W/m.K

vlas.

Dit natuurlijk isolatiemateriaal is gemaakt uit de reststoffen van linnen, zo is het een 100 % natuurlijk product met een lage milieu-impact. Omdat het naast goede thermische en akoestische isolatieprestaties ook nog eens een uitstekende warmteopslagcapaciteit biedt, draagt isoleren met vlas bij aan een gezond en aangenaam binnenklimaat.

  • Warmteopslagcapaciteit vlas: 1600 J/kgK
  • Lambda-waarde vlas: 0,038 W/m.K

stro.

Efficiënt, milieuvriendelijk en hernieuwbaar ... stro is een populaire keuze om duurzaam te isoleren. Stro heeft goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen, het is brandwerend, schimmelwerend en dampopen. Bij het isoleren met stro worden strovlokken ingeblazen om muren en/of daken naadloos te isoleren.

  • Warmteopslagcapaciteit stro: 2100 J/kgK
  • Lambda-waarde stro: 0,040 W/m.K

katoen- of métisse isolatie.

Voor een groot deel van niet-herbruikbare kleding is nu een beter alternatief dan de afvalberg: upcyclen tot isolatiemateriaal. Die kledingstukken, vooral oude jeansbroeken, worden verwerkt tot ecologisch isolatiemateriaal met uitstekende thermische en akoestische isolerende eigenschappen. Daarnaast is katoenisolatie vormvast, flexibel en zeer robuust.

  • Warmteopslagcapaciteit katoen: 1600 J/kgK
  • Lambda-waarde katoen: 0,039 W/m.K

schapenwol.

Schapenwolisolatie is een uiterst duurzaam isolatiemateriaal dat tot wel 100 jaar meegaat zonder zijn isolatiewaarde te verliezen. Het isoleert thermisch uitstekend, het heeft luchtzuiverende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Bovendien kan het goed vocht opnemen en is het dampopen.

  • Warmteopslagcapaciteit schapenwol: 1760 J/kgK
  • Lambda-waarde schapenwol: 0,034-0,042 W/m.K

kurk.

Kurkisolatie biedt als grootste voordeel dat het erg goed tegen vocht kan. Daarom is het geschikt voor isolatie van spouwmuren, vloeren en dakconstructies. Daarbovenop combineert het een hoge geluiddempende werking met een goede isolatiewaarde en kan het zowel in de vorm van korrels als platen toegepast worden.

  • Warmteopslagcapaciteit kurk: 1670 J/kgK
  • Lambda-waarde kurk: 0,042-0,050 W/m.K

hennep.

Hennepisolatie biedt een waaier aan voordelen: het is volledig recycleerbaar, het biedt uitstekende vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen en het is vrijwel volledig bio-based. Hennep en kalkhennep zijn geschikt voor heel wat isolatietoepassingen zoals het isoleren van binnenmuren, daken, plafonds en (zolder)vloeren.

  • Warmteopslagcapaciteit hennep: 2100 J/kgK
  • Lambda-waarde hennep: 0,041-070 W/m.K

gras.

Grasisolatie bezit dezelfde technische kwaliteiten als bijvoorbeeld hennepwol, maar het is lokaler en meer circulair doordat gras van Belgische bodem gemaaid en opgewaardeerd wordt tot isolatiemateriaal. Grasisolatie scoort goed op vlak van thermische en akoestische isolatie, en de plaatsing is makkelijker en aangenamer dan glaswol omdat het niet irriteert.

  • Warmteopslagcapaciteit gras: 1500 J/kgK
  • Lambda-waarde gras: 0,041 W/m.K

duurzaam isoleren loont.

Benieuwd naar alle mogelijkheden om duurzaam te isoleren? Contacteer ons, wij geven graag advies op maat van jouw project.