Geluidsisolatie of akoestische isolatie
Comfort in je huis heeft niet alleen met de luchtkwaliteit en de temperatuur te maken. Ook geluidsisolatie speelt hier een belangrijke rol. Het razende verkeer buiten of de buren kunnen voor geluidsoverlast zorgen in je woning, als ze niet goed werd geïsoleerd.
Ook het geluid dat je zelf produceert in jouw woning of kantoor, kan voor een onaangename akoestische omgeving zorgen. Wat akoestische isolatie precies inhoudt, kan een van onze isolatie-experten je vertellen. Wij geven hier alvast wat informatie.
De 2 soorten geluidsisolatie
Geluidsisolatie kan voor 2 redenen toegepast worden:
- Geluid weren van buitenaf of van naast-, boven- of onderliggende appartementen
- Een betere akoestiek in de ruimte te creëren
In de praktijk is geluidsisolatie veelal een combinatie van beide (isoleren en absorberen).
Geluidsisolatie tegen contactgeluid via geluiddempende mat
1. Isoleren tegen geluid van buiten (geluidsisolatie)
Heb je via de buitenomgeving of aanpalende ruimtes geluidsoverlast? Dan heb je te maken met contactgeluid of luchtgeluid. Om beide types geluid te isoleren, heb je geluidsisolerend materiaal nodig dat het geluid als het ware tegenhoudt. Voor dit soort isolatie volgen we enkele stappen.
Stap 1: Heb je last van luchtgeluid of contactgeluid?
Luchtgeluid
Luchtgeluid is geluid dat zich voortzet in de lucht. Dit type geluid kan rechtstreeks komen van een geluidsbron, maar kan ook afstralen van aanpalende wanden, vloeren of plafonds. Dit fenomeen komt in bouwakoestiek heel vaak voor.
Voorbeeld: je hoort het televisietoestel van de buren, je hoort auto’s van buitenaf
Contactgeluid
Contactgeluid is geluid dat zich verplaatst via een vaste stof of structuur. Dit type geluid kan zich over een veel grotere afstand voortplanten dan luchtgeluid. De geluidstrillingen in de structuur stralen af van de aanpalende wanden, vloeren of plafonds. Dit is in bouwakoestiek één van de meest voorkomende pijnpunten!
Voorbeeld: de buurvrouw die met hakken op een harde vloer loopt, het dichtslaan van een deur
Stap 2: Isolatiemethode bepalen
Hoe luchtgeluid isoleren?
De isolatietechniek voor luchtgeluid bestaat eruit het luchtgeluid zoveel mogelijk tegen te houden door er een akoestisch isolerend materiaal voor te plaatsen.
Hoe zwaarder het isolerend materiaal, hoe beter het geluid zal worden tegengehouden. Een massieve betonwand zal het luchtgeluid beter tegenhouden dan een muur uit snelbouw metselwerk.
We kunnen een lichte structuur of wand zwaarder maken via een massamat (akoestische mat) of door de afwerkingslaag te verdubbelen.
Geluidsisolatie tegen luchtgeluid via een massamat
Akoestische isolatie tussen kantoren
Uiteraard kan de wand niet oneindig verzwaard worden. Dan schakelen we over op het massa-veer-massa principe.
Bij dit type akoestische isolatie kunnen we de wand ontdubbelen of werken met een voorzetwand.
Bij een dubbelwandige opbouw worden de beide wanden gescheiden met een veer. Denk maar aan een wand opgebouwd met metalstud en gipskarton, en opgevuld met een isolatieplaat uit minerale wol.
Hetzelfde principe geldt bij een voorzetwand. Ook hier wordt de (nieuwe) voorzetwand en de oorspronkelijke wand gescheiden met een veer.
Als je ook hier de scheidingswanden kan verzwaren, haal je een akoestische bonus! Verzorg daarbij de goede ontkoppeling van de beide wanden, en je bekomt, zelfs met een vrij lichte structuur, een scheidingswand met heel erg goede akoestische eigenschappen.
Geluidsisolatie tegen luchtgeluid via een voorzetwand
Akoestische isolatie van een binnenmuur
Wist je dat we ook onbereikbare of reeds afgewerkte structuren akoestisch kunnen isoleren? Glaswolvlokken zijn hiervoor ideaal! Ze worden rechstreeks ingeblazen in de structuur en zijn hierdoor erg handig bij akoestische isolatie van leidingen in een technische koker.
We behalen een akoestische demping van de geluiden uit de leidingen van maar liefst 15dB per lopende meter koker! Tussen 2 verdiepingen kom je zo al snel op een akoestische demping van 40dB, wat je mag beschouwen als een volledige demping.
Akoestische isolatie van leidingen in een leidingenschacht
Hoe contactgeluid isoleren (ontkoppelen)?
Bij geluidsisolatie voor contactgeluid brengen we een elastische, verende laag aan om de contactbruggen tussen de trillingsbron en het contactoppervlak te voorkomen. Op deze manier verhinderen we dat de geluidsbron in de structuur kan binnendringen en kan gaan afstralen in een andere ruimte. Hierbij spreken we over het massa-veer systeem.
Alles valt of staat met de perfecte uitvoering van de ontkoppelingslaag of akoestische isolatie. De minste onderbreking in de ontkoppelingslaag kan de goede akoestische isolatie teniet doen.
Dempende isolatielaag in de vloer
Tip: een zwevende vloer is ook erg nuttig bij het isoleren van luchtgeluiden. Een geluidsbron, bijvoorbeeld een TV-toestel of een luid gesprek in een aangrenzende ruimte, kan gaan afstralen via de wanden, vloer of plafond. Een zwevende vloeropbouw zal dit fenomeen al voor een groot deel uitschakelen.
Stap 3: Isolatiemateriaal vakkundig plaatsen
De zwakste schakel is bepalend voor de totale geluidsisolatie! Daarom is het noodzakelijk dat geluidsisolatie op een correct manier geplaatst wordt. Contacteer Isolteam voor een vakkundige uitvoering van je geluidsisolatie.
2. Isoleren voor een betere akoestiek in de ruimte (akoestische isolatie)
Wil je de akoestiek in een ruimte verbeteren? Dan is akoestische isolatie met geluidsabsorberend materiaal de beste oplossing.
Zachte, dempende isolatiematerialen zullen het weerkaatsen van geluid tegengaan en het geluid als het ware opzuigen. Hierdoor neemt de galm of echo in de ruimte, die wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het geluid, af.
Een voldoende lage nagalmtijd is noodzakelijk om een goede spraakverstaanbaarheid te hebben in de ruimte, denk maar aan klaslokalen of vergaderzalen. Een doeltreffende absorptie van het geluid heeft ook een enorme invloed op het comfort in een ruimte, bijvoorbeeld bij kantoren of in een refter.
Akoestische isolatie van de muur via geluidsabsorberende panelen
Reeds afwerkte ruimtes die te kampen hebben met een te lange en storende nagalmtijd kunnen perfect akoestisch geïsoleerd worden met oog voor esthetiek. Hiervoor kunnen we akoestisch absorberende panelen uit houtwolcement of polyesterwol aanbieden.
Akoestische isolatie via een geluidsabsorberend plafond
Akoestische isolatie via een geluidsabsorberend plafond
Om een groter akoestisch absorberend oppervlak te bekomen, kunnen we ook werken met baffles uit PUR-schuim of het brandvertragende melamineschuim.
Akoestische isolatie met geluidsabsorberende baffles
Geluidsisolatie prijs
De prijs voor geluidsisolatie of voor akoestische isolatie is gebaseerd op de gebruikte techniek of de te behalen akoestische prestaties. Op basis hiervan werken we uiteraard de meest kostenefficiënte uitvoering uit.
De geluidsnorm
De Belgische geluidsnorm NBN S01-400-1 (2008) 'Akoestische criteria voor woongebouwen' bepaalt de vereiste akoestische prestaties van een afgewerkte gebouw dat geheel of gedeeltelijk voor woning is bestemd.
De norm legt eisen op met betrekking tot de lucht- en contactgeluidsisolatie, gevelisolatie, het geluidsniveau van technische installatie en de nagalm in gebouwen. Deze eisen en criteria gelden als regels van de goede praktijk voor woongebouwen.
De prestaties voor het akoestisch comfort zijn op twee verschillende kwaliteitsniveaus vastgelegd; “normaal akoestisch comfort” geldt als de basis, waar “verhoogd akoestisch comfort” strengere eisen oplegt.
De norm NBN S01-400-2 (2014) beschrijft de akoestische prestaties voor scholen. Binnenkort verschijnt als derde luik de norm NBN S01-400-3, voor alle andere types van gebouwen: voor ziekenhuizen, woonzorgcentra, kantoren, …
Akoestische testen
Meten is weten! Om het geluidsniveau of nagalmtijden in woningen te kunnen meten, wordt gebruikt gemaakt van verschillende specifiek hiervoor ontworpen meettoestellen. Tevens kan ontoereikende geluidsisolatie worden opgespoord en de beste oplossing worden voorgesteld.
Meettoestel om het geluidsniveau te meten en de evolutie van dit geluid in tijd
Hamerklopmachine om het contactgeluidsniveau van een gebouw te bepalen
Luidspreker, door software gestuurd om een geluidsbron te stimuleren
Laat je geluidsisolatie of akoestische isolatie over aan Isolteam
Voor alles wat geluidsisolatie aangaat, laat Isolteam zich bijstaan door haar zusterfirma ATIS International uit Nederland. ATIS is, net als Isolteam, lid van de IPCOM isolatiegroep, en is al jarenlang absoluut specialist in alles wat met geluidsisolatie te maken heeft. ATIS biedt een uniek leveringsprogramma van thermische en akoestische materialen en oplossingen. Isolteam en ATIS zorgen voor ‘oplossingen in stilte’.
Isolteam bekijkt graag alle mogelijkheden voor jouw project en bezorgt je een kostprijs voor een doeltreffende geluidsisolatie of akoestische isolatie.
Heb je een vraag?
Graag meer informatie of advies over Akoestische isolatie en geluidsisolatie door Isolteam?
Aarzel dan niet om ons een berichtje te sturen via onderstaand formulier.
Voordelig isoleren
Benieuwd naar het nodige budget om je woning voordelig en efficiënt te isoleren?