akoestische isolatie
akoestische isolatie binnenmuur sporthal polyethyleenschuim

geluidsisolatie

akoestische isolatie met isolteam

Geluidsisolatie speelt een belangrijke rol in het creëren van een comfortabele woon- of werkomgeving. Zonder akoestische isolatie komt dat (akoestische) comfort al snel in gevaar door voorbijrazend verkeer of door luidruchtige buren. De geluidsoverlast komt overigens niet altijd van buitanaf. Ook het geluid dat je zelf produceert, kan nagalmen en zo voor een onaangename akoestische omgeving zorgen. En ook stromingsgeluiden in buizen en leidingen kunnen voor hinder zorgen.

Gelukkig kunnen we met voorzetwanden, verlaagde plafonds, zwevende vloeren en andere slimme technieken de akoestiek relatief eenvoudig verbeteren.

waarom je woning akoestisch isoleren?

  • Verhoog akoestisch comfort in huis
  • Pak geluidsoverlast aan
  • Demp storende geluiden van buitenaf
  • Minder nagalmen

Met geluidsisolatie of akoestische isolatie pak je geluidsoverlast aan en verhoog je het akoestisch comfort in huis. Dat bereik je op twee manieren. Enerzijds kan je er storende geluiden van buitenaf of burenlawaai mee dempen. Omgekeerd zullen ook geluiden uit je eigen woning minder snel door de muren, het plafond of de vloer dringen. Anderzijds zorgen akoestisch absorberende materialen ervoor dat geluiden minder nagalmen en dat een ruimte minder hol klinkt.

Akoestische isolatie vormt een barrière voor luchtgeluid of voor contactgeluid.

luchtgeluid.

Luchtgeluid is geluid dat zich voortzet in de lucht waarbij de geluidsbron de lucht aan het trillen brengt. Het zijn die trillingen die ons trommelvlies kan opvangen, en ons het geluid laten ervaren. Denk aan het zingen van je dochter, het televisietoestel van de buren of auto’s op straat. Luchtgeluiden uit een aanpalende kamer brengen de muur, vloer of plafond aan het trillen. Die trillingen stralen af in jouw kamer, waardoor jouw muren, vloer of plafond als het ware een luidspreker van die geluiden worden.

contactgeluid.

Bij contactgeluid wordt de gebouwstructuur aan het trillen gebracht door de geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Contactgeluid kan zich over een veel grotere afstand in het gebouw verplaatsen dan luchtgeluid. Denk aan de buurvrouw die met hakken op de vloer loopt, de borende buurman of het dichtslaan van een deur.

Vaak hebben we in woningen te maken met een combinatie van lucht-en contactgeluiden. 

luchtgeluid
contactgeluid

Dankzij de geïsoleerde voorzetwanden kunnen we de gesprekken van onze buren niet meer volgen en genieten we van een hoger akoestisch comfort in huis.

welke soorten akoestische isolatie bestaan er?

Isolteam adviseert je graag over de specifieke eigenschappen en voordelen van de isolatiematerialen die geschikt zijn voor akoestische isolatie van je woning.

hoe je woning akoestisch isoleren?

De eerste stap bij geluidsisolatie is altijd een controle op eventuele geluidslekken. Denk aan kieren rond ramen en deuren en bij aansluitingen van wanden en vloeren, niet-geïsoleerde ventilatieopeningen of verhoogde vloeren of verlaagde plafonds die doorlopen tussen twee kamers. Ervaar je nog geluidshinder nadat je deze geluidslekken hebt opgelost, dan kan je de grotere middelen inzetten.

De gekozen isolatietechniek is afhankelijk van de oorsprong van de geluidsoverlast: contactgeluid of en luchtgeluid, of het absorberen van storende nagalm. De gekozen isolatietechniek is afhankelijk van de oorsprong van de geluidsoverlast: contactgeluid en luchtgeluid, of het absorberen van storende nagalm.

 

hoe luchtgeluid isoleren?

Luchtgeluid wordt zoveel mogelijk tegengehouden door een akoestisch isolerende structuur te voorzien tussen de ruimte waar de geluidsbron zich bevindt en de ruimte waar je de hinder ondervindt.

Hoe zwaarder het isolerende materiaal, hoe moeilijker deze aan het trillen gaat, en hoe beter het geluid zal worden tegengehouden. Een massieve betonwand is daarom op akoestisch vlak interessanter dan een muur uit snelbouwstenen. Door die wand of een structuur te verzwaren – met een akoestische massamat of een verdubbeling van de afwerkingslaag – verbeter je de geluidsisolatie, maar dat kan niet oneindig.

In dat geval schakelen we over op het massa-veer-massa principe of akoestische ontkoppeling. Bij dit type isolatie kunnen we de wand ontdubbelen of werken met een voorzetstructuur. 

Bij een dubbele en ontkoppelde opbouw worden de wanden, vloeren of plafonds gescheiden met een veer (de flexibele of zachte isolatie). De veer tussen de beide massa’s vangt de trillingen op en doet dienst als schokdemper. Het geluid brengt de eerste massa aan het trillen, in de veer worden de trillingen gedempt, en vervolgens wordt het geluid sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa. Denk aan een wand opgebouwd met metalstuds en gipskarton die opgevuld wordt met isolatieplaten uit minerale wol. Hetzelfde principe geldt bij een geïsoleerde voorzetmuur, verlaagd plafond of verhoogde vloer, waarbij de nieuwe wand of plafond met een veer gescheiden wordt van de oorspronkelijke structuur.

 

hoe luchtgeluid isoleren
massa veer massa principe

hoe contactgeluid isoleren?

Het afstralen van contactgeluid lossen we op dezelfde manier op als bij luchtgeluiden: met een voorzetwand, verlaagd plafond of verhoogde vloer. De voorzetstructuur zal de wand minder laten trillen.

Maar beter is bij contactgeluid de oorzaak van het geluid uit te schakelen. Bij geluidsisolatie voor contactgeluid brengen we daarom een elastische, verende laag aan om de contactbruggen tussen de trillingsbron en het contactoppervlak te voorkomen. Op deze manier verhinderen we dat de geluidsbron in de structuur kan binnendringen en kan gaan afstralen in een andere ruimte.

isolatiemat uitrollen

hoe nagalm beperken?

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, is akoestische isolatie met een geluidsabsorberend materiaal de beste oplossing. Deze zachte, dempende isolatiematerialen zuigen het geluid als het ware op, waardoor de weerkaatsing van het geluid en bijhorende galm of echo afneemt.

In afgewerkte ruimtes bevestigen we hiervoor panelen uit melamineschuim of polyesterwol op het plafond of de wanden. Die zijn zowel akoestisch absorberend als esthetisch.

akoestiek
absorberend akoestisch materiaal
akoestische isolatie melamine
akoestische isolatie polyesterwol

akoestische isolatie van leidingen.

Ook leidingen en buizen kunnen we akoestisch isoleren met pijpschalen of isolatiedekens uit glaswol of rotswol. Daarnaast kan isolatie uit glaswolvlokken ingeblazen worden in de technische kokers waardoor de leidingen lopen.

inblazen leidingenkoker minerale wol

welk deel van het gebouw isoleren?

Om de overdracht van geluid tussen buiten en binnen of tussen twee aanpalende wooneenheden te vermijden, kan je verschillende oppervlakken ‘aanpakken’:

  • Isolerende voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenmuren (opgevuld met isolatiepanelen uit glaswol, rotswol of polylatex)
  • Inblazen van glaswolvlokken in afgewerkte binnenmuren
  • Verlaagd en akoestisch losgekoppeld plafond met panelen uit glaswol, rotswol of polylatex
  • Verhoogde en zwevende vloer als isolatie tegen lucht- en contactgeluid
akoestische isolatie vloer
akoestiek plafond

hoeveel kost akoestische isolatie?

De prijs voor geluidsisolatie is afhankelijk van de gebruikte techniek of de te behalen akoestische prestaties. Je kan uitgaan van volgende richtprijzen:

  • Akoestische voorzetwand: 100 tot 200 euro per m2
  • Akoestisch verlaagd plafond: 125 tot 750 euro per m2
  • Akoestisch verhoogde vloer: 70-90 euro per m2

Isolteam helpt je graag om de prijs van akoestische isolatie te berekenen op maat van jouw project.

waarom je bedrijfsgebouw akoestisch isoleren?

  • Verhoog het akoestisch comfort
  • Pak geluidsoverlast aan
  • Demp storende geluiden van buitenaf
  • Minder nagalmen

Met geluidsisolatie of akoestische isolatie pak je geluidsoverlast aan en verhoog je het akoestisch comfort. Dat bereik je op twee manieren. Enerzijds kan je er storende geluiden van buitenaf of van de aanpalende gebouwen mee dempen. Omgekeerd zullen ook geluiden uit je eigen bedrijfsgebouw, kantoor of appartement minder snel door de muren, het plafond of de vloer dringen. Anderzijds zorgen akoestisch absorberende materialen ervoor dat geluiden minder nagalmen en dat een ruimte minder hol klinkt.

Akoestische isolatie vormt een barrière voor luchtgeluid of voor contactgeluid.

luchtgeluid.

In het eerste geval brengt de geluidsbron de lucht aan het trillen. Het zijn die trillingen die ons trommelvies kan opvangen, en ons het geluid laten ervaren. Denk aan vergaderende buren of auto’s op straat. Luchtgeluiden uit een aanpalende (vergader)ruimte brengen de muur, vloer of plafond aan het trillen. Die trillingen stralen af in de ruimte waar jij je bevindt, waardoor de muren, de vloer of het plafond van deze ruimte als het ware een luidspreker van die geluiden worden.

contactgeluid.

Bij contactgeluid wordt de gebouwstructuur aan het trillen gebracht door een de geluidsbron. Die trilling plant zich voort in de constructie en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Contactgeluid kan zich over een veel grotere afstand in het gebouw verplaatsen dan luchtgeluid. Denk aan de collega die met hakken op de vloer loopt of de productieafdeling in het aanpalende bedrijfsgebouw.

Vaak hebben we in bedrijfsgebouwen te maken met een combinatie van lucht- en contactgeluiden.

luchtgeluid
contactgeluid

De absorberende plafondelementen hebben het akoestisch comfort in de vergaderzaal aanzienlijk verbeterd en de nagalm sterk verminderd

hoe akoestisch isoleren?

De eerste stap bij geluidsisolatie is altijd een controle op eventuele geluidslekken. Denk aan kieren rond ramen en deuren en bij aansluitingen van wanden en vloeren, niet-geïsoleerde ventilatieopeningen of verhoogde vloeren of verlaagde plafonds die doorlopen tussen twee ruimtes. Ervaar je nog geluidshinder nadat je deze geluidslekken hebt opgelost, dan kan je de grotere middelen inzetten.

De gekozen isolatietechniek is afhankelijk van de oorsprong van de geluidsoverlast: contactgeluid en luchtgeluid, of het absorberen van storende nagalm.

hoe luchtgeluid isoleren?

Luchtgeluid wordt zoveel mogelijk tegengehouden door een akoestisch isolerende structuur te voorzien tussen de ruimte waar de geluidsbron zich bevindt en de ruimte waar je de hinder ondervindt.

Hoe zwaarder het isolerende materiaal, hoe moeilijker deze aan het trillen gaat, en hoe beter het geluid zal worden tegengehouden. Een massieve betonwand is daarom op akoestisch vlak interessanter dan een muur uit snelbouwstenen. Door die wand of een structuur te verzwaren – met een akoestische massamat of een verdubbeling van de afwerkingslaag – verbeter je de geluidsisolatie, maar dat kan niet oneindig.

In dat geval schakelen we over op het massa-veer-massa principe of akoestische ontkoppeling. Bij dit type isolatie kunnen we de wand ontdubbelen of werken met een voorzetstructuur.

Bij een dubbele en ontkoppelde opbouw worden de wanden, vloeren of plafonds gescheiden met een veer (de flexibele of zachte isolatie). De veer tussen de beide massa’s vangt de trillingen op en doet dienst als schokdemper. Het geluid brengt de eerste massa aan het trillen, in de veer worden de trillingen gedempt, en vervolgens wordt het geluid sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa. Denk aan een wand opgebouwd met metalstuds en gipskarton die opgevuld wordt met isolatieplaten uit minerale wol. Hetzelfde principe geldt met een geïsoleerde voorzetmuur, verlaagd plafond of verhoogde vloer, waarbij de nieuwe wand of plafond met een veer gescheiden wordt van de oorspronkelijke structuur.

isolatie geluid
massa veer massa
akoestische isolatie binnenmuur glaswol
akoestische isolatie vloer

hoe contactgeluid isoleren?

Het afstralen van contactgeluid lossen we op dezelfde manier op als bij luchtgeluiden: met een voorzetwand, verlaagd plafond of verhoogde vloer. De voorzetstructuur zal de wand minder laten trillen.

Maar beter is bij contactgeluid de oorzaak van het geluid uit te schakelen. Bij geluidsisolatie voor contactgeluid brengen we daarom een elastische, verende laag aan om de contactbruggen tussen de trillingsbron en het contactoppervlak te voorkomen. Op deze manier verhinderen we dat de geluidsbron in de structuur kan binnendringen en kan gaan afstralen in een andere ruimte.

hoe nagalm beperken?

Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, is akoestische isolatie met een geluidsabsorberend materiaal de beste oplossing. Deze zachte, dempende isolatiematerialen zuigen het geluid als het ware op, waardoor de weerkaatsing van het geluid en bijhorende galm of echo afneemt.

In afgewerkte ruimtes bevestigen we hiervoor panelen uit polyesterwol, melamine, polyethyleenschuim, minerale wol of houtwolcement op het plafond of de wanden. Die zijn zowel akoestisch absorberend als esthetisch.

nagalm
geluidsabsorberende materialen
akoestische isolatie binnenmuur sporthal polyethyleenschuim
akoestische isolatie binnenmuur sporthal polyethyleenschuim

welk deel van het gebouw isoleren?

Om de overdracht van geluid tussen buiten en binnen of tussen twee aanpalende gebouwen te vermijden, kan je verschillende oppervlakken ‘aanpakken’:

  • Isolerende voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenmuren (opgevuld met isolatiepanelen uit glaswol, rotswol of polylatex)
  • Inblazen van glaswolvlokken in afgewerkte binnenmuren
  • Verlaagd en akoestisch losgekoppeld plafond met panelen uit glaswol, rotswol of polylatex

Verhoogde en zwevende vloer als isolatie tegen lucht- en contactgeluid

akoestische isolatie technische schachten.

Ook leidingen en buizen kunnen we akoestisch isoleren met pijpschalen of isolatiedekens uit glaswol of rotswol. Daarnaast kan isolatie uit glaswolvlokken ook rechtstreeks ingeblazen worden in de technische kokers waardoor de leidingen lopen.

akoestische isolatie leidingenkoker minerale wol

hoeveel kost akoestische isolatie?

De prijs voor geluidsisolatie is afhankelijk van de gebruikte techniek of de te behalen akoestische prestaties. Je kan uitgaan van volgende richtprijzen:

  • Glaswol absorptieplaten: 60 tot 100 euro per m2
  • Polyesterwol absorptieplaten: 50 tot 80 euro per m2
  • Melamineschuim absorptieplaten: 60 tot 80 euro per m2
  • Polylatex absorptieplaten: 20 tot 40 euro per m2
  • Houtwolcement absorptieplaten: 60 tot 120 euro per m2
  • Polyethyleenschuim absorptiepanelen: 50 tot 70 euro per m2
  • Akoestische voorzetwand: 100 tot 200 euro per m2
  • Akoestisch verlaagd plafond: 125 tot 750 euro per m2
  • Akoestische verhoogde vloer: 70 tot 90 euro per m2

Isolteam helpt je graag om de prijs van akoestische isolatie te berekenen op maat van jouw project.

bereken nu de richtprijs voor jouw project

veelgestelde vragen over geluidsisolatie.

Is elk thermisch isolatiemateriaal ook akoestisch isolerend?

Nee, al sluit het een het ander niet uit. Zo zullen zachte isolatiematerialen uit minerale wol of houtwol ook akoestisch isoleren en storende geluiden buiten houden. Lichte en stijve isolatiematerialen daarentegen zorgen voor de beste thermische isolatie, maar scoren minder goed op akoestische isolatie.

Wat is het verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid?

Bij luchtgeluid brengt de geluidsbron de lucht aan het trillen. Die trilling wordt verdergezet in de lucht en komt op ons trommelvlies terecht. Denk aan het zingen van je dochter, het televisietoestel van de buren of auto’s op straat.

Bij contactgeluid brengt de geluidsbron de gebouwstructuur aan het trillen. Die trilling plant zich voort in de constructie en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Denk aan de buurvrouw die met hakken op de vloer loopt, de borende buurman of het dichtslaan van een deur.

Vaak hebben we te maken met een combinatie van lucht- en contactgeluiden.

Zijn er akoestische normen voor woningen?

De Belgische geluidsnorm NBN S01-400-1 (2008) ‘Akoestische criteria voor woongebouwen’ bepaalt de vereiste akoestische prestaties van een afgewerkt gebouw dat geheel of gedeeltelijk voor woning is bestemd.

De norm legt eisen op met betrekking tot de lucht- en contactgeluidsisolatie, gevelisolatie, het geluidsniveau van technische installaties en de nagalm in gebouwen. Deze eisen en criteria gelden als regels van de goede praktijk voor woongebouwen. De prestaties voor het akoestisch comfort zijn op twee verschillende kwaliteitsniveaus vastgelegd: ‘normaal akoestisch comfort’ geldt als de basis, waar ‘verhoogd akoestisch comfort’ strengere eisen oplegt.

De norm NBN S01-400-2 (2014) beschrijft de akoestische prestaties voor scholen. Binnenkort verschijnt als derde luik de norm NBN S01-400-3, voor alle andere types van gebouwen: ziekenhuizen, woonzorgcentra, kantoren …

Hoe kan je buizen of leidingen akoestisch isoleren?

Het stromen van lucht in een ventilatiebuis, of van water in een leiding of afvoer, kan zorgen voor storende geluiden tussen verschillende woningen of kamers. Deze buizen kan je op twee manieren akoestisch isoleren:

  • Je omwikkelt de buis met een isolatiedeken voorzien van een dempende of absorberende isolatielaag, met een massalaag aan de buitenzijde.
  • Lopen deze leidingen in een technische schacht, dan kan je meteen de volledige koker voorzien van inblaasisolatie uit glaswol of rotswol. Alle leidingen worden omhuld met deze isolatievlokken, met een doeltreffende demping van de geluiden uit de buizen als gevolg.
Wat zijn flankerende geluiden, en wat kan je ertegen doen?

Als je geluiden vanuit een aanpalende kamer wil isoleren, kan het voorkomen dat je niet enkel de tussenmuur zelf moet isoleren. Het geproduceerde geluid uit de naastliggende kamer kan ook in het plafond, de wanden of vloer dringen en afstralen in de kamer die je wil isoleren. In zo’n geval zal je voor een goed resultaat ook de andere afstraaloppervlakken moeten aanpakken en deze voorzien van een akoestisch ontkoppelde voorzetstructuur. Het box-in-box principe is hier een ver doorgedreven uitvoering van.

geluidsisolatie loont. we helpen je graag.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw project akoestisch te verbeteren.