controle isolatie dak

is je dak goed geïsoleerd? doe de test!

Isoleren is vandaag hét codewoord voor comfort in huis en een lagere energiefactuur. De belangrijkste vraag is dan niet of je moet investeren in de isolatie van je bestaande woning, maar wel hoe, en vooral, waar je dat moet doen. Om dat te weten te komen, volstaan een aantal eenvoudige controles.

kijk omhoog!

Om te controleren of je dak geïsoleerd is, heb je in sommige woningen maar 1 minuut nodig. Zie je de pannen of het onderdak? Dan zijn dat de enige barrières tussen binnen en buiten. Van isolatie is in dit geval geen sprake. 

ga op zoek naar tocht.

Zie je afwerkingsplaten als je naar boven kijkt? Dan is een tweede controle nodig. Houd daarbij je hand voor de voegen tussen de platen. Ook de zone rond dakvensters of dakdoorvoeren zijn interessant. Voel je tocht op je handpalm? Dan is het dak wellicht niet geïsoleerd. Het is echter ook mogelijk dat het dak niet volgens de regels van de kunst werd geïsoleerd. De tochtplekken opkitten of afplakken met tape kan dan soelaas bieden.

kom van dat dak af.

Ook aan de buitenkant kan je de aan- of afwezigheid van isolatie controleren. Til daarvoor een dakpan op vanuit het zolderraam. Geen ramen in het dak? Haal dan je langste ladder boven of vraag een dakwerker om deze check uit te voeren.

steek je licht op bij de vorige eigenaars.

Nog zo’n eenvoudige check, tenzij je op voet van oorlog leeft met de vorige bewoners (of ze van de aardbol verdwenen lijken). Kocht je je woning nog niet zo lang geleden, dan surften de vorige eigenaars misschien al mee op de isolatietrend van de laatste jaren. Gewoon even de vraag stellen en wie weet bezorgen ze je in een adem de facturen van de na-isolatie als bewijs.

Meten warmteverlies Isolteam

test met warmtebeeld- of infraroodcamera.

Met een warmtebeeldcamera kan je een goede indicatie krijgen of er al dan niet isolatie aanwezig is. Een warmtebeeldcamera kan de temperatuur van een oppervlak waarnemen. Richt je met de camera van buitenuit op het dak, dan kan je de temperatuur meten die het dakoppervlak afstraalt. Zorg voor een nauwkeurige meting wel voor een voldoende temperatuurverschil tussen buiten en binnen, en ook de zon mag nog niet op het dak geschenen hebben.

Als je bijvoorbeeld bij 0° C een daktemperatuur van 15 tot 20° C meet dan kan je er prat op gaan dat er niet veel dakisolatie aanwezig is.

brengen de visuele of tactiele controles geen uitsluitsel?

Haal dan het energieprestatiecertificaat boven dat je bij de aankoop kreeg. Ook het postinterventiedossier of de plannen van de woning kunnen je meer vertellen. Heb je alle tests uitgevoerd en heb je nog geen dakisolatie? Lees alles over de mogelijkheden om jouw dak te isoleren of vraag een isolatieofferte aan.

over naar de volledige gebouwschil …

Terwijl je bezig bent, kan je ook de rest van de gebouwschil controleren op isolatie. Heb je bijvoorbeeld meer koude voeten dan je lief is? Dan is de kans groot dat de vloer niet geïsoleerd is. Bel dan nog eens de hulplijn van de vorige eigenaars. Is er een kruipruimte? Dan moet je het isolerende materiaal normaal kunnen zien.

Stopcontacten zijn dan weer de beste plekken om de isolatie van de buitenmuren te checken. Voel je tocht? Dan is de spouw niet geïsoleerd. Hetzelfde geldt voor muren die koude afstralen. De na-isolatie van spouwmuren kan je overigens ook controleren aan de buitengevel. Zie je opgevulde boorgaten met een klein kleurverschil? Dan zijn je spouwmuren geïsoleerd. Ook hier kan de test met een warmtebeeldcamera uitsluitsel geven.

laat je dakisolatie controleren door onze experten.

Samen gaan we op zoek naar dé isolatie oplossing.