U bent hier

Bespaar op je energiefactuur dankzij buisisolatie

Isoleer buizen en leidingen in de koudste ruimtes

Buisisolatie (of leidingisolatie) is het interessantst in de onverwarmde en niet-geïsoleerde delen van je woning. Denk aan de garage, zolder, kelder of het berg- en washok. Wanneer ‘warme’ buizen door deze ‘koude’ ruimtes lopen, wordt namelijk – onnodig – warmte afgegeven. Door isolatie rond de leidingen te voorzien, kan je dit warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiatoren zeer eenvoudig én goedkoop oplossen. Mooi meegenomen: deze ingreep heeft een gunstig effect op je energiefactuur.

Besparen dankzij buisisolatie

Hoeveel je precies kan uitsparen door de verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen te isoleren, is afhankelijk van de lengte van je buizencircuit. Een jaarlijkse besparing van 150 euro is een mooi uitgangspunt. Door de lage installatiekost je de investering bovendien al na enkele maanden terugverdiend. Buisisolatie is dan ook één van de meest rendabele van alle isolerende ingrepen.

De voordelen van buisisolatie

De correcte isolatie van je buizen en leidingen doet je stookkosten dus dalen. Maar er is meer. Leidingisolatie verhoogt ook het akoestisch comfort. Het stroomgeluid in de verwarmingsleidingen wordt namelijk gedempt en contactgeluiden door verbindingsbeugels zijn veel minder hoorbaar. De buisisolatie werkt trouwens als een warm deken rond de verwarmingsbuizen en voorkomt dat het water in het cv-circuit bevriest in de koudste periodes. 

Oplossingen voor een goede buisisolatie

  • Buizen isoleren met pijpschalen

De eenvoudigste manier om je verwarmingsleidingen te isoleren, is het gebruik van pijpschalen van glas- of rotswol. Die hebben uitstekende thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen. Ze zijn ook zeer gebruiksvriendelijk. Doordat ze vooraf zijn ingesneden, kan je de voorgevormde schalen gewoon over de buizen schuiven en daarna afsluiten met de kleefstrook. Het brede gamma aan diktes en diameters maakt leidingschalen geschikt voor buizen in metaal, kunststof en rvs. 

  • Buizen isoleren met lamellendekens

Voor leidingen met een diameter van meer dan 10 cm of voor het omwikkelen van meerdere buizen tegelijk kan je ook lamellendekens gebruiken. Dat zijn drukvaste isolatiedekens met een aluminiumlaag aan de buitenkant die je gemakkelijk op maat kan snijden. Daarna plaats je ze rond de leidingen en kleef je de naden dicht met aluminiumtape.

  •  Buizen isoleren met elastomeerschuim

Ook elastomeerschuim kan je gebruiken voor de isolatie van buizen en leidingen. Dit flexibele isolatieschuim op basis van synthetisch rubber bestaat in platen, slangen en schalen. Het is geluidsreducerend, zelfdovend en stof- en vezelvrij. Bovendien is elastomeerschuim dampremmend en voorkomt het het doordringen van vocht. 

Wil jij ook besparen op je energiefactuur? Isolteam isoleert je verwarmingsbuizen en warmwaterleidingen snel en voordelig.