Isolteam | dakisolatie

5 dakisolatie fouten die je nooit mag maken.

Dakisolatie is een absolute noodzaak bij nieuwbouw- en renovatiewoningen. Maar let op: dakisolatie moet correct uitgevoerd worden. Dit zijn de 5 grootste isolatieblunders die je kan maken!

fout 1: isolatie proppen.

Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert.

waarom niet?

Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen. Het is net de droge, stilstaande lucht in de isolatie die zal zorgen voor de goede isolerende eigenschappen. Bij het te fel indrukken van de isolatie, duw je de lucht uit de isolatie.

Zachte isolatiematerialen worden soms gecomprimeerd in een isolatierol verpakt, maar bij het openen van de verpakking neemt de isolatie de juiste dikte aan.

wat wel doen?

Kies steeds de juiste isolatiedikte voor de dakstructuur die je wil isoleren. Eén cm extra isolatiedikte en -breedte is ideaal om een mooi sluitende plaatsing te bekomen voor jouw dakisolatie.

Isolteam | dakisolatie
Isolteam | dakisolatie

fout 2: verkeerd type isolatie gebruiken.

Er bestaan heel wat soorten isolatiematerialen:

Staar je niet blind op het isolatiemateriaal met de beste isolatiewaarde. Zo voorkom je dat je het foute type isolatie kiest voor jouw isolatieproject.

waarom niet?

Het verkeerde type isolatie voor jouw dak zal altijd minder renderen dan een correct geplaatst isolatiemateriaal.

wat wel doen?

Kies steeds de juiste materialen voor ieder specifiek project. Zo zijn zachte isolatiematerialen uitermate geschikt om tussen een houten structuur te plaatsen, terwijl harde isolatiepanelen zorgen voor een optimale, snelle en drukvaste plaatsing bij vlakke oppervlakken. Onregelmatige of moeilijk bereikbare bouwdelen vragen om een ingeblazen isolatie of een isolatielaag uit gespoten PUR. 

Isolteam | dakisolatie glaswol
Isolteam | dakisolatie

fout 3: luchtdichting vergeten.

Vergeet nooit een luchtdichte afwerking van jouw dakisolatie.

waarom niet?

Door een falende luchtdichting kan een perfecte isolatie zijn goede werking verliezen. Denk maar aan een wandeling op het strand op een winterdag. Een dikke wollen trui zal niet volstaan om je warm te houden, de koude wind zal dwars door jouw trui blazen.

wat wel doen?

Dek jouw dakisolatie af met een luchtscherm, kleef alle naden af en dicht kieren en spleten met isolatieschuim. Zo voorkom je onnodig warmteverlies en houd je de koude tocht buiten.

Isolteam | Luchtdichting dakisolatie
Isolteam | Luchtdichting dakisolatie

fout 4: geen of verkeerd type dampscherm voorzien.

Zorg ervoor dat je geen dampscherm vergeet bij dakisolatie of dat je een verkeerd type voorziet.

waarom niet?

Binnenin de woning creëer je, door te leven en te koken, warme en vochtige lucht. Deze warme en vochtige lucht mag niet doorheen de isolatie gaan en in contact komen met het koude onderdak. Zo zou deze binnenlucht kunnen condenseren op de koude oppervlakken, en zorgen voor vochtproblemen of schimmels.

wat wel doen?

Met een dampscherm hou je de warme en vochtige binnenlucht weg van de koude oppervlakken. Door een gecontroleerde ventilatie kan je jouw woning voorzien van verse lucht. Plaats steeds de meer dampdichte materialen aan de binnenzijde en de meer dampopen materialen aan de buitenzijde van de woning.

Let ook op bij het isoleren van de houten roostering van een bestaand plat dak. Bij deze toepassing moet je extra voorzichtig zijn!

Isolteam | dampscherm dakisolatie
Isolteam | dampscherm dakisolatie

fout 5: thermische isolatie is niet gelijk aan akoestische isolatie.

Naast goede thermische isolatie mag je zeker de akoestiek niet vergeten.

waarom niet?

Een hellend dak is meestal een lichte constructie en houdt moeilijk storende geluiden buiten.

wat wel doen?

Zachte isolatiematerialen uit minerale of houtwol zullen het dak bijkomend akoestisch isoleren en storende geluiden buiten houden. Harde isolatiematerialen zorgen voor de beste thermische isolatie, maar scoren minder goed op akoestische isolatie.

Hou dus zeker rekening bij jouw dakisolatie met de akoestische eigenschappen van de verschillende isolatiematerialen. 

Isolteam | dakisolatie ingeblazen cellulose
Isolteam | dakisolatie ingeblazen cellulose

laat je dak isoleren door een expert!

Wens je graag hulp van een echte isolatie-expert?  Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met de isolatie experten bij Isolteam!