U bent hier

Vocht en schimmel na spouwmuurisolatie

Vocht en schimmel door spouwmuurisolatie: kan dat?

Laten we dit misverstand meteen uit de wereld helpen: vochtproblemen binnenshuis kunnen niet liggen aan het na-isoleren van spouwmuren. Waar ligt de oorzaak dan wel?

Vochtproblemen door opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht zuigen de stenen het grondwater op. Het is de vochtkering in de binnen- en buitenmuur die deze werking moet tegengaan. Het vocht moet tegengehouden worden tot op het niveau van de vloer.

Het is erg belangrijk om de woning op opstijgend vocht te controleren. Als er vóór de isolatiewerken geen vochtproblemen waren, zullen deze na de isolatiewerken ook niet optreden. Heb je wel opstijgend vocht? Dan moeten de muren eerst behandeld worden door te injecteren en door een vochtkering aan te brengen.

Vochtproblemen door condensatie

Vochtproblemen en schimmels kunnen binnen ook optreden door condensatie: waterdamp uit warme binnenlucht condenseert op koudebruggen in de woning.

Ook hier kan dit na spouwmuurisolatie geen aanleiding geven tot vochtproblemen. Studies wijzen zelfs uit dat een koudebrug na het isoleren ‘minder koud’ geworden is dan vóór de isolatie, want de koudebrug wordt mooi ingepakt.

Voldoende ventilatie van de binnenlucht blijft wel noodzakelijk. Door het na-isoleren van de spouw wordt de woning aanzienlijk luchtdichter.

Het uitdrogen van de buitengevel

De buitengevel blijft na het isoleren iets langer vochtig want door het isolatiemateriaal kan deze na een regenbui minder snel uitdrogen. Een goede gevelsteen en voegwerk kunnen hier perfect mee om.

Mosvorming kan na een tijd ontstaan op gevels die minder in de zon komen. Dit kan je voorkomen door het regendicht beschermen of impregneren van de gevel.

Goede isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie


Bron: Universiteit Gent

De wateropname van ingeblazen glaswolvlokken (GW) is zodanig laag, dat deze het ideale isolatiemateriaal vormen voor de spouwmuur. Uiteraard is een goede plaatsing van het isolatiemateriaal essentieel.

Tip: werk samen met echte isolatiespecialisten die je muren grondig controleren! Vraag hier een offerte aan en wij contacteren je voor een vrijblijvend werfbezoek: