De isolatie van een spantendak is relatief eenvoudig. Tussen de verticale houten balken van het schuin dak kunnen we de isolatie namelijk gemakkelijk plaatsen of inblazen tot tegen het onderdak. Als ook de kieren correct worden afgedicht en het dampscherm juist wordt aangebracht, ontstaat een ononderbroken luchtdichte en dampremmende isolatielaag die van je hellend dak een barrière maakt voor warmte én koude.

wat is een spantendak?

Een spantendak (of sporendak) komt vooral voor bij nieuwbouw en moderne woningen. Tegen het schuine dak lopen dan verticale dakspanten op een vaste afstand van elkaar (van 45 tot 60 cm). Die spanten zijn houten planken met over het algemeen een dikte van 3 cm en een hoogte van 20, 22 of 24 cm.

In tegenstelling tot een gordingendak zijn bij een spantendakconstructie geen draagmuren nodig (waarop de gordingen rusten).

hoe isoleren wij een spantendak?

Bij een spantendak komt de isolatie tussen de verticale spanten van het dak. We vullen de volledige spantdikte met isolatie, helemaal tot tegen het onderdak. Vroeger werd weleens geopperd om een luchtlaag achter de isolatie te laten, maar deze luchtlaag doet meer kwaad dan goed. Deze ventilerende luchtlaag vormt een bedreiging voor de goede werking van de dakisolatie en verhoogt het risico op interne condensatie in het dakgebinte.

Voor de isolatie van een spantendak gebruiken we:

Nadat de isolatie is aangebracht, werken we die af tot een luchtdicht en dampremmend geheel. De isolatielaag dekken we daarvoor af met een klimaatfolie. Deze vochtregulerende, dakfolie past zich aan aan de luchtvochtigheid en voorkomt zo condens in de dakopbouw. 

Alle naden van het dampscherm kleven we vervolgens af: tussen de verschillende folies én bij de aansluiting op de muren. We gebruiken hiervoor dichtingsmastiek of isolatietape die luchtdicht kan worden ingepleisterd. Ook ventilatiekanalen sluiten we luchtdicht aan op de folie met passende tapes of flexibele manchetten.

isolatiedekens
Cellulose inblazen voor de isolatie van een hellend dak

isolatiedekens versus inblaasisolatie.

Een spantendak isoleren met flexibele isolatie(dekens) verschilt op twee vlakken van de isolatie van het zolderdak met ingeblazen isolatiematerialen:

  • Bij inblaasisolatie hoeven de zichtbare kieren vooraf niet afgedicht te worden met flexibel isolatieschuim (PUR) of losse isolatiestroken. Bij het gebruik van isolatiedekens op basis van glaswol of rotswol moet dat wel. Wanneer je echter vlokken of vezels inblaast, ontstaat in één beweging een 100% kierloos geheel.
  • De plaatsing van het dampscherm: achteraf bij isolatiedekens, vooraf bij ingeblazen isolatie. In het tweede geval wordt per compartiment (tussen twee spanten) een inblaasopening gemaakt die daarna zorgvuldig wordt afgedicht.

Wil je isolatie en luchtdichting in één? Dan kies je voor gespoten isolatieschuim (Icynene). Deze zolderdakisolatie wordt zonder één enkele naad tussen de dakspanten gespoten. Bovendien is geen apart dampscherm nodig.

Mogelijke combinaties voor de isolatie van een spantendak:

natuurlijke isolatie met een extra troef.

De isolatie van een spantendak met een natuurlijk isolatiemateriaal levert je een bijkomende troef op. Grasvlashennepstrocellulosehoutvezelskatoen en schapenwol hebben namelijk een hoge warmteopslagcapaciteit. In de zomer zullen ze bijgevolg bijkomend de opwarming onder het dak bufferen. Dat is een niet onbelangrijk voordeel bij lichte constructies zoals een hellend dak.

Natuurlijke isolatiematerialen kunnen ook wat vocht opnemen, om dat later bij uitdroging terug af te geven.

isolatie spantendak door een expert.

Wil je je spantendak laten isoleren? Ons team heeft alle expertise in huis voor de vakkundige isolatie van schuine spantendaken.