concentratieverlies thuis

5 tips tegen concentratieverlies bij telewerk

Thuiswerken is ondertussen volledig ingeburgerd in onze leefwereld. Je zou denken dat je thuis productiever werkt dan op een druk kantoor, maar niets is minder waar. We raken sneller overprikkeld en krijgen soms geen moment rust. Dit komt je concentratie allesbehalve ten goede en kan in extreme gevallen leiden tot een burn-out. We geven je een aantal praktische tips om de rust in je huis en in je hoofd te bewaren.

1. weg met notificaties

Een nieuwe mail? Ping! Whatsapp-berichtje? Ping! Je wordt overladen met sms’jes en chatberichten van collega’s. Al die extra prikkels vormen een storende factor tijdens het werk. 



De oplossing? Voorzie tijdens je werkuren vaste momenten waarin je je notificaties en mails opvolgt. Zo bundel je je concentratie in blokken en raak je minder afgeleid. Je resultaten zullen zichtbaar verbeteren.

werkplek op zolder

2. geef je grenzen aan

We zochten in de voorbije maanden allemaal nieuwe hobby’s om onze verveling te bestrijden. We sloegen massaal aan het puzzelen, bingewatchten volledige series of bakten erop los. Daarbij was de indeling van onze woning best confronterend omdat het hele gezin constant op elkaars lippen zat. 

 

De oplossing? Het is essentieel om je persoonlijke grenzen aan te geven naar je huisgenoten toe. Zorg ervoor dat iedereen jouw vaste werkplaats kent, zodat ze je niet komen storen. Zeker jongere kinderen leer je zo om op een positieve manier eigen grenzen aan te geven en de grenzen van anderen te respecteren. 

Heb je plaatsgebrek? Creëer extra bureauruimte en geef je zolder een upgrade

3. een gezonde geest in een gezond lichaam

Het spreekt vanzelf dat je mentaal welzijn en lichaam verbonden zijn met elkaar. Voel je je fysiek goed? Dan kan je ook meer prikkels en stress aan.

  • Richt je werkplek ergonomisch in. Lees hoe je de beste zithouding aanneemt. Hoofd en rugpijn komen je concentratie namelijk niet ten goede!
  • Ga dagelijks wandelen of sporten. Een korte work-out van twintig minuten doet wonderen voor je humeur. Het is belangrijk dat je hele lichaam beweegt want dit zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren die zo extra zuurstof krijgen. Je concentratie krijgt meteen een boost!

4. pak geluidsoverlast aan

Geluidsoverlast is niet prettig wanneer je aan het werk bent. De oplossing: koop een koptelefoon met ANC (active noise cancelling). Dit type koptelefoons dempt in beperkte mate je omgevingsgeluid wanneer je naar muziek luistert.

 

Het loont op lange termijn om de akoestiek van je woning grondig aan te pakken met akoestische isolatie. Dit is eenvoudiger en sneller dan je denkt. Bij geluid van buitenaf zoals voorbijrazende auto’s verzwaren we de wanden met akoestisch isolerend materiaal. Heb je eerder last van een slechte akoestiek binnenin je huis? Dan zijn akoestisch absorberende panelen jouw redding. Deze panelen dempen stemmen en verzachten harde geluiden. Ontdek meer over akoestische isolatie of vraag een offerte aan. 

Akoestische isolatie geeft je woning meteen extra waarde. Rust en stilte zijn een absolute luxe geworden. Na een dag vol prikkels kun je helemaal ontladen in de rust van je eigen woning.

me time

5. neem tijd voor jezelf

Deze laatste tip ligt natuurlijk voor de hand. Me-time is belangrijk en wanneer je lichaam erom vraagt, mag je dat signaal niet negeren. Leg jezelf niet te veel druk op en zoek naar creatieve oplossingen. 

  • Neem me-time samen met je kroost. Kijk samen naar een film of speel jullie favoriete spel.  
  • Creëer een dagelijks moment waarbij iedereen in stilte bezig is. Neem een warm bad, loop de stress van je lijf of kom helemaal tot rust met een goed boek. 

Wanneer je deze tips toepast, daalt je dagelijkse dosis prikkels zienderogen. Bovendien krijg je hiermee een energieboost en verdwijnt je concentratieverlies. Veel succes!