InSus fabriek circulaire PIR-isolatieplaten

circulaire PIR-isolatie voor dak, vloer en gevel

Je dak, gevel of vloer isoleren is duurzaam an sich. Als je dan ook nog eens circulaire PIR-platen gebruikt, ga je nog een stap verder qua duurzaamheid. In deze blog ontdek je hoe het Nederlandse InSus een uniek proces heeft opgezet waarbij restafval van bouwmaterialen gerecycleerd wordt tot duurzame PIR-isolatie.

PIR-isolatie deels met grondstoffen afkomstig uit bouwafval

PIR-isolatie is een zeer licht en drukvast isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Door het in de juiste dikte en volgens de regels van de kunst aan te brengen, gaat het energieverbruik van je woning of gebouw omlaag. In dat opzicht is isoleren met PIR een duurzame optie, zelfs al is het een kunststofschuim.

Nog duurzamer wordt het als je in plaats van standaard PIR-isolatieplaten kiest voor PIR-isolatie waarvan de grondstof deels afkomstig is van bouwafval. Dit duurzame én circulaire isolatiemateriaal kwam nog niet zo lang geleden op de markt dankzij InSus. Als je dan ook nog eens weet dat deze circulaire PIR-isolatie even goede isolerende eigenschappen heeft, de ecologische voetafdruk doet dalen en de afvalberg helpt verkleinen, dan weet je dat de vooruitzichten voor deze ecologische isolatie veelbelovend zijn.

InSus maakt PIR-isolatieplaten deels vanuit bouwafval

van afval naar grondstof

Het proces dat InSus – vanuit haar groene ambitie – heeft ontwikkeld, is even innovatief als uniek. Na jaren van onderzoek kan het Nederlandse bedrijf vandaag oude bouwmaterialen (zoals sandwich- en sandwichdeurpanelen en InSus isolatieplaten) volledig recyclen en omzetten in een zuivere grondstof om er nieuwe isolatiematerialen mee te maken.

Concreet wordt isolatieafval ingezameld en naar de fabriek van InSus gebracht. Daar worden de verschillende materiaalfracties van de isolatiepanelen gescheiden: 

  • het materiaal (zoals staal) wordt gereinigd en vervuiling wordt uit de afvalstroom gehaald;
  • drijfgassen (zoals CFK's) worden afgevangen en CFK's uit oude panelen worden onschadelijk gemaakt;
  • daarnaast wordt de PUR/PIR-fractie waar de drijfgassen uit zijn verwijderd, afhankelijk van zuiverheid en verontreinigingen, opnieuw ingezet bij de productie van nieuwe InSus PIR-isolatieplaten voor plat dak- en spouwisolatie.

PIR krijgt op die manier een tweede leven als hoogwaardige vloerisolatie (InSuFloor), dakisolatie (InSuRoof) of gevelisolatie (InSuWall).

circulaire isolatiepanelen met uitstekende isolerende eigenschappen

De PIR-platen van InSus zijn niet alleen circulair, ze hebben ook even goede isolerende eigenschappen als nieuwe PIR-isolatiepanelen. Met hun lambdawaarde van 0,022 W/mK scoren ze even goed als nieuwe PIR-isolatie.

Bovendien zijn de InSus-isolatieplaten zeer licht, dun, drukvast, vlamdovend, dampremmend en kunnen ze eenvoudig verwerkt worden. Net zoals nieuwe PIR-platen. Op het einde van hun levensduur kunnen ze vrijwel 100% gerecycleerd worden.

Naast dit relatief nieuwe isolatiemateriaal kiest Isolteam overigens al langer voor ecologische, natuurlijke isolatiematerialen zoals vlas, stro, katoen, schapenwol, kurk, hennep en gras.

ecologisch isoleren met circulaire PIR?

Onze isolatie-experts zetten je op weg. Contacteer ons voor advies op maat van jouw isolatieproject.