dakisolatie glaswol
dakisolatie glaswol
dakisolatie glaswol

dakisolatie

je dak isoleren met isolteam

In een gebouw gaat gemiddeld 30 procent warmte verloren via het dak. Dat kan tellen als argument om je dak te isoleren. Dakisolatie bezorgt je niet enkel een warme winter en een frisse zomer, akoestische dakisolatie absorbeert ook geluid van buitenaf.

Zelf je dakisolatie plaatsen, brengt wat gevaren met zich mee. De beste resultaten op het vlak van energiebesparing en comfort haal je wanneer je je dak volgens de regels van de kunst laat isoleren. Die kennis en expertise hebben we bij Isolteam al jaren in huis. Bovendien heb je je investering in dakisolatie in de meeste gevallen al na 2 jaar terugverdiend, dankzij de energiebesparing, de premies voor dakisolatie en de beperkte meerkost ten opzichte van doe-het-zelf isoleren.

waarom dakisolatie voor je woning?

  • thermisch comfort
  • dempt geluiden van buitenaf
  • lagere energiefactuur

Dakisolatie plaatsen heeft een dubbele functie. Het verbetert enerzijds het thermisch comfort in huis en zorgt er anderzijds voor dat geluiden van buitenaf gedempt worden.

Door je dak te isoleren, ontsnapt in de winter veel minder warmte naar buiten en kan koude ook veel moeilijker naar binnen. Slaap je onder het dak of gebruik je de zolder niet enkel als opslagruimte? Dan garandeert de correct uitgevoerde isolatie van je dak je er een veel aangenamere temperatuur.

Op jaarbasis vertaalt de isolatie van je plat dak of hellend dak zich bovendien in een minder hoge energiefactuur. Zowel bij renovatie als nieuwbouw. In slecht geïsoleerde woningen gaat namelijk niet minder dan 30 procent van de warmte verloren via het dak. Het dak is namelijk een vrij lichte constructie. Bovendien kan je je dak relatief goedkoop laten isoleren en heb je nog recht op een premie voor dakisolatie.

Je dak isoleren kan je eventueel zelf, maar op basis van onze jarenlange expertise en kennis isoleert Isolteam je dak geheel volgens de regels van de kunst. We plaatsen de isolatie, maar daarnaast maken we je dak ook damp- en luchtdicht. Aan de binnenzijde van het dak monteren we hiervoor een folie die dienstdoet als damprem én luchtscherm. We zorgen er ook voor dat inwendige condensatie vermeden wordt en zetten nadelige warmteverliezen en koude tocht buitenspel. 

dakisolatie met glaswol en dampscherm

Sinds ons dak geïsoleerd is, genieten we het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis. Dat ons energieverbruik bovendien aanzienlijk is gedaald, maakt het nog mooier.

welke soorten dakisolatie bestaan er?

Voor de isolatie van je dak zijn verschillende isolatiematerialen geschikt. Isolteam adviseert je graag over de specifieke eigenschappen en voordelen van alle types dakisolatie

Hellend dak of plat dak? Thermische isolatie en/of akoestische isolatie? Inblaasisolatie, isolatieplaten of gespoten isolatieschuim? Nieuwbouw of renovatie? Samen gaan we op zoek naar de meest geschikte oplossing voor je woning.

dakisolatie bij een woning.

Het dak isoleren van je woning is de voorbije jaren elk jaar opnieuw iets meer ‘de logica zelve’ geworden. Sinds 2020 is dakisolatie zelfs verplicht voor alle woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Wie toch niet in orde is, krijgt van de woningcontroleur strafpunten die ertoe kunnen leiden dat een (verhuurde) woning ongeschikt wordt verklaard.

Die ‘straf’ is lang niet de enige reden waarom je beter vandaag dan morgen dakisolatie aanbrengt. Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder warmte namelijk via die weg naar buiten kan ontsnappen. Bij een niet of slecht geïsoleerd dak is dat al snel 30 procent. Meteen nadat je je dak hebt geïsoleerd, zal je dus al minder moeten verwarmen om dezelfde temperatuur in huis te halen. Je woning wordt zo energiezuiniger en je energiefactuur lichter verteerbaar. 

Gebruik je de ruimte onder het dak als slaapkamer, bureau of hobbyruimte? Dan voelt het er ook gewoon comfortabeler en aangenamer aan, aangezien je de koude van buiten niet doorheen het dak naar binnen voelt komen. In de zomer zal je geïsoleerde zolder dan weer een stuk minder snel opwarmen

dakisolatie met cellulose

prijs dakisolatie.

De prijs van dakisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.

  • Voor de isolatie van een hellend dak met glaswol of rotswol reken je bijvoorbeeld op 20 à 25 euro per m2, inclusief de plaatsing van de glaswoldekens en het dampscherm en exclusief btw. 
  • Bij een bestaande woning met een keper-gordingdak wordt dat 45 à 55 euro per m².  
  • Je dak isoleren met gespoten Icynene isolatieschuim kost tussen 25 en 35 euro per m2 
  • Voor ingeblazen cellulosevlokken ligt de prijs tussen 30 en 50 euro per m2

waarom dakisolatie voor je bedrijfsgebouw?

  • thermisch comfort
  • dempt geluiden van buitenaf
  • lagere energiefactuur

De dakisolatie in een kantoor, bedrijfsgebouw, opslagplaats, sporthal of atelier heeft een dubbele functie. Ze verbetert enerzijds het thermisch comfort voor de gebruikers en vermindert energieverlies en stookkosten. Bijkomend kunnen met de juiste toepassing en materialen geluiden van buitenaf gedempt worden.

Door het dak te isoleren, ontsnapt in de winter veel minder warmte naar buiten en kan koude ook veel moeilijker naar binnen. De isolatie van het plat dak of hellend dak vertaalt zich zo in een minder hoge energiefactuur. Zowel bij bestaande als nieuwe bedrijfsgebouwen. In slecht geïsoleerde gebouwen gaat namelijk niet minder dan 30 procent van de warmte verloren via het dak.

Het dak van bedrijfsgebouwen isoleren is vaak een complexe operatie, maar op basis van onze jarenlange expertise en kennis isoleert Isolteam geheel volgens de regels van de kunst.

Sinds het dak van ons bedrijfsgebouw geïsoleerd is, verbruiken we veel minder energie. Wat we uitsparen met deze investering, kunnen we zo investeren in iets anders.

dakisolatie gespoten PUR

welke soorten dakisolatie bestaan er?

Voor de isolatie van je dak zijn verschillende isolatiematerialen geschikt. Isolteam adviseert je graag over de specifieke eigenschappen en voordelen van alle types dakisolatie.

Hellend dak of plat dak? Spantendak of gordingendak? Thermische isolatie en/of akoestische isolatie? Inblaasisolatie, isolatieplaten of gespoten isolatieschuim? Nieuwbouw of renovatie? Samen gaan we op zoek naar de meest geschikte oplossing.

dakisolatie van bedrijfsgebouwen.

In veel bedrijfsgebouwen is er de hele dag door bedrijvigheid. Je zou dus kunnen denken dat je jezelf wel automatisch warm zal lopen. Dat zal echter niet volstaan als het buiten stenen uit de grond vriest. En lang niet iedereen loopt rond in een commercieel of industrieel gebouw. Denk aan de kassamedewerkers in de supermarkt, het administratief personeel of de toeschouwers van een sportwedstrijd.

Dakisolatie is dus ook in bedrijfsgebouwen een must om het aangenaam warm te hebben zonder dat de stookkosten de pan uitswingen. Want het is een feit dat hoe beter het dak geïsoleerd is, hoe minder warmte via die weg naar buiten kan ontsnappen. Bij een niet of slecht geïsoleerd dak is dat al snel 30 procent.

Het dak van bedrijfsgebouwen isoleren we volgens een van de drie isolatiemethodes hieronder:

 

dakisolatie glaswol

prijs dakisolatie.

De prijs van dakisolatie verschilt naargelang het gebruikte isolatiemateriaal en de toepassing.

Voor de isolatie van een hellend dak met glaswol of rotswol reken je bijvoorbeeld op 20 à 30 euro per m2, inclusief de plaatsing van de glaswoldekens en het dampscherm en exclusief btw. Bij een bestaand gebouw met een gordingdak wordt dat 45 à 55 euro per m².

Het dak isoleren met gespoten Icynene isolatieschuim kost tussen 25 en 35 euro per m2 en voor ingeblazen cellulosevlokken ligt de prijs tussen 30 en 50 euro per m2.

Isolteam helpt je graag om de precieze dakisolatie prijs te berekenen op maat van jouw project.

premie dakisolatie.

Laat je je dak renoveren door een erkende aannemer als Isolteam? Dan kan je via Mijn VerbouwPremie rekenen op een isolatiepremie. Isoleren blijft op die manier aantrekkelijk voor particulieren én bedrijven.

meer info over premies

dakisolatie met glaswolvlokken

veelgestelde vragen over dakisolatie.

Wat zijn de meest gemaakte dakisolatiefouten?

Isolteam staat garant voor de correcte uitvoering van je dakisolatie. Kies je toch niet voor onze expertise? Dan kan het op nogal wat vlakken mislopen:

  • Isolatie proppen
  • Verkeerd isolatiemateriaal
  • Verkeerde isolatiedikte
  • Luchtdichting vergeten
  • Geen of verkeerd type dampscherm
  • Akoestische isolatie vergeten
Hoe een hellend dak isoleren?

De isolatiemethode van een hellend dak verschilt naargelang het type dak. De meest voorkomende zijn het spantendak en het gordingendak.

Daarnaast kan je kiezen om je hellend dak langs binnen of langs buiten te isoleren.

Hoe een plat dak isoleren langs de binnenzijde?

Vaak wordt de houten plafondroostering van een plat of licht hellend dak afgedekt met een OSB-plaat en een waterdichtingslaag uit EPDM of roofing. In veel gevallen wordt de isolatie dan bovenop de dakstructuur voorzien, onder de dakdichting. Maar het kan ook langs de binnenzijde.

Hoe een dak isoleren zonder onderdak?

Heeft je bestaande dak nog geen onderdak? Geen probleem! Bij Isolteam kunnen we dit op twee manieren oplossen: met een ersatz-onderdak of PUR/PIR-isolatieplaten.

Isoleer ik mijn dak best langs binnen of langs buiten?

Zowel isolatie aan de binnenzijde als aan de buitenkant zijn opties. Welke optie de meest voordelige is, hangt af van je specifieke project.

Is dakisolatie verplicht?

Ja, sinds 1 januari 2015 is dakisolatie verplicht voor woningen en huurwoningen. Concreet is een R-waarde van 0,75 m2K/W de minimumnorm voor dakisolatie. Voldoet je woning niet aan de Vlaamse dakisolatienorm? Dan krijg je strafpunten die uiteindelijk kunnen uitmonden in de ongeschiktverklaring van je woning wanneer je deze verhuurt.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle details over de verplichte dakisolatie.

Hoe een afgewerkt dak isoleren?

Is je hellend dak langs de binnenzijde volledig afgewerkt? Bijvoorbeeld met gipskartonplaten omdat je de ruimte onder het dak of de zolder gebruikt om in te slapen, te werken of te spelen? Ook dan kan Isolteam moeiteloos je dak isoleren door isolatie in te blazen van buitenaf.

Daarvoor verplaatsen we enkele dakpannen en maken we inblaasopeningen in het onderdak. Langs deze openingen blazen we vervolgens glaswolvlokken tussen de dakspanten. Daarna maken we de inblaasopeningen weer waterdicht en plaatsen we de dakpannen terug.

Wat is de ideale dakisolatiedikte?

De vereiste dikte van dakisolatie is verschillend bij renovatie en bij nieuwbouw.

Bij renovatie kom je enkel in aanmerking voor de dakisolatiepremie wanneer de R-waarde groter of gelijk is aan 4,50 m2K/W. Deze warmteweerstand kan je halen met volgende dakisolatiediktes:

  • Dikte glaswol en rotswol: vanaf 16 cm
  • Dikte cellulose of houtvezel: vanaf 17-18 cm
  • Dikte houtwol: vanaf 18 cm
  • Dikte PUR/PIR-isolatieplaten: 10-14 cm
  • Dikte gespoten PUR-schuim: 12-14 cm
  • Dikte gespoten Icynene: 17-18 cm

Voor nieuwbouwwoningen gelden de EPB-voorschriften. Vanaf 2021 moet het E-peil lager zijn dan E30 en het S-peil lager dan S31. De U-waarde van het dak mag maximaal 0,24 W/m²K zijn. Vertaald naar de dikte van de dakisolatie levert dat volgende minimumdiktes op:

  • Dikte glaswol en rotswol: vanaf 18 cm
  • Dikte cellulose of houtvezel: vanaf 19-20 cm
  • Dikte houtwol: vanaf 20 cm
  • Dikte gespoten Icynene: 20 cm
Wat is de terugverdientijd van dakisolatie?

De terugverdientijd van dakisolatie verschilt naargelang het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiedikte en de uitvoering. Rekening houdend met de premie voor dakisolatie en met de lagere energiefactuur heb je je investering gemiddeld al na 2 jaar terugverdiend.

Isolteam maakt bij je offerte ook een inschatting van de terugverdientijd.

Hoe kan je damp- en luchtdicht bouwen?

Voor een perfecte dakisolatie is altijd een luchtdichte en dampremmende afwerking nodig. Isolteam heeft op dit vlak een jarenlange expertise opgebouwd.

  • Dampscherm dak

Aan de warme zijde van het dak plaatsen we een dampscherm of damprem onder de isolatie. Dat zorgt ervoor dat warme en vochtige binnenlucht niet door de isolatie heen in het dakgebinte kan dringen. Op die manier vermijd je condensatie, vochtproblemen en schimmels. 

  • Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen vraagt een specifieke aanpak en ervaring. Voor elke toepassing bestaan namelijk wel een of meerdere oplossingen en geschikte technieken, materialen, tapes, kitten, coatings … 

Hoe kan ik een hellend dak akoestisch isoleren?

Een hellend dak is een vrij lichte constructie. Ze is dus extra gevoelig om geluiden van buitenaf door te laten. Om toch een degelijke geluidsisolatie te bekomen, hanteren we het akoestische massa-veer-massaprincipe. 

De eerste massa is de dakbedekking aan de buitenkant. De veer wordt gevormd door zachte en veerkrachtige isolatie in het dakgebinte: glaswol, rotswol, houtwol, cellulose of Icynene. De tweede massa is de binnenafwerking, uit gipskarton of pleisterwerk. Hoe dikker of zwaarder deze binnenafwerking, hoe beter de ‘akoestische demping’. Een dubbele laag gipskarton is in dat opzicht ideaal, zeker als ze op verende liggers of dragers gemonteerd kan worden, want dan is de akoestische isolatie nog hoger.

Hoe het dak van een bedrijfsgebouw isoleren?

De isolatiemethode van het dak van een bedrijfsgebouw verschilt naargelang het type dak. De meest voorkomende zijn het spantendak en het gordingendak. Daarnaast kan je het dak langs binnen of langs buiten isoleren.

Volgende isolatiemethodes zijn geschikt voor bedrijfsgebouwen:

  • Traditioneel isoleren met glas- of rotswol met een dampscherm in het dakgebinte
  • Gecacheerde isolatiepanelen uit PUR-PIR, te monteren onder de gordingen van een dak van een loods
  • Gecacheerde isolatiepanelen uit glaswol, te plaatsen tussen de betonnen of stalen dakliggers
  • Gespoten isolatieschuim Icynene of PUR, direct langs de binnenzijde tegen de dakbedekking
Hoe een zwembadgebouw isoleren?

Bij het isoleren van het hellend dak boven een zwembad moet bijzondere aandacht worden besteed aan de dampdichting van de isolatielaag. Een zwembad is per definitie een erg vochtige ruimte, met een hoge vochtproductie in de ruimte (binnenklimaatklasse IV).

De isolatie, zoals bijvoorbeeld glaswol- of rotswoldekens of gespoten isolatieschuim, kan in het dakgebinte worden geplaatst. Als dampscherm moet een dampscherm type E4 worden voorzien. Een klassiek dampscherm (dampschermfolie) is ontoereikend voor een zwembad. Een dampscherm type E4 is een gelijmd dampscherm op basis van bitumen, dat op een OSB-drager wordt geplaatst. Dit type dampscherm is gegarandeerd dampdicht, en zal vochtschade door interne condensatie in het dakgebinte voorkomen.

je dak isoleren loont. we helpen je graag.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de isolatie van je dak. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw isolatieproject.