mijn verbouwpremie.

Mijn VerbouwPremie is de eengemaakte premie van de Vlaamse overheid voor investeringen in de energie-efficiëntie en de woningkwaliteit van residentiële en niet-residentiële gebouwen van meer dan 15 jaar oud.

Via één online loket (mijnverbouwpremie.be) kan je zo voortaan alle verbouwpremies op dezelfde plaats aanvragen. Dat is niet alleen gebruiksvriendelijker, het is ook duidelijker, want voortaan is er nog slechts één premie per categorie van werken.

premie volgens inkomenscategorie.

Mijn VerbouwPremie voorziet premies voor 11 categorieën van werken: isolatie en renovatie van het dak, isolatie en renovatie van buitenmuren, isolatie en renovatie van vloeren, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, ramen en deuren, binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair, gascondensatieketel en zonnepanelen.

Het percentage van je factuur dat wordt terugbetaald, is afhankelijk van twee factoren:

  • de inkomenscategorie: laagste, middelste of hoogste inkomenscategorie, op basis van het inkomen van de eigenaar en de wettelijke partner (volgens het laatste beschikbare aanslagbiljet)
  • de gezinssituatie: alleenstaand, alleenstaand met 1 of meer personen ten laste, koppel met of zonder personen ten laste

premies voor particulieren en bedrijven.

Het portaal mijnverbouwpremie.be richt zich zowel tot particulieren als tot bedrijven die een bestaande woning, een appartement, appartementsgebouw, bedrijfspand of kantoorgebouw energie-efficiënt willen maken. Één platform dus, ongeacht de doelgroep.

bereken je premie voor isolatie en renovatie.

Benieuwd op welke premies en premiebedragen je recht hebt volgens de actuele inkomensgrenzen? Doe de oefening via de simulator op de website van de Vlaamse overheid.

renovatieverplichting sinds 2023.

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieplicht voor elk residentieel gebouw dat na die datum verkocht wordt. Concreet houdt deze verplichting in dat energieverslindende eengezinswoningen en appartementen (EPC-label E of F) binnen de 5 jaar na de aankoopakte gerenoveerd moeten worden tot minstens EPC-label D. Voor deze – vaak ingrijpende – renovatieprojecten kan je dankzij Mijn VerbouwPremie de renovatiefactuur doen dalen.

alle premies voor isolatie op één plaats.

Benieuwd naar de details over Mijn VerbouwPremie voor isolatie, renovatie en energiebesparende investeringen? Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle info over renovatiepremies en kan je eenvoudig simuleren op welke premiebedragen je recht hebt.