premies voor dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie in Wallonië.

In het Waals Gewest kan je een ‘prime Habitation’ aanvragen als je je woning wil renoveren door het dak, de vloer en/of de muur te isoleren. Je woning moet dan wel minstens vijftien jaar oud zijn.

Net als in de andere gewesten is het bedrag van de premie afhankelijk van je inkomen. Op basis van de inkomstencategorie (R5, R4, R3, R2, R1) wordt het basisbedrag van de premie vermenigvuldigd met respectievelijk 1, 2, 3, 4 of 6. De premie kan wel nooit hoger zijn dan 90% van de kostprijs van de werken. 

Het grote verschil van het Waalse premiesysteem met dat van Vlaanderen en Brussel is dat je voor de start van de renovatiewerken een audit moet laten uitvoeren door een erkende auditor. Daarna heb je maximum zeven jaar de tijd om de werken af te ronden. Ook voor die audit zelf kan je overigens een premie aanvragen (uiterlijk acht maanden na het bezoek van de auditeur).

premiebedragen voor isolatie in Wallonië.

 
  • basispremie
  • laagste inkomenscategorie
  • biologische isolatiematerialen*
dakisolatie 50 euro/m2 tot 300 euro/m2 65 euro/m2 tot 390 euro/m2
muurisolatie 22 euro/m2 tot 132 euro/m2 30 euro/m2 tot 180 euro/m2
vloerisolatie 15 euro/m2 tot 90 euro/m2 20 euro/m2 tot 120 euro/m2

 

* Biologische isolatiematerialen zijn onder meer grasisolatie, hennepisolatie, katoenisolatie, kurkisolatie, schapenwolisolatie, stro-isolatie, cellulosevlokken, houtwol of vlasisolatie.

Of je jouw muur isoleert langs de buitenzijde, de binnenzijde of de spouw maakt geen verschil voor het toegekende premiebedrag.

welke voorwaarden zijn er voor de Primes Habitation in Wallonië?

Voor het al dan niet toekennen van de Waalse Primes Habitation gelden een aantal voorwaarden:

  • Je woning is ouder dan 15 jaar.
  • Je laat de isolatiewerken uitvoeren door een aannemer.
  • De werken worden voorafgegaan door het bezoek van een erkend auditeur die een auditrapport opstelt.
  • De gebruikte isolatiematerialen voldoen aan bepaalde normen. Dakisolatie moet een minimale Rd-waarde van 5 m2K/W hebben. Voor muurisolatie geldt een minimale Rd-waarde van 4 m2K/W en voor vloerisolatie een Rd-waarde van minstens 3,5 m2K/W.

dakisolatie zonder audit in Wallonië.

Een audit vóór opstart van de isolatiewerken is een must om in aanmerking te komen voor de Prime Habitation van het Waalse Gewest. Ook zonder audit kan je echter een premie krijgen. Die is wel lager. Voor dakisolatie door een aannemer varieert het bedrag van 30 euro/m2 tot 180 euro/m2 (tegenover 50 tot 300 euro/m2 volgens de Habitation-premie). Bij het gebruik van biologische isolatiematerialen ligt de isolatiepremie tussen 40 euro/m2 en 240 euro/m2.

Ook voor doe-het-zelvers voorziet de Waalse overheid een premie. Die ligt tussen 9 euro/m2 en 54 euro/m2 (of tussen 13 euro/m2 en 78 euro/m2 als je isoleert met biologische materialen).

alle Waalse premies voor isolatie op één plaats.

Meer details over de Primes Habitation? Die vind je op de website van de Waalse overheid.