U bent hier

Plat dak isoleren langs binnenzijde: mag dat?

Een plat of licht hellend dak wordt vaak opgebouwd met een houten roostering. Deze houten plafondroostering wordt afgedekt met een paneel uit OSB, en voorzien van een waterdichtingslaag uit bitumen of EPDM.

Afgeraden techniek bij het isoleren van een plat dak langs de binnenzijde

Koud dak

Een plat dak waar de isolatie tussen de houten roostering (langs de binnenzijde) wordt geplaatst, wordt een “koud dak” genoemd. Tussen de isolatie en het dak is er een met buitenlucht geventileerde spouw.

Bij deze techniek is er condensgevaar doordat vochtige lucht niet weg kan via de dampdichte bovenlaag en wordt dus sterk afgeraden. Maar wat als je toch je plat dak wil isoleren langs de binnenzijde? Dan kan het compact dak of duodak oplossing bieden.

Aangeraden technieken bij het isoleren van een plat dak langs de binnenzijde

Compact dak

Een compact dak is gelijkaardig aan een koud dak, maar het grote verschil is dat de ruimte tussen de roostering en het dampscherm volledig met isolatie gevuld wordt. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Duodak

Een duodak is een daktype waarbij er al een isolatielaag bovenop het plat dak voorzien is en we nog een isolatielaag aanbrengen tussen de houten roostering. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Plat dak isoleren: geschikte isolatiematerialen

Aandachtspunten bij plat dak isoleren langs de binnenzijde

1. Start met een voldoende droog dakgebinte.

2. Isoleer het volledige dakgebinte naad- en kierloos, en tot het onderdak.

3. Besteed véél aandacht aan de luchtdichting van je dampscherm. Kleef alle overlappingen en aansluitingen nauwkeurig dicht. Zorg ook voor een leidingenspouw onder het dampscherm.

4. Plaats een vochtregulerend dampscherm (= damprem). Dit zal het vocht, dat toch in het dakgebinte terecht komt of er al in zat, terug kunnen uitdrogen naar de leefruimte.

5. Het dak moet voldoende zon kunnen vangen. Let op met schaduw van bomen, aanpalende gebouwen en zonnepanelen.

Isolteam: expert in plat dak isoleren

Isolteam denkt graag mee bij de keuze van de geschikte materialen, zorgt voor de nodige berekeningen, én een perfect uitvoering van de werken. Contacteer ons hier!