U bent hier

Je zolder verbouwen tot slaapkamer: 5 stappen

Wil je graag wat meer woonruimte creëren? De zolder is de ideale plek voor een extra slaapkamer, werkkamer of hobbykamer. Het is een grote, functionele ruimte die je met een goede voorbereiding snel omtovert tot een sfeervolle, energiezuinige kamer.

Je zolder renoveren in 5 stappen:

1. Denk na over de indeling en lichtinval

De zolder kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Als slaapkamer of dressing, werkruimte, speelkamer voor de kinderen … Denk goed na over welke indeling je wilt en welke elementen (bed, sofa, bureau) je daarvoor nodig hebt. Door op voorhand een ontwerp te maken, haal je het maximum uit de zolderverdieping.

Een zolder heeft meestal schuine wanden, maak optimaal gebruik van de ruimte met lage kasten of inbouwkasten en zorg met dakramen voor voldoende daglicht. Dakramen zijn de eenvoudigste manier, een andere optie is een dakkapel: je hebt meer lichtinval én extra loopruimte. De kosten zullen hierdoor toenemen, maar ook de waarde van je woning verhoogt.

2. Renoveer energiezuinig met goede dakisolatie

Vergeet zeker de isolatie niet bij je zolderrenovatie

Maar liefst 30 % van alle opgewekte warmte gaat verloren via het dak. Door je zolder te isoleren, spaar je heel wat geld en energie uit. Bovendien zit je direct onder het dak, met een goede dakisolatie zorg je ervoor dat je zowel in de winter als in de zomer voldoende beschermd bent tegen koude of warmte.

Onze isolatie-experten kunnen je adviseren voor de beste manier en bij de juiste materiaalkeuze voor de isolatie van je dak. Vraag hier een vrijblijvende offerte op en we contacteren je binnen de 2 werkdagen!

Dakisolatie, hoe gaat dat in z’n werk?

Dakisolatie is een slimme investering die zich vanzelf terugverdient. Op voorwaarde dat de isolatie op de juiste manier gebeurt natuurlijk, want bij een verkeerde plaatsing kan warmte verloren gaan of kunnen er vochtproblemen ontstaan. Laat je het isoleren door een aannemer uitvoeren, dan profiteer je niet alleen van een besparing op de energiefactuur en een lager BTW-tarief (6 % i.p.v. 21 %), maar ook van gunstige premies: per vierkante meter krijg je tot zes euro terug. Bovendien moeten alle daken in Vlaanderen tegen 2020 verplicht geïsoleerd zijn, door je dak te isoleren is je woning meteen klaar voor de toekomst.

Wil je de zolderkamer in één keer isoleren en afwerken?

Isolteam geeft advies en biedt op elke vraag een antwoord, zo is je dak meteen geïsoleerd en klaar om te schilderen. Daarbij gaan we stap voor stap te werk. Hoe? Bekijk het hier:

3. Maak de zolder luchtdicht en zorg voor ventilatie

Naast een goede isolatie is de luchtdichtheid van het dakvlak ook zeer belangrijk, zo kan de warmte niet ontsnappen doorheen de dakconstructie en is er geen risico op condensatieproblemen. Door een dampscherm of een luchtdichte laag aan de binnenzijde van de isolatie aan te brengen, maak je de ruimte luchtdicht.

Bekijk hier hoe we een niet-geïsoleerde zolder isoleren en afwerken:

Wat de bestemming ook is van de zolderkamer, hou er de lucht altijd zuiver en fris met een goede ventilatie. Oude lucht stijgt namelijk op en kan blijven hangen onder het zolderdak. Een goede ventilatie voert vocht, schimmels, stofdeeltjes en bacteriën af en zorgt ervoor dat de zolderkamer een aangename ruimte is waar je geen hoofdpijn krijgt.

4. Elektriciteit, verwarming en sanitair

Zorg voor voldoende elektriciteitspunten, want de meeste zolders beschikken niet over stopcontacten of lichtpunten. Wil je domotica, automatisatie, parlofonie of videofonie? Teken een elektriciteitsplan uit en laat de volledige installatie controleren door een erkende instantie. Voor de verwarmings- en sanitaire installatie moet je rekening houden met extra toevoerleidingen en watervoorzieningen.

5. En dan … de zolder inrichten!

Na de afwerking van de isolatiewerken, inclusief het plaatsen van gipsplaten, kan je de ruimte schilderen, behangen of stuken. Kies voor een lichte kleur om de ruimte nog groter te laten lijken en versterk het ruimtegevoel met transparante materialen zoals een glazen schuifdeur of kasten die doorlopen zonder onderbreking. Benut schuine wanden met inbouwkasten of vul ‘nutteloze’ hoekjes in met hoekkasten op wieltjes. Hou de inrichting zo overzichtelijk mogelijk en de indeling eenvoudig. Zo krijg je een lichte en luchtige zolderkamer.

Heb je plannen om je ongebruikte zolderruimte te isoleren? Contacteer ons en krijg een voorstel op maat!