Koudebrug Oplossen Isolteam

de zes meest voorkomende fouten bij gevelisolatie.

Via je gevel(s) gaat tot 20% van de warmte verloren. Gevelisolatie is dus een verstandige investering als je je geld niet door ramen en deuren wil gooien. Je bespaart energie, verhoogt je wooncomfort en draagt bij aan een beter milieu. Net omdat het zo’n impact heeft, doe je het maar beter meteen goed. We vertellen je daarom wat de meest gemaakte fouten zijn en hoe jij ze kan voorkomen.

1. je aannemer is niet-gecertificeerd

Wat de mannen van café ’t Pompke ook mogen beweren, gevelisolatie is een vak apart waarbij heel wat ervaring en kennis komt kijken. Een specialist kan je beter informeren over de juiste keuzes, methodes en materialen. De plaatsing moet ook volgens de regels van de kunst gebeuren. Kies dus bij het na-isoleren van spouwmuren en bij binnenmuurisolatie altijd voor een installateur of aannemer die gecertificeerd is (hint: Isolteam). Een ATG-certificaat toont aan dat je vakman geslaagd is voor het toelatingsonderzoek en af en toe opnieuw gecontroleerd wordt. Als je isolatie door een erkende aannemer laat plaatsen, dan geniet je bovendien van premies. Doe je dat niet, dan kan je de totaalrenovatiebonus ook vergeten.

Isolteam | Spouwmuurisolatie

2. de gevel is niet vorstbestendig

Spouwmuurisolatie is een prima isolatietechniek die helaas uitgesloten is als de gevel niet vorstbestendig is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er mortel op basis van zavel wordt gebruikt. Als je daar de spouwmuur gaat isoleren, kan er bij vriestemperaturen schade aan je gevel ontstaan. Ook als je gevelstenen voorzien zijn van een glazuur- of verflaag, moet je opletten voor vorstschade.

Conclusie: ga altijd na welke materialen gebruikt zijn zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3. de isolatie sluit niet goed aan

Door een slechte aansluiting van de gevelisolatie ontstaan koudebruggen en gaat er warmte verloren. Controleer daarom alle aansluitingen tussen de isolatie. Met luchtdichting voorkom je vochtproblemen door condensatie. Zorg er dus voor dat alle aansluitingen luchtdicht zijn en dat er zo weinig mogelijk kieren of openingen overblijven. Vermijd ook naden tussen de isolatieplaten op dezelfde hoogte van de mortelvoegen. Zijn er toch naden die gedicht moeten worden? Gebruik dan zeker de juiste tape en breng die aan op een droge en propere ondergrond.

schimmel gevel

4. de gevel is in slechte staat

Zijn er barsten in je gevelstenen of ontbreken er voegen? Dan verliest je gevel zijn beschermende functie en kan er via de openingen wind en water naar binnen komen. Dat zorgt voor slechtere prestaties, vochtproblemen en ongezellige Netflix-avondjes. Let er zeker op dat er geen opstijgend vocht is waarbij de gevelstenen grondwater opnemen. Een vocht- of schimmelplek is een teken aan de wand maar de vochtplekken zijn niet altijd zichtbaar. Komt je behang, verf of pleisterlaag los? Ruik je een muffe, onaangename geur? Dan zijn er wellicht vochtproblemen. En die pak je beter aan voor je begint te isoleren. Controleer ook of de spouwankers in goede staat zijn. Zoniet, dan loop je het risico, bij het na-isoleren van de spouwmuur, dat de gevel loskomt van je woning.

5. de isolatieplaten zijn niet correct geplaatst

Maak je gebruik van vaste panelen? Plaats die dan om te beginnen met de juiste kant naar buiten. Dat is de glanzende zijde waar meestal ook de merknaam op staat. De glanzende zijde zal helpen om de stralingswarmte van de gevel tegen te houden. Om opstijgend vocht te voorkomen, voorzie je best vochtwerend materiaal onder de waterkeringslaagXPS-platen zijn hiervoor geschikt. Let er op dat er geen luchtcirculatie achter de panelen kan ontstaan en dat de isolatieplaten goed aansluiten tegen de ondergrond. Bij een niet zo vlakke ondergrond kunnen isolatiepanelen uit glas- of rotswol de beste keuze zijn. Deze panelen sluiten mooi aan tegen de ondergrond en schakelen nadelige luchtstromen achter de isolatie uit. Ook gespoten isolatieschuim Icynene kan een goede optie zijn.

 

6. je isoleert de spouw niet

Veel mensen denken dat een spouwmuur geen bijkomende isolatie nodig heeft. Lucht heeft toch al een isolerende functie? Dat is dus een misverstand, aangezien de lucht voortdurend in beweging is. Enkel droge en stilstaande lucht zal isoleren. Vergelijkende testen hebben uitgewezen dat een spouwmuur met isolatie maar liefst zeven keer beter isoleert dan zonder.

laat je gevel isoleren door onze specialisten.

Gevelisolatie is een serieuze klus. Wil je geen fouten maken? Kies dan voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf zoals Isolteam.