Werknemer van Isolteam met papier in de hand

woning verhuren? Dit moet je weten over de EPC-waarde, dakisolatie en renovatieregels.

Ben je van plan om een woning, een appartement of studio te verhuren? Een slimme zet, maar weet je ook welke verplichtingen daarbij komen kijken? Voor verhuurders gelden er namelijk enkele belangrijke spelregels die je niet mag negeren. Denk aan het verplichte EPC, de normen voor dakisolatie en zelfs renovatieverplichtingen. Geen zorgen, we zetten alles voor je op een rijtje zodat je zonder zorgen kan verhuren.

1. EPC-waarde: de sleutel tot een aantrekkelijke huurprijs.

Een Energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, is sinds 2009 verplicht als je een woning wilt verhuren. Met labels die variëren van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energieverslindend) laat dit EPC-certificaat zien hoe energiezuinig je woning is. Dit geeft huurders transparantie over het energieverbruik en helpt hen om hun potentiële energiekosten in te schatten. 

Kan je geen EPC-attest voorleggen, dan kan je niet verhuren. Het energielabel, een belangrijk onderdeel van het EPC, moet verplicht worden vermeld in advertenties, zoals op immowebsites. Zorg er dus voor dat je tijdig een EPC-attest laat opstellen door een erkende energiedeskundige om onnodige problemen of vertragingen te voorkomen.

TIP
Met een goed EPC-label wordt je woning niet alleen aantrekkelijker voor huurders, maar kan je ook een betere huurprijs vragen.

wat beïnvloedt de EPC-score?

Werf isolatie van halfopen woning

type woning.

De energieprestatie van een woning wordt bepaald door verschillende factoren die samen de energie-efficiëntie en het verbruik beïnvloeden. Zo speelt het type woning een belangrijke rol: een rijhuis, appartement of vrijstaande woning hebben elk een ander energieverbruik door verschillen in oppervlak, compactheid en warmteverlies.

Plaatsing van dakisolatie met glaswol in een hellend dak

isolatiegraad.

Daarnaast is de isolatiegraad van groot belang. Goed geïsoleerde muren, vloeren, ramen en daken beperken warmteverlies en zorgen voor een lagere energievraag. Ook de energiezuinigheid van verwarmingsinstallaties (zoals een condensatieketel of warmtepomp) en andere elektrische toestellen (bijvoorbeeld verlichting en huishoudtoestellen) spelen een rol.

Spouwmuurisolatie met EPS-parels

duurzame technieken.

Verder kunnen ook ventilatiesystemen, de aanwezigheid van zonnepanelen en de oriëntatie van de woning een invloed hebben op het energieverbruik, en dus ook op de EPC-waarde.

2. dakisolatie: Vlaamse dakisolatienorm voor huurwoningen.

Sinds 2015 moeten alle daken van (huur)woningen voldoen aan de dakisolatienorm. Deze norm vereist een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W voor dakisolatie, wat overeenkomt met een isolatielaag van ongeveer 3 tot 4 cm, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Voor zolders die onverwarmd en onbewoond zijn, geldt een geïsoleerde zoldervloer als een alternatief voor een geïsoleerd dak. Ook moeten alle huurwoningen voorzien zijn van dubbele beglazing.

Dakisolatie met glaswol en dampscherm plaatsen

wat als je niet voldoet aan de dakisolatienorm?

Sinds 2020 kunnen woningen zonder voldoende dakisolatie onbewoonbaar worden verklaard. Hoewel deze regel geldt voor alle woningen in Vlaanderen, ligt de focus vooral op de verhuurmarkt. Voor wie zelf in een slecht geïsoleerde woning woont, zijn er geen directe straffen, maar je betaalt wel de prijs in de vorm van torenhoge energiekosten door warmteverlies.

Voor verhuurders ligt de lat een stuk hoger. Tot eind 2020 leverde een woning zonder dakisolatie je 15 strafpunten op, wat meteen genoeg was om de woning als ongeschikt te laten verklaren. Sinds 2021 is dit systeem vervangen door een indeling in categorieën van gebreken.

  • Categorie II: Een woning in deze categorie komt op een officiële lijst van ongeschikte of onbewoonbare woningen. Als eigenaar moet je snel actie ondernemen en renovatiewerken uitvoeren om je woning opnieuw in lijn te brengen met de normen.
  • Geen actie, wel gevolgen: Doe je niets? Dan loop je het risico op een jaarlijkse boete of zelfs strafrechtelijke vervolging.

CONCLUSIE
Als verhuurder kan je maar beter zorgen dat je woning voldoet aan de isolatienormen. Het voorkomt niet alleen sancties, maar maakt je woning ook aantrekkelijker en energiezuiniger voor je huurders.

3. renovatieverplichting.

Wil je een woning kopen om te verhuren? Let dan op de renovatieverplichting. Wanneer je een woning koopt met een EPC-label E of F, ben je verplicht om deze binnen de zes jaar op te waarderen naar minstens EPC-label D.

Wat betekent dit concreet?

  • Als verhuurder moet je investeren in energiezuinige maatregelen, zoals dakisolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsinstallatie.
  • Deze verplichting geldt alleen voor woningen die na 2023 gekocht werden, maar het is slim om je hier nu al op voor te bereiden.
Medewerker plaatst PIR als zoldervloerisolatie
Medewerker isoleert spouwmuur met EPS-parels

Strengere energienormen vanaf 2030

Vanaf 2030 mogen woningen die niet voldoen aan de minimale energienormen niet meer verhuurd worden. Dit heeft de Vlaamse regering in december 2023 goedgekeurd. Dit betekent dat:

  • Halfopen en vrijstaande woningen vanaf 2030 minimaal energielabel E of beter moeten hebben. Woningen met label F krijgen geen conformiteitsattest meer, kunnen ongeschikt verklaard worden en het verhuren ervan wordt strafbaar. Vanaf 2035 wordt label D verplicht en vanaf 2040 label C.
  • Rijwoningen en appartementen moeten vanaf 2030 minimaal energielabel D of beter hebben. Woningen met label E of F mogen vanaf dan niet meer verhuurd worden. Vanaf 2035 wordt label C verplicht.
  • Appartementsgebouwen zullen vanaf 2030 wellicht ook een minimaal gebouwlabel moeten hebben. Dit zal gelden voor het hele gebouw en niet per afzonderlijk appartement. Hierover is er momenteel nog geen duidelijkheid.
Werknemer zet werkbak in camionette van Isolteam

Mijn VerbouwPremie: steun bij renovatie en isolatie

Verbouwen en isoleren kunnen flinke kosten met zich meebrengen, maar gelukkig is er financiële hulp. Mijn VerbouwPremie is er voor eigenaars die willen investeren in een energiezuinige woning. Je kan hiermee een premie krijgen voor werken zoals dakisolatie, nieuwe ramen of een efficiëntere verwarmingsinstallatie.

advies nodig?

Benieuwd hoe je je woning energiezuiniger kunt maken? Onze isolatie-experten informeren je graag over onze isolatieoplossingen.