Is je woning goed geïsoleerd? Doe de test met Isolteam!

is je woning goed geïsoleerd? doe de test!

Huis gekocht? Dan heb je wellicht bij de vorige eigenaars geïnformeerd naar de isolatiegraad van hun woning.

Deed je dat niet, of begin je na je eerste winter in je nieuwe thuis te twijfelen aan hun woorden, dan kan je zelf checken waar de isolatie voor verbetering vatbaar is. Volg daarvoor de volgende stappen.

dakisolatie met glaswol

1. controleer de isolatie van je dak

De eerste check kan zelfs het kleinste kind: zie je de pannen of het onderdak als je naar boven kijkt, dan is je dak niet geïsoleerd. In de wetenschap dat gemiddeld 30 procent van de geproduceerde warmte via het dak naar buiten ontsnapt, weet je wat je te doen staat. 

Zie je wel isolatie, maar weet je niet hoe dik die is? Haal dan de bouwplannen of het energieprestatiecertificaat (EPC) boven. Eenmaal je het type isolatie en de dikte ervan hebt achterhaald, vertellen we je graag of je dak voldoende geïsoleerd is.

spouwmuur isolatie eps

2. controleer de isolatie van je muren

Ook testje nummer 2 kan je perfect zelf doen. Voelen de buitenmuren in de winter binnen koud aan wanneer je je hand erop legt? Dan zijn ze wellicht niet (of onvoldoende) geïsoleerd. Ook de stopcontacten en schakelaars op de voor-, achter- en zijgevels kunnen je veel vertellen over het isolatieniveau.

Voel je de koude tocht eruit komen? Dan zal de isolatie van de spouw je comfort gevoelig verhogen. En ook je energiefactuur vaart er wel bij, want in een goed geïsoleerd huis zal je minder moeten verwarmen. Op die manier is je investering in spouwmuurisolatie na enkele jaren al terugverdiend.

vloerisolatie met gespoten PUR

3. controleer de isolatie van de vloer

Om te controleren of je vloer is geïsoleerd, hoef je deze heus niet uit te breken. In de koude maanden zal je dat snel genoeg merken aan je koude voeten. Bijna net zo eenvoudig als de vaststelling van het probleem, is de oplossing ervan, althans als je boven een (kruip)kelder woont. In dat geval isoleren we het plafond van deze ruimte.

Heeft je woning geen kelder, dan kunnen we enkel na-isoleren door ook de bestaande vloer te vervangen. In ruil krijg je een lagere energiefactuur én een nieuwe vloer met een frisse, hedendaagse look die beter aansluit op je smaak dan de vloer die er lag toen je je huis kocht.

koudebruggen ontdekken

4. ga op zoek naar koudebruggen

Zijn je dak, muren en vloer geïsoleerd? Ook dan is je woning mogelijk nog niet perfect geïsoleerd. Waar de isolatieschil onderbroken is, ontstaan namelijk koudebruggen. Die herken je aan het duidelijke temperatuurverschil wanneer je aan de muur voelt. Ook schimmel- of vochtplekken verraden koudebruggen in je woning. Isolteam helpt je graag om deze koudebruggen zelf te herkennen, te vermijden en op te lossen.

energiefactuur isolatie

5. check je energiefactuur

Een gemiddeld gezin verbruikte in 2017 ongeveer 23.000 kWh aardgas om te verwarmen, sanitair warm water aan te maken en te koken. Daar tegenover staat een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar. Wordt er enkel aardgas verbruikt om te koken en voor het sanitair warm water? Dan daalt het aardgasverbruik van een doorsneegezin naar 2.300 kWh. Het elektriciteitsverbruik verdubbelt in dat geval wel omdat op elektriciteit wordt verwarmd. Wijkt het verbruik op je eindafrekening sterk af van deze gemiddelden, dan is je woning wellicht onvoldoende geïsoleerd. Houd er daarbij uiteraard rekening mee dat deze gemiddelde verbruiken gebaseerd zijn op een doorsneegezin.

is je woning onvoldoende geïsoleerd?

Geen zorgen, Isolteam heeft jaren expertise in isolatie.